Sosyoloji Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

23 Cevap

Sosyoloji mezunu sosyolog ünvanını alır, araştırma geliştirme şirketlerinde unvanını kullanarak çalışabilir. Özel danışmanlık yapabilir fakat ben mutlaka yan dal ya da çift anadal yapılmasını öneririm çünkü iş alanı çok fazla,bir alanda uzmanlaşmak gerekebilir

Çoğunluğu entelektüel işsiz olur.
İş imkanı çok olması gerekir, ne menem yoktur.

Aile danışmanlıkları , özel danışmanlık , ar-ge şirketlerinde sosyolog ünvanıyla çalışabilme ve tabi devletin bazı kurumlarında istihdam olanakları

sosyolog olarak birçok alanda iş bulunabilmektedir.Fakat su an asıl gündemde olan sosyolog adaylarına aile danışmanlığı sertifikasının verilmesi yasasının çıkmasıdır.Bu yasa sayesinde önümüzdeki 5 yıl boyunca sosyologlar cok fazla söze sahip olup aileler için elinden geleni yapabilme imkanı bulabilecekler.bu sayede de iş imkanı fazlalaşacak...

SOSYOLG-AİLE DANIŞMANI VE ÖĞRETMENLİK

Zennur Ural
Zennur Ural
Yetenek Yönetimi ve İşveren Markası Yöneticisi, TürkTraktör

İş imkanları tamamen kişiye bağlıdır. Akademisyenlik, gazetecilik, uluslarası ilişkiler çalışan kurumlar, istatistik kurumları, danışmanlık şirketleri ve devletin çeşitli kurumlarında çalışılır. Örneğim, eğer sosyoloji doktoranız da varsa uluslararası bir istatistik kurumunda çalışabilirsiniz. Sosyoloji, politika ve felsefe ile beraber Amerika'da hukuk eğitimi için sık tercih edilen bir lisanstır. Okuduğum bölümden mezun olup bankacı olmuş ve olacak arkadaşlarım olmuştur. Psikoloji yüksek lisansı yapıp terapist olmak isteyen de çoktur. Fakat kişi kendisini geliştirmezse, sözgelimi yabancı dil, biraz istatistik, genel kültür, veya en azından yönelmek istenen alanda bir staja sahip olmadan iş bulmak kesinlikle mümkün değildir. İronik bir şekilde, bu sadece sosyoloji için değil iş imkanı garantili görülen pek çok başka bölüm için de geçerlidir.

Sosyoloji bölüm mezunları genel olarak üç iş dalına sahip olabilir.
1: Sosyoloji lisans bölümünü tamamlayıp çeşitli kurum ve kuruluşlarda sosyolog/sosyal araştırmacı olarak,
2: Pedagojik formasyon eğitimi sonrasında felsefe grubu öğretmeni ya da rehber öğretmen olarak,
3: Yüksek lisans/doktora eğitimi alarak akademisyen/araştırmacı olarak.

Şimdilerde bunların yanına bir de aile danışmanlığı eğitimi alarak aile danışmanı görevini yerine getirme fırsatları da doğmaya başladı.

bir çok kurumda sosyolog kadrosu ile çalışabilirler.formasyon alındığı zaman felsefe grubu öğretmenliği ve bir çok özel kurumlarda rehber öğretmenliği yapma şansları var.dersane sektöründe çalışabilirler.aile danışmanlığı sertifikası alarak aile danışmanlığıda yapabilirler.

