Anlatsın
Giriş

Mimarlık Fakültesinde okuyacaklar için tavsiye verebilirim çünkü ana kampüsten ayrı bir yerleşkede okuyorsunuz. Öncelikle fakülteniz çok güzel olduğu için bol bol okuduğunuz yeri gezin, öğrenin, deneyimleyin. Diğer bölümlerden arkadaşlarınız sık sık Taşkışla'ya ders almak için gelmek isteyecekler. Diğer tavsiyem ise ana kampüsle bağlantıyı koparmayın, gidip gelmekten üşenmeyin, sosyal ağınızı tüm İTÜ'lülerle kurun. Bir kulüp üyeliği yapmayı veya spor branşıyla ilgilenmeyi tavsiye ederim. Dersler lisede gördüklerinizden çok zordur ama ortam çalışmanıza çok daha müsaittir. Maket malzemelerini acil durum olmadıkça fakülteden almayın, Fatih veya Beşiktaş'ta belirli ucuz yerler var onları öğrenin. Son tavsiyem ise çevrenizi sürekli gözlemleyin ve inceleyin. Uzak durmak istediğiniz bir ortam veya insanı bile yakınınızda tutun. Mimarlık için konuşuyorum, sadece dersleri başararak iyi mimar olamazsınız. Hayatla aranızın iyi olması gerekiyor.

Bu konuda bilmeniz gereken 2 husus var. İlk olarak iş hayatınız için seçtiğiniz dilin mimarlığın gelişmekte olan ülkelerde konuşulması gerekiyor. Diğer bir husus ise networking ve daha çok evrensel projelere yönelim için Dünya çapında birçok insanın konuştuğu bir dil olmasında fayda var. Mimarlık için 2.yabancı dil hakkında henüz araştırma yaptım. Gelişmekte olan ve mimariye bir hayli önem verilen ülkelerde Fransızcanın konuşulduğunu (220 milyon insan) öğrendim. Fakat İngilizcenin yanına öğrenilecek 2.dil olarak İspanyolcayı mantıklı görüyordum çünkü Güney Amerika ve ABD’de yaygın konuşulan ( 400 milyon insan) bir dil. İki dili uzun süre kıyasladıktan sonra MİMARİ AÇIDAN Fransızcanın, Türkiye’de öğrenim görmüş bir öğrenci için daha işlevsel olacağını düşünüyorum. Fakat şu da unutulmamalıdır ki, Amerika kıtasının ülkelerine(Kanada hariç; resmi dillerinden birisi Fransızcadır.) çalışmaya gidecekseniz veya şimdiden yeriniz hazırsa İspanyolca sizin için daha iyi olcaktır. Avrupa için Fransızca, Orta Asya Türk devletleri için ise Rusça bilinmesi mantıklıdır. Ben önceliği Fransızcaya verme taraftarıyım.

Yaşadığınız ortama göre azıcık gezme tozma ile size yetecek aylık miktarlar(kaldığınız yerin masrafları dahil);


kyk yurdunda kalan öğrenci : 1000 TL


özel yurtta kalan öğrenci : 1400 TL


eve çıkmış öğrenci : 1400 TL


evi olan öğrenci : 800 TL


Sigara veya alkol gibi ekstra alışkanlıkların sıklığına göre sıkışabilirsiniz.

http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/MIME/201810.html


Bu adreste genelde çoğu okulun programında olan mimarlık dersleri var. Kodlarına tıklayınca ders içeriğini görebilirsiniz. (Benim bölümün ingilizce olduğu için isimleri ingilizce gözüküyor türkçesinin ne olduğunu çeviriden veya bana sorarak öğrenebilirsiniz) Not: Her yıl güncellenen ders planına bakınız.

Öncelikle bu sorunun cevabı bölümden bölüme farklılık gösterir. Kendi bölümüm adına her iki Üniversite hakkında da bilgi sahibi olan biri olarak İTÜ’yü 1 adım önde görüyorum. İngilizce eğitimi ve elektronik alanlarda üstünlüğü olan ODTÜ’nün mimarlık ve inşaat alanında gerek eğitimi olsun gerek fiziksel koşulları ve bağlantı ağı olsun bir çok kriterde İTÜ’nün gerisinde kaldığı Dünya sıralamalarının da teyit etmesiyle belirlenmiş bir şeydir. Bizzat İTÜ Taşkışla kampüsünde mimarlık okuyan bir öğrenci olarak size Türkiye’nin en iyi mimarlık bölümünün İTÜ’de olduğunu kendimden emin olarak söyleyebilirim.Zaten tercih yapmadan önce detaylı bir araştırma yapmıştım ve tercihimi Arı olmaktan yana kullandım :)

Bana göre buna yarı yarıya etki eden 2 neden var; Birincisi öğrencinin projelerinin uzun süreli çalışma ve yoğun ilgi istemesi fakat öğrencinin bunu diğer bölümlerdeki arkadaşlarının rahatlığından örnek alarak yapması.Tabi ki de bu sıkışıklığa ve sabahlamalara neden oluyor.


