Anlatsın
Giriş

Diş hekimliğini tercih yaparken en fazla araştırdığım ve kafa yordugum soru buydu diyebilirim.


Mezun olmuş bir diş hekimi olarak bu soruya cevap vereyim.


1). El işini ve küçük işleri sevecek hemen sıkılmayacaklar icin: mesela ipliği iğneden kolay geciriyorsan,kol saatinin arkasindaki küçük vidaları acip kapatmak sana sıkıntı vermiyorsa keyif aliyorsan.yani ince işleri zevkle yapabilmek.


2).diş hekimliği sadece ince işlerde becerili olanların sivrilip başarılı olduğu bir bölüm değil: diş hekimliği işi ince iş olduğu için özünde hep bir disiplinli olmayı barındırıyor.disiplinli olmak lazım.


3). Rahat ol: kasmayin kendinizi bir şey yaparken hocayla konuşurken rahat olun.kendinizi kasarsaniz özgüvenli olmazsanız diş hekimliğinde çok yipranirsiniz.


Bunun için önerim: spor yapın!!!!


4). Psikolojik:  psikolojik olarak her şeyi kafaya takan,önemseyen,kontrol etmeye çalışan insanlar diş hekimliğinde çok zorlanır.cunku diş hekimliği okunmaktan çok idare edilir desek yeridir.


Cabalayin ama kendinizi yirtmayin.


Planlayin ama kafaniza takmayin.


Önerim: okuldan çıktığınızda okulu olabildiğince orada bırakın,düşünmeyin.

1. Sınıf: 80/100 alışma süreci olduğu için yeni arkadaşlıklar kurulur,alışma süreci.


Olabildiğince gezin,çünkü sosyallik için en çok vakit bu zaman


2.sinif: 70/100 derslerin ağırlaştigini diş hekimliğine geldiğinizi anlayacağınız sınıf.ozellikle sonlara doğru çok yoğun geçer.ama sosyallik olarak yine bir seyler yapılabilir.


3. Sınıf:55/100 ilk dönemi özellikle bizim okulda çok yoğundur,ikinci donemi biraz rahattir.fakat ikinci dönem kliniğe geçildiği için bir yere gezmeye gidemiyorsun çok bağlıyor bu.


4. Ve 5. Sınıf:45/100  kliniğe geçersin.yetistirilmesi gereken barajlardan,planlamalardan,sınavlardan pek bir şey yapamazsın.ama bu stajına göre değişir.radyoloji ortodonti stajlari biraz daha kolaydır; cerrahı,protez yorucudur.

Cok masraf göreceli bir kavram, ama genel olarak diğer fakültelerde kiyaslarsak evet masrafli...masraflar sınıfa göre değişiyor.1. sınıfta genellikle not alınır,2. Sınıfta masraf biraz artar.en masraflı sınıf 3. Sınıftır.4 ve 5 de kliniğe çıkıldığı için aerator ve anguldurva hariç çok bir masraf olmaz.

Bu hangi bölümün tercih edileceğine bağlı.

Tıp,diş hekimliği gibi bölümlerde üniversite anlamında biraz daha geniş olunabilir fakat mühendislik bölümlerinde üniversitenin önemi daha elzemdir.

Diş hekimliğinde 3.yılını bitirmiş biri olarak söylüyorum, tekrar tercih yapsam diş hekimliği yazar mıyım? Yazarım.

Lisede diş hekimliğini çok da bilmeden geldim.Fakat alıştıktan sonra yavaş yavaş sevdim.


Edit: yeni mezun olmuş bir diş hekimi olarak söylüyorum.simdi olsa diş hekimliği yazar mıyım? Çok kararli bir sekilde diyemesem yazardim yine de.


4. Ve 5. Sınıftaki yoğun tempo ve sonrasında mezun olunca özel sektörde bunun karşılığını alamamak biraz hayal kırıklığı oluyor. 

Düzenli bir şehir
Çok fazla kalabalık degil.
Şehir insanı yormuyor.

