Türkiye’de Diş Hekimliğinden sonra en çok masraf yapılan bölüm mimarlıktır. Malzemeleri çeşitli ve profesyonel olmak zorundadır bu yüzden ilk üç sene yıllık ortalama 1000, son sene 2500 lira civarı para, projelerinize feda olacaktır :)
Açıkcası her mesleğin daha doğrusu her öğrenim kurumunun belli bir masrafı vardır. Mesela tıp için yüklü miktarda paralar ödeyip kitap alıyoruz hoş tek iyi yanı kitapların sahtesini yani korsanını başka yerlerden temin edebilmek. Mimarlıkta bu iş biraz daha zorlaşıyor çünkü mimarlık genel olarak malzeme bütününü kullanarak pratikle birlikte gelişimi sağlıyor. Bu işi pratiğe dökebilmek ise dediğim gibi malzemeden geçiyor. Yalnız malzemeyi cüzi bir fiyata bulmanız da mümkün.
Kesinlikle doğru. Maket ve çizim malzemelerinin yanı sıra (bunları araştırıp toplu olarak uygun fiyatlara da alabilirsiniz) sürekli bir pafta çıktısı almak için masraf yapmak gerekir. Üniversite hayatım boyunca çıktı masraflarının sürekli artması sebebiyle okulda beş parasız aç kaldığım çok olmuştur.
Evet masrafı olan bir bölüm. Nasıl mı şöyle ki her hafta iki gün stüdyo dersi için çizimlerimin çıktılarını alıyorum bunun yanı sıra diğer derslerin ödevleri maketi, posteri derken düzenli olarak bir şeylere para verdiğimiz bir bölüm.
Stüdyo dersi için ilk sınıfta aldığım bilgisayar 6000 TL. Yani doğru.