Aslında sınava hazırlanırken mühendislik alanında bir bölüm seçmeyi düşünüyordum fakat istediğim üniversite olmadığı için en ağır basan 2. bölüm diş hekimliğiydi. Diş hekimliği sağlık alanında en güzel bölümlerden biri diye düşünüyorum. Tıp okuyabilecek potansiyeli kendimde hiçbir zaman bulamadım fakat sağlık alanında insanlara faydalı olabilmeyi çok istiyordum. Bu yüzden tercihlerimde ilk sırayı diş hekimliğine verdim. İyi ki de diş hekimliğindeyim. Zaten bölümün çoğunluğunu kızlar oluşturuyor, nöbet derdi yok hele de kendi muaynehanemi açarsam benden güzeli olmaz :)

ben üniversite sınavına hazırlanırken öncelikle tıp fakültesini istiyordum.fakat sadece tıp olsun ben tıptan başka bir bölüme gitmem düşüncesi bende hiç olmadı.çünkü hiçbir mesleğe körü körüne bağlanmadım.ben başarılı olacağımı düşündüğüm sağlık alanına yonelmek istiyordum.sınava girdim puanım diş hekimliğine geldim.
puanım tıp fakültesine yetseydi tıpa giderdim.
ama diş hekimliğine de ilgim var.

2 yıl sonra buraya yazdiklarima baktigimda düşünce anlamında nerede oldugumu daha iyi anlıyorum.

Üniversite hazırlığın sonunda Diş hekimliğini tercih ettigimde bu mesleğin dinamiklerini çok da bilmiyormuşum.(bu fakülteye gelen neredeyse herkesin böyle oldugunu düşünüyorum.)

Şimdi diş hekimliği ortamına biraz adapte olmuş bir ogrenci olarak neden diş hekimliği bunu cesitli açılardan degerlendirmeye çalışayım.

- Türkiye de gittikçe yukselen bir meslek grubu.özellikle ilerleyen yillarda protezde cad/cam sistemleri radyolojide 3d film ler vbvb..cogalirsa bu meslek cok daha iyi konuma gelecektir.


- diş hekimliği çok(hatta çok lafı bile yetmez acayip demek lazım) yeniliğin oldugu bir meslek.teknolojik gelişmeler diş hekimliğinde hemen vuku buluyor.
Cad/cam bunun en basit örneği.

Teknolojiyi sevenler, yaşı ve durumu ne olursa olsun her zaman yeniliğe açık kendini geliştirmek isteyenler için iyi bir meslek.

-diş hekimliği fakülteleri diğer fakultelere benzemez.universitenin en ekstrem bölümleri nin başındadır.
Ödevler verilir,cekilmiş diş toplanır, teorik tıp dersleri yoğundur, okul süresi uzundur,devamsızlık sıkıntısı vardır.
Yoğun bir fakültedir yani.
Sorumlulugunu iliklerine kadar hissedersin.(hissetttirir)

-2018 yılında (ya da bu civarlarda) aile diş hekimliği gelecek.bu durum,iş istihdamı konusunda artan fakültelere ve kontenjanlara karsı mesleği rahatlatacaktır.

-ülkemizde nasıl bir diş hekimi olmak istiyorsanız oyle olursunuz.

Ülkemizde Dünya standartlarında olan diş hekimleri olduğu gibi, işini yalnızca para kazanma olarak görüp mütevazı bir hayat yaşayan diş hekimleri de vardır. Bu insanın kendi tercihidir.

-tıp ile mühendislik arasında kalan biri olarak (hatta muhendislige beceri ve istek olarak daha yakınım) iyi ki diş hekimliğini seçmişim diyorum.
Diş hekimliği= tıp + mühendislik.

Benim küçüklüğümden beri hayalim diyebilirim.Bu yüzden olsa gerek bu mesleğin benim açımdan artı yönleri daha fazla.Zaten hiç sevmeden gelen bir insanın ben bu okulu bitirdikten sonra işini az bile olsa iyi yapacağına inanmıyorum başta biraz olsun severek gelmek gerekiyor.

