Anlatsın
Giriş

Hemen her kulübe üye olup paralarını çarçur etmemeli kimse, ilgi alanına yönelik kulüpler daha verimli (tiyatro, havacılık, dans, sinema gibi) ama işletme, kvk gibi kulüpler sadece paranızı alır ilk sene. davutpaşa kampüsü uzak olabilir ama ortamı çok güzel diyorlar, eğer mimarlık makina ya da iib fakltesi öğrencisiyseniz, zaten 1 yıl sonra yıldıza geleceksiniz sabredin. tony's piizaya tonoz denir, tonys demeye çalışmayın.

yıldızda kampüsler çok güzeldir. diğer bina bazlı üniversitelere göre gerçek bir kampüs mantığı vardır. yıldız kampüsünde doğa ve sarayla içiçesinizdir(osmanlının son sarayı olan yıldız sarayının yapılarını kullanırsınız) davutpaşada ise, istanbulun son ellenmemiş kent içi ormanlarından birinde büyük bir kampüs alanı var. srekli gelişmesiyle birlikte bir çok fakülte oraya taşınıyor ve ortamı da dolayısıyla gitgide güzelleşiyor. bahar şenlikleri her zaman efsane olarak geçer. kulüpleri eğlenceli ve yönlendiricidir.kendi içinde barındırdığı spor salonları, havuzu, yurtlarıyla bir çok avantaja sahip olursunuz. cafeleri ve ortamları da eşssizdir. yani ders dışında keyiflikle gününüzü geçirebileceğiniz bir ortama sahiptir yıldız.

en yaygın seçenek belediyelerde plancı olmak. ardından özel şirketlerde plancı olmak geliyor. ama şehir plancıları odasından bölümün tanıtımına geldiklerinde bize yapabileceklerimizi anlattıklarında çok şaşırmıştık. hollywood da set tasarımcısı olarak bile iş imkanı var aslında. mesleğin temelinde mekan tasarımı olduğu için bir çok alanda çalışılabilir. mesela gsm firmalarında ya da bankalarda coğrafi bilgi sistemleri uzmanı olarak çalışabilirsiniz. ilginize göre bir sosyoloji ve ya şehir ekonomisi uzmanı olabilirsiniz. tarie arkeolojiye ilgi duyuyorsanız yerleşmeler tarihi/arkeolojisiyle ilgilenebilir, koruma uzmanı olup, KUDEBlerde ve ya koruma kurullarında görev alabilirsiniz.

İlk duyduğumda çok garipsemiş olsamda şu an okuluma aşığım, yapabilirsem eğer, tüm hayatım boyunca yıldızda öğretim elemanı olarak çalışmayı çok istiyorum.

öncelikle şehir plancı olunca burda insan kafayı yiyebilir. gördüğünüz tüm yanlış uygulamalar sizi deliye döndürür, mantığınız almadığı için sinirden kudurursunuz. bölümün dışına çıkacak olursak ulaşım çok pahalı. 4 yıl önce aylık(sınırsız basım) akbiller 40 lirayken şu an aylık(160 basım) 70 lira. ve bu sürekli artacak gibi gözüküyor. evde kaldığım için yurtlar hakkında birşey söyleyemem ancak ucuza ev bulmak samanlıkta iğne bulmak gibi birşey. yiyecekler esnaf lokantalrı hariç her zaman pahalı. eğer giyecekleri de ucuzunu alacağınız yeri bilmiyorsanız fazlasıyla pahalı. bunun dışında insanları, trafiği vs ile nefes almanız zorlaşıyor.

bir şehir plancı olarak istanbul bulunmaz bir laboratuvardır. görülen tüm eksileriyle, bazı güzel uygulamalarıyla, insanın teorikte öğrendiği herşeyi gözlerinizle görürsünüz. bölüm dışında istanbul bir harikalar şehridir. bir gününüzü tamamen tarihi gezmeye ayırırken bir günüzü alışveriş yaparak bitirebilir. tm akşamlarınızı eğlenceyle sonlandırabilirsiniz. üstelik oturduğunuz mevki rahatsa gecenin kaçında evinize dönerseniz dönün ne birinden eleştiri alırsınız ne de birini rahatsız ederim tedirginliği yaşarsınız. çok bunaldığınız zamanlarda ya tepelerdeki korulara ya da sahildeki parklara giderek rahatlayabilirsiniz. kendinizi geliştirmek istediğiniz her konuda her imkana sahip olursunuz. kurslari tiyatrolar, diğer sanat dalları hepsi elinizin altındadır.