Ülkemizde sosyologlar üniversitelerde öğretim üyesi olarak ve DPT, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TRT ve kamu iktisadi kuruluşlarında, araştırma şirketlerinde, çeşitli yayın kuruluşlarında uzman, danışman ve araştırmacı olarak çalışmaktadırlar. Sosyologlar bazı kamu kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının ilgili birimlerinde, araştırma şirketlerinde ve yayın kuruluşlarında çalışabilmektedirler Felsefe ve psikoloji alanında da yeterli eğitimi gördükleri ve öğretmenlik sertifikası aldıkları takdirde orta dereceli okullarda Felsefe Grubu Öğretmeni olarak da görev yapabilirler

Ebru Kantoğlu
Ebru Kantoğlu
Kurumsal İletişim Müdürü, Doğuş Otomotiv
Atiye Nur Sevindir
Atiye Nur Sevindir
TKB - İnceleme ve Soruşturmalar Müfettişi, DenizBank

-Sertifika alıp Aile danışmanlığı yapabilirsiniz
-Şanslıysa devlet kadrolarına KPSS yoluyla atanabilirsiniz
-Belirlediği konularda saha araştırmaları yaparsınız
-Mezun olduğunuzda-Sosyolog ünvanı- alırsınız...

Devlette daha resmi olarak aile danışmanlığı atamaları başlamasa da aile danışmanlığı sertifikası alarak özel sektörde de aile danışmanlığı bürosu açabilir.Formasyon alarak felsefe grubu öğretmenliği yapabilirler.Sosyolog olarak atamaları yapılıyor.Ceza evlerinde çocuk esirgeme ve adliyelerde çalışma imkanları vardır.

Sosyoloji Bölümünü başarılı bir biçimde bitirenler Sosyolog ünvanı alırlar. Sosyologlar, Devlet Planlama Teşkilatı, Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kamu kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde ve yayın kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Sosyologlar, eğitimleri süresince edindikleri bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını, herhangi bir işsizlik durumunda halkla ilişkiler ve tanıtım alanlarındaki araştırma çalışmalarına yönlendirebilirler. Ayrıca insan kaynakları faaliyetleri ile de ilgilenirler. Türkiye gibi çok hızlı bir toplumsal değişme ve gelişme sürecinde bulunan bir ülkede, toplum planlaması ve yapılan hizmetlerin sonuçlarının izlenmesi için, sosyologların çalışmalarına gereksinim olduğu anlaşılmıştır. Bu gereksinim çerçevesinde, çok yönlü mesleki gelişmelerin söz konusu olacağı ve ayrıca, verilerin istatistiksel olarak düzenlenmesinde bilgisayar kullanımının yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/ açılacak olan Ortaöğretim alan Öğretmenliği Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlayan sosyoloji mezunları Felsefe, Öğretmenlik meslek Bilgisi Dersleri alanlarında öğretmenlik yapabilirler.
Bunun dışında alanında uzaman olmak isteyenler yüksek lisans ve doktora programları sonrası Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.

Sosyolog ünvanını alıyorsunuz formasyon alıp felsefe grubu öğretmeni olabilir devlet bazı kurumlarında kadro açıyor aile sosyal güvenlik bakanlığında çalışabilirsiniz tabi bunlar için KPSS kazanmak gerek ve 85 üzeri iyi notlar almanız gerek, özel şirketlerde insan kaynakları bölümünde çalışabilirsiniz bazı özel kuruluşlarda araştırmacı olabilirsiniz aile danışmanlığı sertifikası ile aile danışmanı olabilirsiniz.
Kısacası her bölümde olduğu gibi kesin bol paralı çıkar çıkmaz size işe almayı bekleyen işler yok sizin çalışıp çabalamanız gerek.

boş dolanıyor hiç bir iş yapmaz her sene 5-10 alım olur imkanı yok denilecek kadar azdır

belediyelerde,sosyal hizmetlerde,adliyelerde

Sosyologlar, Devlet Planlama Teşkilatı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kamu kuruluşları ile özel sektör kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde ve yayın kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Bu meslekte çalışan bayanların oranı fazladır. Özellikle, sosyolog olarak iş bulma olanakları oldukça sınırlıdır.
Sosyologlar, eğitimleri süresince edindikleri bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını, herhangi bir işsizlik durumunda halkla ilişkiler ve tanıtım alanlarındaki araştırma çalışmalarına yönlendirebilirler. Ayrıca insan kaynakları faaliyetleri ile de ilgilenirler