Aslında tıp fakültesi isteyip puanım yetmeyince diş hekimliği kazananlardanım.Benim amacım doktor olmak insanların sorunlarına çare bulmaktı.Kendi imkanlarımla yaptığım araştırmalarımda diş hekimliğinin de tıp fakültesinden bir farkı olmadığını ve hatta çalışma şartları açısından daha rahat olabileceğini keşfettim.Şuan da iyi ki diş hekimliğini kazanmışım iyi ki diş hekimliği okuyorum diyorum.

mf 3 öğrencisi olunca kaç tane seçenek var ki!

mezun olduktan sonra
-istediği yerde kendi muayenehanesini açabilir.
-dus sınavına girip 8 alandan birinde uzman olabilir.
-özel hastanelerde çalışabilir.
-devlette adsm lerde çalışabilirler.

Eski zamanlarda hastaneye gitseniz bir iki diş doktoru bulunurdu.Şimdilerde sadece diş için özel hastaneler açılmakta.İş imkanı zamanla artmakta ve kıymete binen bir bölüm olmaktadır.

Diş hekimliği bölümü mezunları ağız,diş ve çevre dokuların hekimidir.Devlet hastaneleri, özel muaynehane,özel poliklinikler,ağız diş sağlığı merkezleri ve üniversitelerde çalışabilirler.Geniş bir iş imkanı vardır.

Dus a girip uzmanlık yapabilirsiniz. Doktorayla da uzmanlık yapma imkanınız var (mesela bizim okulda) fakat doktora biraz kafa karıştırıcı dişhekimi sayısı artıyo ilerde ne olur bilemiyoruz. Mezun olunca dusa girmeden adsmlerde veya kendi muayenehanenizde dt olarak çalışabilirsiniz. Merak etmeyin aç kalmayız.

Dus(diş hekimliğinde uzmanlık sınav)'a girip uzmanlık yapıp akademisyen olarak üniversitede kalabilirsiniz.Yaptığınız uzmanlık dalına göre özel muayenehane açabilirsiniz.Uzmanlık dalınızda ADSM(ağız diş sağlığı merkezi)'de de çalışabilirsiniz.Uzmanlık yapmadan da muayenehane açabilir ya da ADSM'de çalışabilirsiniz.Yani seçnekleri değerlendirmek size kalmış.

Diş hekimliği, el becerisi gerektiren uğraşları seven sosyalleşmeyi ve insanlarla iletişim kurmayı seven kişilere göre bir bölümdür bana göre. Fakat bunlara sahip değilseniz bile fakülteye girince ve bölüme başlayınca bu durum değişiyor haliyle ve şekilleniyorsunuz. Bölümdeyken ilk iki sene el becerinizi geliştirmeye yönelik eğitim görüyorsunuz. Ve siz de gayret ettiğiniz takdirde gelişirsiniz. Okurken gayret ve sabır gerektiren bir bölümdür.

Diş hekimliği bölümü özveri gerektiren bir bölüm. Sabırlı ve az da olsa el becerisine sahip olan bireyler daha başarılı olur.

Sabırlı biri olmanız gerekli hem hastalarla baş edebilmek hem de bölümü bitirebilmek için.El becerinizin olması size kolaylık sağlar yoksa biraz zorlanabilirsiniz.

Diş hekimliğini tercih yaparken en fazla araştırdığım ve kafa yordugum soru buydu diyebilirim.


Mezun olmuş bir diş hekimi olarak bu soruya cevap vereyim.


1). El işini ve küçük işleri sevecek hemen sıkılmayacaklar icin: mesela ipliği iğneden kolay geciriyorsan,kol saatinin arkasindaki küçük vidaları acip kapatmak sana sıkıntı vermiyorsa keyif aliyorsan.yani ince işleri zevkle yapabilmek.


