dünyanın heryerinde mekan her zaman insan için ilk sıralarda gelmiştir. bu bölümde de işte bu mekanı oluşturan sizler oluyorsunuz. bi yandan çok eziyetli bir bölüm. düzenli çalışsanız dahi geceniz gündüzünüz kalmaz, sosyal hayatınızdan bi nebze vazgeçmeniz gerekir. çizim için çok zaman ayırırsınız. aynı ilkokul ve lisedeki gibi hiç bitmeyen ödevleriniz olur. ama bölümü sevdikten sonra bunlar çokta rahatsız edici şeyler değil bence. çizim için öyle mimarlık gibi filan çizim yeteneğine ihtiyacınız çok yoktur.bölüme ilk geldiğinizde zaten yetenek sıfır kabul edilip çizim eğitimi verilecek sizlere. belirtmeliyim ki mimarlık isteyip puanı tutmayıp şehir bölge yazayım sonra geçeyim diyenlere kesinlikle tavsiye etmiyorum. çünkü öyle arkadaşları görüyoruz ki mutsuzlar. sayısal bi bölümden tercih yapıldığı için bilmelisiniz, bu bölüm sözelci sayısalcılar için. eğer tarihi coğrafyayı ve sosyolojiyi azcıkta olsa seviyorsanız, bu bölümü gerçekten seversiniz. bölümün içinde çok az sayısal kullanıyorsunuz diyebilirim. temel matematik bilginiz yeterli olacaktır. mezun olduktan sonrada illa da belediyeye gireyim çalışayım şart değil çünkü bu bölüm bir çok bölümün kesişme noktasında. kişisel ilgi alanlarınıza göre ekonomi, sosyoloji, siyaset, bölge planlama, kentsel tasarım, arkeloji-koruma gibi alanlara yönelme şansınız var.
Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Ve son 10 yılda belediyecilik anlamında müthiş gelişmeler yaşandı. Şehir ve Bölge Planlama tam bir "geleceğin mesleği". Çünkü bu ülkede planlanacak çok ama çok şehir var. Ve belediyelerde başlangıç maaşları doktorların pilotların maaşını solda sıfır bırakır.
Açıkçası ilk tercihim bölümden ziyade okul olmuştur. Önceliğim İstanbul Teknik Üniversitesi olduğu için okulda iki bölüme puanım tutuyordu. Ya Çevre Mühendisliği ya da Şehir Bölge Planlamayı seçecektim. Peki pişman mıyım? Kesinlikle hayır. Çünkü okulum, özellikle binam yani Taşkışlam ve kurduğum arkadaşlıklar, okul ortamım, hocalar ile olan ilişkilerim, Türkiye'nin dört bir yanına bölüm sayesinde yapmış olduğum geziler hayır cevabını açıklamaya yeterli olacaktır. Evet zorlukları yok mu var. Mühendislere göre daha fazla yoruluyor muyuz evet. Uykusuz kalıyor muyuz ona da evet. Ama her şeye rağmen her şeyiyle bu bölüm insana çok şey katıyor.
fizikten nefret ederdim ve çizim yeteneğim oldukça iyiydi.bu bölümü tercih etmemin en büyük sebeplerinden birisiydi.Ama suan neden diye cevaplasam. artık bazı şeylerin değişmesi gerektiğini, şehrinin parsel parsel parası olanlara satılmaması gerektiğini düşünüyorum. her ne kadar bilinmese de son zamanlarda yaşanılan olaylar yüzünden oldukça önemli ve gitgide ismi duyulan bir bölüm olduğu görüşündeyim.Hayalgücü ve çizim yeteneği olan ve bastırarak söylüyorum zorluklar karsısında kolay pes etmeyen kişilere tavsiye ederim.
genelde mimarlıkla bağlantılı olduğu için seçildiği düşünülür ama şehircilik dediğimiz bir meslekten veya bir bölümden çok belki bir hobi veya tutku denebilir. keyiflidir avantajları çoktur . herkes gibi bakmamayı öğreten bir bölüm olduğundan hafif çatlatırsınız ama zevk verir.
Benim bütün tercihlerim mimarlık fakültesindeki bölümlerden oluşuyordu. Çünkü bir şeyler tasarlamayı çizmeyi planlamayı her zaman sevmişimdir. küçüklüğümden beri kağıt üstünde hayali evler şehirler ülkeler kurardım. teknik gezilerinin olduğunu her dönem bir yerlere geziye gittiğimizi sonra dan öğrendim. oh ne güzel gezerek okumak dedim daha da güzel geldi gözüme bölüm ve gerçekten iyi ki şehir planlama olmuş diyorum çünkü geleceğin mesleği diyorlardı ben yazarken gerçekten de öyle.
Piyasadaki paragöz "sözde" plancıların para için kentlere daha fazla zarar vermeden yerini alabilmek için okuduğum değerli bir bölüm.
gelecegin mesleğidir , her yerde kentsel dönüşüm başlamıştır uzun bir süre de popilerliğini koruyacaktır
bu linkten faydalanmanızı öneririm :) http://sbpturkiye.com/sehir-bolge-planlama-nedir.html