mimarlık bölümnden mezun olan bir öğrenci gerçekten diğer bölümlere oranla hem maddi açıdan olsun hemde manevi açıdan olsun fark atar...iş bulmada sıkıntı olacağınnı sanmıyorum ki çok nadirdir iş bulamama..hele eğerki aileniz insşşaat la uğrasıyorsa ve bvirazda çevreniz varsa ve sizde mimarlığı seviıyorsanız bana güvenin ve inanınki mimarlıktan daha da rahat ve refah bir meslek yoktur...mimarlarbir binanın estetik kısmından sorumludur bir tek bina değil dışarıda gördüğünüz hemen hemen bütün yapıların sonradan yapılmış yapay kütlelerin hepsinden mimarlar sorumludur estetik bakımından
istiyorsa, iş bulur. istemiyorsa, bulmaz. bu lüksü vardır. önemli olan istemektir mimarlıkta.
mimarlık bölümü mezunu olduktan sonra geniş çalışma imkanları sunar size.bunu bitirdikten sonra karar verip o doğrultuda kendinizi geliştirmeniz gerekir.
büro açabilirsiniz.
kpss ile çeşitli devlet kuruluşlarında çalışabilirsiniz
yapı denetim şirketlerine çalışabilirsiniz
büyük inşaat şirketlerinde
ya da röleve restorasyon alanında çalışabilirsiniz
iç mekan tasarımnda çalışabilirsiniz . arttırılabilir daha .
mimarlık ofisleri, yapı denetim firmaları, devlet memurluğu, öğretmenlik, yapı malzemeleri firmaları gibi alanlarda iş bulabilirsiniz.
Mimarlık mezunları birden çok farklı yollarda çalışma imkanı bulurlar. Ofis kurmak, ofiste çalışmak, projelerde bulunmak, yenilik getirmek, bazı konularda farklılık getirmek, kopyacı mimarda olabilirsin(tavsiye edilmeyen davranış) ya da ben tamamen bağımsız olup kendi kendime yetebilirim diyebilirsin. Ama gün geçtikçe mimarlık öğrencilerinin sıkıntı çektikleri konular özellikle Türkiye'de üniversite mezunu olduğun gün Mimarlar Odasına üye olup hemen İstanbul göbeğinde gökdelen dike bilebiliyorsun. Bu da kötü sonuçlar çıkaran yapılaşmalara neden oluyor ilgisin olmayan insaların bile anladığı çirkinlikler. İş bulabilmek zor değildir mimar olarak ama niteliksiz bir mimar olarak iş bulup çalışmak teknikerden farksız olmak gibidir. O yüzden Türkiye'de çok fazla mimarlık şirketleri var ve bu konuda çok fazla iş mimarlığı hayal edilmeyen bir durumla karşı karşıya getiriyor.
Mimarlık bölümü mezununun yaptığı iş; özel sektörde, kendisine gelen müşterinin istediği özelliklere sahip bir yapı ortaya çıkarıp sunmak, beraber çalıştığı müteahhitin istediği yönde uygulama projesini değiştirerek uygulamak falan sanırım :) Henüz o kısma geçemediğimden kesin bir bilgim yok :) Ama mimar adam boş kalmaz, iş imkanı var hep sanırsam :) en kötü teknikerlik yapar yine de iş bulur.
Çok çeşitli çalışma alanları mevcut. Fotoğrafçılık bile yapabilir. İş imkanları iyi, çalışmak isteyene iş var.
Mimarlar bir bina veya her hangi bir yapıtİn iç veya dış estetiğine bakar açıkcasus mimarlar her türlü işi yapar ama onlara gerek yo istediği zaman mimarlık alanında işinin başında olur her şey isteğe bağlı.
mimari projeler çizer,kendi bürosunu açar veya kamuya memur olarak girer.hiç bir şey olmadı cad programlarını iyi biliyorsa başkalarının projelerini çizerek falan para kazanır. max. 5 şantiye şefliği yapabilir buradan da kazanır. inşaat istemiyorsa tasarımcılık yapar. olmadı iç mimaride becerisi varsa oraya yönelir falan...
Özel sektör ve kamuda çalışabilirler.
Bir kaç tip mimar vardır ilki ofislerde yaşam alanı tasarımı üzerine çalışır. İkincisi şantiyelerde daha önce tasarlanmış projelerin doğru bir şekilde hayata geçirilmesini sağlar ya da şantiyede çıkan bir problemin nasıl düzeltileceğini planlar. Diğer mimarlar ise mimarlık üzerine olmayan şirketlerde piyasadaki evlerin değerlendirmesini yapabilir.
İşsiz kalır.Tecrübeyle sabittir.