2).diş hekimliği sadece ince işlerde becerili olanların sivrilip başarılı olduğu bir bölüm değil: diş hekimliği işi ince iş olduğu için özünde hep bir disiplinli olmayı barındırıyor.disiplinli olmak lazım.


3). Rahat ol: kasmayin kendinizi bir şey yaparken hocayla konuşurken rahat olun.kendinizi kasarsaniz özgüvenli olmazsanız diş hekimliğinde çok yipranirsiniz.


Bunun için önerim: spor yapın!!!!


4). Psikolojik:  psikolojik olarak her şeyi kafaya takan,önemseyen,kontrol etmeye çalışan insanlar diş hekimliğinde çok zorlanır.cunku diş hekimliği okunmaktan çok idare edilir desek yeridir.


Cabalayin ama kendinizi yirtmayin.


Planlayin ama kafaniza takmayin.


Önerim: okuldan çıktığınızda okulu olabildiğince orada bırakın,düşünmeyin.

açıkçası biraz sabır gerektiren bir bölüm el becerisi de çok önemli ama ben beceriksiz olduğum halde hala devam ediyorum :D teorik bakımından da tahmin edersiniz ki çoğu bölümden zordur o yüzden biraz çaba gerektirir

1. Sınıf: 80/100 alışma süreci olduğu için yeni arkadaşlıklar kurulur,alışma süreci.


Olabildiğince gezin,çünkü sosyallik için en çok vakit bu zaman


2.sinif: 70/100 derslerin ağırlaştigini diş hekimliğine geldiğinizi anlayacağınız sınıf.ozellikle sonlara doğru çok yoğun geçer.ama sosyallik olarak yine bir seyler yapılabilir.


3. Sınıf:55/100 ilk dönemi özellikle bizim okulda çok yoğundur,ikinci donemi biraz rahattir.fakat ikinci dönem kliniğe geçildiği için bir yere gezmeye gidemiyorsun çok bağlıyor bu.


4. Ve 5. Sınıf:45/100  kliniğe geçersin.yetistirilmesi gereken barajlardan,planlamalardan,sınavlardan pek bir şey yapamazsın.ama bu stajına göre değişir.radyoloji ortodonti stajlari biraz daha kolaydır; cerrahı,protez yorucudur.

Birinci sınıf sosyal hayatınızı çok sınırlamaz ancak diğer senelerde daha belirgin kısıtlamalar yaşamıştım yani çok fazla zaman ayıramamıştım sosyal hayatıma :(  tabiki sınav dönemleri çok yoğun ve yorucu geçiyor dönem içindede bir çok ödeviniz oluyor eğer eliniz biraz yatkınsa ve mesleği sevmeye başlamışsınız daha şanslı olup dilediğinizce gezebilirsiniz en azından vize  haftalarına kadar :) 

Okulumuzun sosyal aktiviteleri çok fazla ama diş hekimliği yoğun bir bölüm olduğundan tabiki bazı fedakarlıklar yapmamız gerekiyor.Sistematik bir şekilde çalışabilirseniz sosyalliğe de vakit ayırabilirsiniz.Tamamen zamanı nasıl yönettiğinize bağlı.

Cok masraf göreceli bir kavram, ama genel olarak diğer fakültelerde kiyaslarsak evet masrafli...masraflar sınıfa göre değişiyor.1. sınıfta genellikle not alınır,2. Sınıfta masraf biraz artar.en masraflı sınıf 3. Sınıftır.4 ve 5 de kliniğe çıkıldığı için aerator ve anguldurva hariç çok bir masraf olmaz.

Malzemelerimiz euro üzerinden alındığı için kura göre malzeme fiyatları çok değişiyor.Diğer bölümlere göre masraflı.

Diş hekimliği su an itibariyle is bulma imkanları gayet iyi sıradan bi üniversiteden hiç birşey yapmadan da mezun olsanız gayet is bulabilirsiniz fakat Eczacılıkta surekli kendini geliştirme kongre kovalamaca gerekli