yiyecek-içecek müdürlüğü,şef,yemek yazarlığı,gurme kendini geliştirirse daha birçok işte çalışabilir.
Aldığın diploma ve iyi eğitim ile üst düzey bir mutfak yöneticisi olabilir, restoran, kafe ve bar işletmecisi olarak kendi işini bile kurabilirsin. Yok ben bir şeyler öğreteceğim diyorsan da meslek liselerinin uygulamalı derslerinde görevli eğitmen olabilir ya da akademik kariyer yapıp üniversitende kalabilirsin.
Gastronomi okursanız aşcı ve şef aşcı olabilirsiniz. http://fakulte.gen.tr/gastronomi-mutfak-sanatlari-taban-puanlari-2017/
Ne iş olsa yapar ! Öncelikle şunun farkında olmamız gerek, mezun olunca şef olmuyorsun ! Olamazsın ! Kendi yerini açarsan orası ayrı tabi. Mekanın ceo su bile olursun o zaman. İş imkanları oldukça geniş, ister mutfakta devam et kariyerine ister danışmanlık , akademisyenlik, yöneticilik yap. Turizm sektöründe pozisyon değişimi oldukça yaygın.
Gastronomi ve mutfak sanatları mezunu şef ve bunların branşları pastane şefi,soğuk sıcak alakart şefi ve kademelerine göre aşçıbaşı executive şef ve sous şefi gibi pozisyonlara yükselebilir. Formasyon ile liselerde öğretmenlik yapabilir. Herhangi bir üniversitede öğretim üyesi olabilir. Yemek fotoğrafçısı, yemek alanında köşe yazarı,dergi editörü yada gurme olabilir. F&B müdürü yani food and beverage müdürü otellerde olabilir. Restoran koordinatörlüğü yapabilir zincir otellerin koordinatörlüğü görevini üstlenebilir. Televizyon da yemek programcısı yapımcısı,sunucusu yapabilir ve işin medyatik yönüyle de ilgilenebilir. Gıda ve gıdayı ilgilendiren herşey gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisinin hedef olarak koyabileceği düzeydedir.
Üniversite mezunlarının iş bulmada çektiği sıkıntılar biliniyor. Ancak bu bölümün çalışma alanlarının geniş olması, iş bulmanın bir nebze kolay olması (çünkü pozisyon arıyorlar, adam arıyorlar, çünkü ülkemize bu meslek grubu yeni yeni giriyor) tercih etme nedenlerimin bayrak taşıyanları. Artı yabancı dil okumayı, öğrenmeyi seviyorsan (ki ben seviyorum) bu bölümde biri İngilizce olmak üzere iki tane yabancı dil eğitimi veriliyor.
Mutfağa ve yemek yapmaya ilgisi olan kim olursa olsun işşiz kalmayacağı bir bölüm. Siz çabaladıkça ve gayret ettikçe size çok güzel karşılık veren bir bölüm gastronomi ve mutfak sanatları. Okulumuz gastronomi alanında en iyi devlet üniversiteleri alanında ilk üçte. Mengen de okuyoruz ve aşçılar diyarı olarak anılıyor. Bu sebepten çok sayıda şef ve yazar okulumuza geliyor, workshoplar veriyor, seminerler veriyor. Mezun olduğunuzda herhangi bir işletmede Mengen mezunu olduğunuzu belirttiğinizde göreceğiniz muamele bariz farkediyor,bunun örnekleri mevcut. Mutfağımız oldukça iyi aşçılık ile aynı kampüste olmamıza rağmen farklı mutfaklarımız varki bu da ekipman ve malzeme konusunda hiçbir zaman zorluk çekmediğimizi gösteriyor. Mengen nüfusu çok düşük bol yeşil barındıran şehir yaşamından bıkmış olanlar için ideal bir şehir. Çok fazla sosyallik yok bunun yanında doğa sporları;kamp yapmak,trekking gibi aktiviteler için ideal. Merkeze yarım saat uzaklıkta aynı zamanda yedigöller,Abant,şirinyazı göleti,Amasra gibi doğa haritalarına oldukça yakın. Okula geldiğiniz andan itibaren gastronomi bakımından merkezi bir yerde okuduğunuz size hissettiriliyor ve tamamen bölüme yönelik derslerle gelişiminiz sağlanıyor.Ben tercih ettim çünkü yemekle ilgili herşeye küçük yaşlardan beri ilgi duyuyor sürekli sektörle ilgili yazılar,kitaplar okuyor kendim de makaleler yazıyordum. Başka herhangi bir meslek seçme durumunda benim için adeta terapi görevi gören mutfaktan uzak kalacağımı farkettim ve neden bu benim için tam anlamıyla bir meslek haline dönüşmesin ki? dedim. Bunun yanında asla önü kapanmayacak alanlardan biri olan gıda düşüncesi de beni bu mesleğe sevk etti. Yaşam devam ettikçe gıda ve yemek faktörü şekiller değiştirerek var olmaya devam edecek ve bu da Gastronomi alanındaki insanlara her boyutta ihtiyaç duyulacağının açık bir göstergesi.
iş imkanı geniş olduğu için bu bölümü tercih ettim
Mutfak Aşkı
Bu bölümü seçecek kişilerin mutfağı sevmesi insanlara hizmet etmekten zevk alması gerekmekte.