4 Üniv olmasına rağmen sosyal alanda halen ogrenci kenti olamamış.

ben üniversite sınavına hazırlanırken öncelikle tıp fakültesini istiyordum.fakat sadece tıp olsun ben tıptan başka bir bölüme gitmem düşüncesi bende hiç olmadı.çünkü hiçbir mesleğe körü körüne bağlanmadım.ben başarılı olacağımı düşündüğüm sağlık alanına yonelmek istiyordum.sınava girdim puanım diş hekimliğine geldim.
puanım tıp fakültesine yetseydi tıpa giderdim.
ama diş hekimliğine de ilgim var.

2 yıl sonra buraya yazdiklarima baktigimda düşünce anlamında nerede oldugumu daha iyi anlıyorum.

Üniversite hazırlığın sonunda Diş hekimliğini tercih ettigimde bu mesleğin dinamiklerini çok da bilmiyormuşum.(bu fakülteye gelen neredeyse herkesin böyle oldugunu düşünüyorum.)

Şimdi diş hekimliği ortamına biraz adapte olmuş bir ogrenci olarak neden diş hekimliği bunu cesitli açılardan degerlendirmeye çalışayım.

- Türkiye de gittikçe yukselen bir meslek grubu.özellikle ilerleyen yillarda protezde cad/cam sistemleri radyolojide 3d film ler vbvb..cogalirsa bu meslek cok daha iyi konuma gelecektir.


- diş hekimliği çok(hatta çok lafı bile yetmez acayip demek lazım) yeniliğin oldugu bir meslek.teknolojik gelişmeler diş hekimliğinde hemen vuku buluyor.
Cad/cam bunun en basit örneği.

Teknolojiyi sevenler, yaşı ve durumu ne olursa olsun her zaman yeniliğe açık kendini geliştirmek isteyenler için iyi bir meslek.

-diş hekimliği fakülteleri diğer fakultelere benzemez.universitenin en ekstrem bölümleri nin başındadır.
Ödevler verilir,cekilmiş diş toplanır, teorik tıp dersleri yoğundur, okul süresi uzundur,devamsızlık sıkıntısı vardır.
Yoğun bir fakültedir yani.
Sorumlulugunu iliklerine kadar hissedersin.(hissetttirir)

-2018 yılında (ya da bu civarlarda) aile diş hekimliği gelecek.bu durum,iş istihdamı konusunda artan fakültelere ve kontenjanlara karsı mesleği rahatlatacaktır.

-ülkemizde nasıl bir diş hekimi olmak istiyorsanız oyle olursunuz.

Ülkemizde Dünya standartlarında olan diş hekimleri olduğu gibi, işini yalnızca para kazanma olarak görüp mütevazı bir hayat yaşayan diş hekimleri de vardır. Bu insanın kendi tercihidir.

-tıp ile mühendislik arasında kalan biri olarak (hatta muhendislige beceri ve istek olarak daha yakınım) iyi ki diş hekimliğini seçmişim diyorum.
Diş hekimliği= tıp + mühendislik.

Erciyes üniversitesi ni yazmak üniversite sınavına hazırlık dönemimde aklımda hiç yoktu.puanlar belli oldu tıp ve diş hekimliği istiyordum, yazdım erciyes üniversitesi ni kazandım.olay bu.

kıyı kesimlerden gelecek öğrenciler için çok sıkıcı bir yerdir kayseri.bence kıyı kesiminde büyümüş insanlara göre bir yer değil.

gelin kendiniz görün, her şey herkese göre değişiyor.

mezun olduktan sonra
-istediği yerde kendi muayenehanesini açabilir.
-dus sınavına girip 8 alandan birinde uzman olabilir.
-özel hastanelerde çalışabilir.
-devlette adsm lerde çalışabilirler.

seviyorum da demiyorum sevmiyorum da sadece ''okuyorum'' diyebilirim.

-kampüste güvenlik sorunu var,herkes elini kolunu sallayarak içeri girebiliyor.
-çok büyük bir araziye kurulmuş ve binalar birbirinden çok uzakta.
-ikinci öğretim öğrencileri çok fazla.
-öğrencisi çok kaliteli bir öğrenci grubu değil, bir kaç fakülteyi çıkardığımızda çok düşük puanla gelen öğrencilerden oluşuyor.

-türkiye'nin çogu üniversitesinden köklü.
-yemekhane hizmetleri iyi.
-tübitak tarafından desteklenen çok projesi var,rektör bilimsel gelişmeleri destekliyor.iyi bir rektöre sahip.