Peyzaj Mimarları farklı meslek disiplinleriyle birlikte çalışmalı. Daha doğrusu, Açık mekanlar , yarı açık mekanlar ve kapalı mekanlarda yapılan tasarım ve planlama çalışmalarında peyzaj mimarına ihtiyaç vardır. Doğru çözümler, ancak multidisipliner çalışmalarla oluşur. Bunun doğruluğu tartışılmaya açık bile değildir.
Çalışma konuları;
*Kentsel Tasarım
*Planlama
*Tasarım
Çalışma imkanları;
*Mimarlık, Kentsel Tasarım Ofisleri
*Belediyeler
*Proje Uygulama Ofisleri
*Fidanlıklar
Peyzaj Mimarlığı bölümünün aslında çok geniş bir yelpazesi var.
-peyzaj teknikeri; yani tasarımı yapan kişinin çizimini bilgisayar ortamına aktarma
-tasarım ; el çizimi ve yeni hedeflere yönelik fikirler üretme
-planlama ; kentsel dönüşüm ve değişim ile ilgili ekolojik çözümler getirme
-çevre ve doğa koruma ; çevre bilinci ile ilgili dallarda uzmanlaşma
-bitki üretimi;bitkilerin hangi koşullarda nasıl uyum gösterdiği ile ilgili uzmanlaşma
-bitki yetiştirme ; bitkilerin yetişme özellikleri
-bitkisel tasarım; bitkileri kullanarak ekolojik bir tasarım yaklaşımında bulunma.
-eğer mezun olacağınız/gireceğiniz üniversitenin Peyzaj Mimarlığı Bölümü Ziraat Fakültesine bağlı ise mezun olduğunuzda bir takım sınavlardan geçip T.C Ziraat Bankasında çalışabiliyorsunuz.
-Not ortalamanızın yüksek olması halinde Yüksek Lisans,Doktora vs. imkanları..
-Fidanlıklarda çalışabiliyorsunuz
-Tasarım ofislerinde çalışabiliyorsunuz..
ve daha da çoğaltılabilir..
Peyzaj mimarlığı tasarım dalları içerisinde bulunduğundan kendinizi iyi geliştirdiğiniz takdirde tasarımla ilgili her şeyi yapabilirsiniz.Mezun olduğunuzda bir tasarım ofisine girip peyzaj projesi,konsept tasarımlar(bu iç mimari de olabilir),ürün tasarımı yapabilirsiniz.Ya da bir binadan dışarıya adım attığınız an karşınıza çıkan her şeyin uygulayıcısı olabilirsiniz.Bu tamamen sizin yeteneğinize bağlı.
Peyzaj mimarları, inşa edilmiş ve doğal ortamları analiz eder, planlar, tasarlar ve yönetir. Mimari büro, inşaat şirketleri ve peyzaj bürolarında peyzaj mimarı olarak görev yapabilmekte ya da kendi işlerini kurabilmektedir.
Peyzaj mimarlığı, gelecek nesillerin yaşamlarını sürdürebileceği yaşanabilir mekanların ortaya çıkması, kaynakların etkin kullanımı, sosyal, tarihi ve kültürel çevrenin korunması gibi konuları kapsar. Peyzaj mimarlığı bölümü, insan ve fiziksel çevresini koruma ve yönetme temelinde, sanatı, mühendisliği ve teknolojiyi kombine eden bir disiplindir. İnsan ve doğal faktörlerin etkileşiminin sonucunda insanlar tarafından algılanma durumu ve bunun tasarlama eylemi bu bölümü seçmemdeki en etkili nedendir.
İlk aşamada çizim yapmak istediğim içindi. Bölümü anladıktan sonra doğaya olan duyarlılığım arttı. Mekan yaratma, beton ile değil doğal çözümler üretmek, doğaya katkı sağlamak, mimari anlamda doğru çözümler geliştirmek, Neden Peyzaj Mimarlığı bölümü? sorusunun cevabı oldu.
Günümüzde mimarlık ve tasarım ile alakalı pek çok bölüm mevcut. Fakat bunların bir çoğu o anki koşulları göz önünde bulundurarak tasarım yaklaşımında bulunuyor.Fakat Peyzaj Mimarlığında 'zaman' ve 'canlı öge' kavramları işin içine giriyor. Yani siz bitkileri kullanarak,onların gelişimlerini,hastalıklarını,etrafta bırakacakları görsel veya işitsel algıyı da hesaba katarak pek çok tasarım yaklaşımında bulunabiliyorsunuz. Fakat küçük bir uyarı ; Eğer ezberiniz ya da bitkilere olan ilginiz yoksa zorlanabilirsiniz. Pek çok ezbere dayalı ve laboratuar uygulamalı bitki derslerimiz var. ilk sene bir bocalama yaşansa da emin olun ikinci senenin ikinci döneminden itibaren alışıyor insan ;)
Nk Peyzaj firması olarak bu bölümü okumanızı öneririm ama bunun için gerçek anlamda doğayı ve çevre düzenlemesinin sonucundan mutluluk duymalısınız. Sadece masa başında uygulama çizmek üzerine bir kurgunuz varsa size bu meslek sıkıcı gelecektir. Ancak sahaya çıkıp toprakla haşir neşir olup fidanlığa gidip bitki seçimine kadar yapacağım diyorsanız bu meslek sizler için çok eğlenceli hale gelecektir. Aynı zamanda çizmiş olduğunuz projenin hayata geçmiş halini görmek inanılmaz bir mutluluk vermektedir.
Peyzaj Mimarlığı doğayı, çizmeyi, yaratmayı, hayal etmeyi, özellikle proje dönemleri uykusuz kalmayı göze alabilecek herkesin yapabileceği bir bölümdür.
Özellik tabiri doğru mu bilmiyorum lakin, doğayı sevmeli ve ekolojik süreçleri hesaba katarak çalışılması gereken bir bölüm. ilk aşama doğaya aşık olacaksın. Hayal gücünü kullanmasın. Diğer tüm tasarım bölümleri gibi (Mimarlık, Şehir Bölge ve Planlama vb.) çizim yapmayı sevmelisin. Geri kalan her şey bir şekilde oluyor. İşini sevmek önemli, sevdiğinde yeteneklerin de geliştiriyor, dünyaya doğal ve ekolojik çözümler üretebiliyorsunuz.