Merhabalar,
Hukuk öğrencisi olmak çok fazla okuma yapmayı gerektiriyor. Bir öğrenci olarak Sokrates’in Savunması, Plato-Devlet, John Locke Yönetim ve Devlet Üzerine İncelemeleri, Hobbes Leviathan, Suç ve Ceza kendim de okuduğum ve oldukça ufuk açıcı olduğunu düşündüğüm kitaplar. Bunun yanısıra ders kitabı olarak da Kemal Gözler ve Gürsel Kaplan’ın kitaplarını okuyabilirsin. Oldukça bilgilendirici ve anlaşılır bir dille yazılan kitaplardır.
Merhabalar,
Hukuk fakültesi mezunlarının yurtdışında çalışabilme imkanları diğer bölümlere göre daha sınırlıdır. Ancak kaliteli bir okulda belirli bir alana yönelik yapılan yüksek lisans ve İngilizce başta olmak üzere farklı dillerde yeterlilik kazanabilmek çok önemlidir. Eğer akademik anlamda Türkçe dışında farklı bir dile de hakimseniz uluslararası alanlarda ve bu alanlarda çalışan şirketlerde danışmanlık yapabilir ya da hukuk departmanlarında çalışabilirsiniz. Bunun yanısıra Birleşmiş Milletler, Unicef, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi çok uluslu kuruluşlarda da Türk hukukçular çalışmaktadır. Ancak baroya kayıt yaptırıp farklı bir ülkede avukat olabilmek için yapılması gereken o ülkelerin baro sınavlarına girmek ve denklik almaktır ancak bu prosedürler de ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilmektedir.
Merhabalar,
Önemli olan bir mesleği yapmayı ya da bir bölümü okumayı gerçekten istemektir. Eğer isterseniz tüm gerekli olduğu düşünülen özellikleri kendinizde geliştirebilirsiniz. Ama özellikle okumayı sevmek, hukuk bölümünde başarılı olabilmenin gerekliliklerinden birisidir. Eğitim hayatınız boyunca ve sonrasında sürekli akademik okumalar yapmak, güncel mevzuatı takip etmek ve gündemden haberdar olmak zorundasınız. Uzmanlaştığınız alana göre uluslararası yayınları ve mahkeme kararlarını takip etmeniz gerekebilir. İyi bir okuyucu olmanın yanısıra kendinizi ifade etme yeteneğiniz çok belirleyici olacaktır. Gerek yazılı gerek sözlü olarak dili doğru ve etkin şekilde kullanabilmek çok önemli. İkna kabiliyetiniz, olayları gözlemleme beceriniz de sizi bu alanda ileriye taşıyacaktır. Hukuk öğrencisi kanunları ezberlemez, kanunlar birer formül gibidirler. Nasıl ki bir matematik probleminde hangi formülü uygulacağınızı bilirseniz soruyu çözebiliyorsunuz, hukuk da aynı böyledir. Karşılaşılan olayı yorumlayabilmek, farklı çözüm önerileri sunabilmek ve olayın çözümü için doğru kanunu uygulayabilmek çok önemli. Ama hepsinden daha önemlisi hakkaniyet duygusudur. Adalet duygusu bir hukukçunun tüm hayatı boyunca en büyük yol göstericisidir.
Öncelikle merhabalar,
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi okulumuzun sunduğu fırsatlardan yalnızca biri. İngilizce ve Türkçe ağırlıklı olmak üzere farklı bir çok dilden, akademik olarak ihtiyaç duyacağın neredeyse tüm kitapları bulabileceğin bir kütüphane. Kendi adıma İtalyanca aradığım bir kaynağı dahi bulabildiğimi belirtmek isterim. Üstelik ihtiyacın olan kitap kütüphanede mevcut değilse talep üzerine temin edilmesi de mümkün. Bir Hukuk Fakültesi öğrencisi olarak her ay düzenli yayınlanmakta olan Uluslararası yayınlara dahi ulaşabildiğimi belirtmek isterim. Ders çalışmak için de ideal bir ortam. Sessiz ders çalışabilme ortamına sahip bölümleri var, eğer görsel içeriklerle çalışacaksan multimedya odaları, sesli ve grup halinde çalışmak için özel alanları mevcut. Ayrıca dijital platformda da oldukça iddialı olan okulumuz, online kaynak konusunda da oldukça geniş seçenekler sunan bir veritabanına sahip. Yani Bilkentliysen, kütüphaneye gitmesen dahi kaynaklara erişmen mümkün.
Öncelikle merhaba,
Kulübümüz tüm bölümlerden öğrencilerin katılımına açıktır. Bir Hukuk fakültesi öğrencisi olarak Denetim ve Danışmanlık alanının çok geniş bir kapsamı olduğunu ve farklı bölümlerde eğitimine devam etmekte olan öğrencilerin kulübümüzde aktif olarak çalışma imkanı bulabileceğini belirtmek isterim.