Acil Tıp Teknisyenleri, hastane acil servisleri, yoğun bakımları ve 112 ambulansları ile Komuta Kontrol Merkezlerinde çalışırlar. Bu çalıştıkları birimlerde her pozisyonda çalışırlar. Ambulansta modül eğitimlerini tamamladıktan sonra ekip sorumlusu, sağlık personeli ve sürücü olarak çalışabilirler. Hastanelerde ise acil servislerin genellikle resüsitasyon birimleri olmak üzere tüm birimlerinde de çalışabilirler. Artık meslek mezun vermiyor. Nesli tükenmiştir
Arkadaşlar bu bölümü Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde sırf lise mezunu sağlık çalışanları önlisans düzeyinden maaş alsınlar ve görevde yükselme sınavıyla yönetici olabilsinler diye açtı. Hiçbir kuruluş dışardan KPSS ile yönetici almaz. Buradan yönetici olacağım diye ümit ederek girmeyin. Ama liseden sağlık mezunlarına üst öğrenim olarak tavsiye edebileceğim daha iyi bir bölüm yok. Bu arada sağlık bakanlığı da artık yöneticileri yüksek lisans mezunları arasından seçiyor.
Çünkü Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapıyorum ve alanımda lisans mezunu olabileceğim bir kaç bölümden biri. Akademik olarak mesleğime bir şeyler katmak, kendime de bir kariyer planlaması yapmak istersem daha iyi bir alan yok. Fakat sağlık mesleği mensubu olmayıp bu bölümle meslek sahibi olmak isteyenler için aynı oranda tavsiye etmiyorum. Ambulanslarda, acillerde falan çalışacağını umanlar hayal kırıklığına uğrarlar henüz sağlık bakanlığında tanımı yapılmış, kadrosu ve sınıfı belirlenmiş bir meslek değildir.
"Sevemiyorum." fiziken olan sevgi dışında..
Çocukluğunuzun geçtiği sokağa olan sevginiz gibi taşını duvarını sevebiliyorum az değil 7-8 yılım geçti ama zihniyetinden nefret ediyorum. Bir dünya üniversitesi olamaz.
Bir cümleyle ifade etmek gerekirse "Ameliyathane Hemşiresi"'dir.
Önceden her yerde hemşire/sağlık memuru çalışırken zamanla gelişen sektörde branşlaşma söz konusudur. Özünde lise mezunu tüm branşların niteliği sağlık memuru, ön lisans mezunlarınınki ise sağlık teknikeridir. Ameliyathane Hizmetleri mezununun unvanı da sağlık teknikeridir branşı ise Ameliyathane (Cerrahi). Bu mesleğin yeni mezunları özel sektörde çok çabuk iş bulur tecrübelileri ise yüksek maaşlı işleri çok çabuk bulur. Devlette ise bu bölüm mezunlarının şimdiye kadar ki be hâlâ mezun olanlarının %90'ı liseden Acil Tıp Teknisyeni olduğu için zaten önceki mesleklerini yapmaktadırlar böylece istihdam anlamında yer kaplamamaktalar. Bundan dolayı rekabet azalmakta haliyle az alım da olsa az mezunla düşük puanlarla devlete atanmaktadırlar. Sağlıkta insanla muhatap olmayan nadir mesleklerden olan bu mesleği tavsiye ederim.
Erciyes Üniversitesi'nin yurt imkanları diğer üniversitelere nispetle her zaman daha iyi olmuştur. Erciyes Üniversitesi fiziksel olarak çoğu konuda iyidir ama zihniyet olarak tartışılır.
Öncelikle bu bölümün ismi önceden bazı üniversitelerde Cerrahi Teknikerliği bazı üniversitelerde Ameliyathane Teknikerliği idi ve YÖK'ün isim devrimlerinden birinde hepsi tek kalem Ameliyathane Hizmetleri oldu. Ben liseden (SML) Acil Tıp Teknisyeni olduğum için üniversitede farklı bir branş seçip ikinci bir sanatım olsun istedim. Bu bölüm yokken ki hâlâ da bu mesleği hemşire arkadaşlarımız sürdürmektedir. Bu kadar genç bir meslekte geleceğe bakacaksak geçmişten bu işte tecrübelenip, uzmanlaşan hemşire arkadaşlarımıza bakacağız. Şu anda ameliyathane hemşireleri özel sektörde en çok kazanan ve en çok aranan hatta havada kapılan kişilerdir. Devlette ise herkese maaş eğitim durumuna göre verildiği için maaş eşit olsa da en çok prestij sahibi ve cerrahların en çok saygı duyduğu mesleklerdendir. En güzel yanı ise insanla uğraşmanın merkezi olan sağlık sektöründe insanla uğraşmayan nadir mesleklerden olmasıdır. Çünkü hasta size tek başına, neredeyse çıplak, sedyede yatar pozisyonda yani en zayıf, en muhtaç haliyle gelir ve sizin muhatap olmanız gereken bir durum asla söz konusu değildir. Beni en cezbeden durum bu olmuştur. Bu alanla ilgili soracağınız her soruya açığım.
Sağlık Bakanlığı'nda sağlık personeli olarak beni sadece çalışma düzenim ile aldığım maaş motive etmekte. Kesinlikle yaptığım işten zevk aldığım söylenemez. Bu sağlık personeli olmakla değil Sağlık Bakanlığı'nda çalışmakla alakalı bir durum. Başka bir ülkede olsa idim kesinlikle motive olabilirdim. Çünkü insanımız artık bir teşekkürü bile etmekten yoksun görgüsüzlük ve şımarıklık seviyesine ulaştı. Ben bu işi severim diyorsanız sakın yapmayın çünkü nefret ettirirler. Kolay ve yüksek maaşlı iş bulmak konusunda güzel sektör başka güzellik yok.
Sağlık Bakanlığı kendisine bağlı kurumlara stajyer alır. Fakat bu her ilde her kurumda değişik tarihler ve kontenjanlardadır. Staj yapmak istediğiniz kurumun varsa internet sitesinden ilanları takip ediniz. Doğrudan kuruma gidip öğrenmek en garantisi olur.
Sağlık Bakanlığı'nda staj yapmanız her kurumuna göre değişir. Fakat özel kurulışlardan daha fazla tecrübe edineceğiniz kesindir. Bu mezuniyet sonrası hayatınızdaki işe alımlar için çok önemsenen bir şey değildir sadece kendiniz için düşününüz.