davutpaşa kampüsü gitgide gelişmekle birlikte, sanayinin ortasında oluşu ve ulaşım imkanlarının çok gelişmemiş oluşu orayı itici kılmakta. bir yandan da taşınan fakültelerle birlikte Yıldız kampsnde insan yalnız kalmaya başlıyor.

dünyanın heryerinde mekan her zaman insan için ilk sıralarda gelmiştir. bu bölümde de işte bu mekanı oluşturan sizler oluyorsunuz. bi yandan çok eziyetli bir bölüm. düzenli çalışsanız dahi geceniz gündüzünüz kalmaz, sosyal hayatınızdan bi nebze vazgeçmeniz gerekir. çizim için çok zaman ayırırsınız. aynı ilkokul ve lisedeki gibi hiç bitmeyen ödevleriniz olur. ama bölümü sevdikten sonra bunlar çokta rahatsız edici şeyler değil bence. çizim için öyle mimarlık gibi filan çizim yeteneğine ihtiyacınız çok yoktur.bölüme ilk geldiğinizde zaten yetenek sıfır kabul edilip çizim eğitimi verilecek sizlere. belirtmeliyim ki mimarlık isteyip puanı tutmayıp şehir bölge yazayım sonra geçeyim diyenlere kesinlikle tavsiye etmiyorum. çünkü öyle arkadaşları görüyoruz ki mutsuzlar. sayısal bi bölümden tercih yapıldığı için bilmelisiniz, bu bölüm sözelci sayısalcılar için. eğer tarihi coğrafyayı ve sosyolojiyi azcıkta olsa seviyorsanız, bu bölümü gerçekten seversiniz. bölümün içinde çok az sayısal kullanıyorsunuz diyebilirim. temel matematik bilginiz yeterli olacaktır. mezun olduktan sonrada illa da belediyeye gireyim çalışayım şart değil çünkü bu bölüm bir çok bölümün kesişme noktasında. kişisel ilgi alanlarınıza göre ekonomi, sosyoloji, siyaset, bölge planlama, kentsel tasarım, arkeloji-koruma gibi alanlara yönelme şansınız var.

açıkcası tercih yaparken annem yıldızı ilk söylediğinde, ilk duyuşum olduğu için o ne bea demiştim. ama şimdi her fırsatta anneme teşekkür ediyorum. ODTÜ ve İTÜ den sonra en iyi teknik üniversite, ve tabi Türkliye'ninde en iyi üniversitelerinden. işin bir gerçek yanı da şudur ki, Yıldız piyasaya adam yetiştirir. yani mezun olupta kolaylıkla iş bulabilirsiniz. gelişme için olan çabası, kurulan teknoparkları, saray binalarında eğitim görme, yemyeşil doğası da tüm bu artılarını büyütüyor.

Benzer Kişiler

Rojda Kılıç
Rojda Kılıç
Passo Teknoloji Merkezi Expert Software Engineer, Aktif Bank
Özge Küçük
Özge Küçük
DenizAşırı Stajyeri, DenizBank
Özlem Aykul
Özlem Aykul
Entegre Kaynak Yönetimi Müdürü, Şişecam
Müge Tuzcu
Müge Tuzcu
E-commerce HR Business Partner, Migros
Tuna Özçer
Tuna Özçer
Süreç Geliştirme, İş Ve Sistem Analizi Uzmanı, TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
Barış Gülay
Barış Gülay
Satış Müdürü, Pronet
Yasin Emir Arıtürk
Yasin Emir Arıtürk
PEP Uygulama Yaygınlaştırma Hizmetleri (Rollout) Stajyeri, Mercedes-Benz Türk
Safa Ünal
Safa Ünal
Product Planning Manager (Ürün Planlama Müdürü) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Faik Günay
Faik Günay
Yazılım Geliştirme Müdür Yardımcısı, Pronet
Neslihan Gündüz
Neslihan Gündüz
İnsan Kaynakları İş Ortağı, Migros
Fahrettin Eren Taner
Fahrettin Eren Taner
Career Mix Yetenek Programı Tedarik Zinciri Departmanı Stajyeri, METRO Türkiye
Aybüke Kaba
Aybüke Kaba
Çamaşır Makinesi İşletmesi Test & Onay Ar-Ge Mühendisi, Arçelik