İşsiz kalma ihtimaliniz çok düşüktür kariyer yapabilirsiniz çok iyi yerlerde çalışma fırsatı elinize illaki geçecektir.mutfağı seven tüm arkadaşları bölüme bekleriz
Seviyoruz abi. Sevmek ruhumuzda var. Şimdi burada pişirmek sanattır da diyebilirdim ama bölüme sanat okumak için gelmiyoruz bu bir gerçek. Mutfak ortamını ve üretmeyi seviyoruz asıl.. Ha bir de birilerine yaptıklarımızı afiyetle yedirince egomuz tavan yapıyor :D
Mutfağı sevmeyen birinin bu bölümü sevebilme şansı yoktur.Çok fazla fiziksel güç gerektiren bir bölümdür bu bölümü seçecek kişinin çok sabırlı olması gerekmektedir ne bayramı olur ne cenazesi olur hiçbir özel günün olmaz evde geçirilen zamandan çok mutfakta zamanın geçer mezun olduktan sonra özel sektörde yüksek maaş beklemeyin işletmenin gözünde siz yeni başlamış bir çıraksınız ustaların çoğu mesleki açıdan yeterli egitim almamıştır ve bilgisizdir. ustaların gözünde 4 yıl boşuna eğitim almışsındır ve onlardan daha alt bir seviyedesinizdir. okul döneminde staj yapmak zorunludur. staj yaptığınız yerlerde sizi ezeceklerdir ve boşuna okuyorsunuz okuyup ne olacaksınız derler. ben okumadım şef oldumderler vs. vs. bu mesleğin meyvesini almak gerçekten uzun zaman ve çok çaba gerektirmektedir. eğer bu mesleğe aşıksanız herşey çekilmektedir ve gerçekten bir o kadar da eğlencelidir. her mesleğin zorluğu vardır bu mesleğinde bir zorluğu olması gayet normaldir. yapılmayacak bir meslek değildir 60 yaşınıza geldiğinizde bile bu mesleği yapabilme imkanınız vardır.
Gastronomi ve mutfak sanatları, mutfağı yaşam stili haline getirmiş olanlara,gıda ve devamındaki herşey ile birebir ilgilenmek isteyenlere,yaratıcı,sabırlı içinde ekip ruhu barındıran kişilere yönelik bir meslektir. Devamında meslek için yabancı dil kavramı önemli bir yer tutar. Kolay bir bölüm gibi görünmesine rağmen staj,mutfaktaki zorluklar,çalışma saatlerinin fazlalığı gibi faktörler öğrenciyi yıldırabilir. Bu sebepten sevmeden ve ilgi duymadan tercih edilebilecek bir bölüm değildir. Gerektirdiği özellikler soğukkanlılık, dayanışma ve birlik ruhuna sahip olma,estetik anlayışı barındırma ve tabiki uzun mesai saatleri için dayanıklılıktır.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, gastronomi dışarıdan bakıldığında okunması basit bir bölüm gibi görünür. Belki de öyledir birçok okulda, lakin ÖzÜ de gastronomi okumak herkesin harcı değildir baştan söyleyeyim. Pratik ağırlıklı dersler oldukça yoğun geçiyor. Ve eğitim ingilizce olduğu için, dili iyi bilmek anlamak çok önemli. Ki şeflerimiz genelde fransız olduğu için aksanlı konuşabiliyorlar ve zaman zaman anlaşamadığımız durumlar ortaya çıkabiliyor. Tüm bunların ötesinde teorik dersler genelde yöneticilik ve mutfağın bilimiyle alakalı. Eğer sayısal öğrencisiyseniz lisede öğrendiklerinizin size getirisi kaçınılmaz olacaktır ;)
yüksek okul:Full Pratik eğitim
fakükte:Biraz Teorik eğitim Biraz pratik eğitim
Özel üniversitelerde genellikle güzel sanatlar fakültesinde yer almakta. Gıda bilimi , fermentasyon, yiyecek içecek tarihi (farklı mutfak kültürleri) , yabancı dil dersleri ve uygulama dersleri bulunmakta. Devlet üniversitelerinde genellikle turizme bağlı olan bu bölümde yukarıda ki derslere ek olarak işletmeye , iktisada, hukuka, turizme giriş dersleri de verilmektedir. Bu nedenle ilk okula girdiğinizde "bu ne abi ben ne okuyorum hani mutfak dersleri, bunlar ne işime yarayacak" derseniz "sadece mutfak istiyorsan aşçılığa git" cevabını alırsınız. Unutmayın gastronomi bir bilim dalı olduğu için sadece pişirmeyi değil gıdanın içeriklerini, hijyen sanitasyon kurallarını bilmeniz gerekir. Ayrıca bu bölüm size bir işletme nasıl yönetilir onu da öğretecektir.