İkincisi ise yeni öğrenilen uygulamalı bilgilerin hızlıca pratiğe dökülememesi örneğin yürümeyi yeni öğrenen bir bebeğin koşamaması gibi. Henüz okumakta olan bir mimarlık öğrencisi yürümeyi öğreniyordur koşulacak mesafeyi yürüdüğü için sabahlaması gerekiyor :)

Öncelikle dilinize,çevrenize ve en önemlisi eğitim kalitenize bağlı olarak 2 farklı mecrada işe girebilirsiniz.(devlet-özel) Türkiyede ortalama bir üniversiteden yeni mezunsanız özel ofislerde en az 2000, en fazla 3000 tl civarı başlarsınız. Kamuda ise bu para 3750tl dir. Fakat dil biliyor ve iyi bir üniversiteden mezunsanız Türkiye’de büyük şirketlerde 5000tl den, yurt dışında ise ülkesine bağlı olarak bunun kat ve kat fazlasını kazanırsınız. Örnek vermek gerekirse Almanya’da bir mimar 3500euro kazanır ve bu her sene sabit artar. Şirketine göre 10lar 15ler alanlar da var tabi.

Dünya mimari sektöründe Türkiye çok aşağı sıralarda yer almaktadır. Türk öğrencilerimizin yaratıcılığına ve yeteneklerine bir şeyler katması için yurt dışı deneyimi yaşamak üzere İngilizce’nin şart olduğunu düşünüyorum. Hatta biraz daha özele inmek gerekirse İTÜ’de İngilizce’nin yanı sıra 2 veya 3 yabancı dil tavsiye ediliyor. 

Türkiye’de Diş Hekimliğinden sonra en çok masraf yapılan bölüm mimarlıktır. Malzemeleri çeşitli ve profesyonel olmak zorundadır bu yüzden ilk üç sene yıllık ortalama 1000, son sene 2500 lira civarı para, projelerinize feda olacaktır :)

Öncelikle beden ve kafa yorgunluğunu harmanlayarak bir zorluk kıyaslaması yaparsan diğer bölümlere nazaran (Üniversitesine göre değişebilir) daha zor bir bölümdür. Kafanızın içine bile zor alabildiğiniz bilgileri parmaklarınızdan ürününüze aktarmanızı gerektirecek 4 zorlu sene sizi bekliyor olacak fakat eğlenen için değer :)

Bölümü tercih etmeden önce bu mesleği yapmam gerektiğini zaten biliyordum. Fakat günümüz Türkiye şartlarında tercih esnasında çevrenizin verdiği tavsiyeler ve yaptığı baskılar kafanızda soru işaretleri bırakabiliyor. Yine de mesleğe duyduğunuz ilgi bu karışıklılıkları kenara atıp bölümü yazmanıza yardımcı olacaktır.

Benzer Kişiler

Onur Muhiddin
Onur Muhiddin
Kurutma Makinesi Ar-Ge Kıdemli Uzmanı, Arçelik
Kemal Karaatlı
Kemal Karaatlı
Sales Group Manager, Siemens
Ahmet Kayhan
Ahmet Kayhan
CEO & Kurucu Ortak, Zingat.com
Arın Bingöl
Arın Bingöl
Yönetim Sistemleri ve Risk Yönetimi Müdürü, Air Liquide
Tuna Koray Ağdaş
Tuna Koray Ağdaş
Kategori Yöneticisi, METRO Türkiye
Fırat Doğan
Fırat Doğan
Mobil ve Dijital Bankacılık Garaj Lideri, Intertech
Şükrü Alper Akın
Şükrü Alper Akın
İnşaat İşleri Müdürü, Koton
Umut Türemen
Umut Türemen
Kamyon Pazarlama ve Satış PEP Stajyeri, Mercedes-Benz Türk
Cansu Evirgen
Cansu Evirgen
DenizAşırı Stajyeri, DenizBank
Pınar Aka
Pınar Aka
Marka Teknik Eğitim Müdürü, Koton
Bürke Atilla
Bürke Atilla
Genel Müdür Yardımcısı, Softtech
Cenk Alper
Cenk Alper
North Cyprus General Manager, Vodafone
Ece Uysal
Ece Uysal
PEP Satış Stajyeri, Mercedes-Benz Türk
Akın Yenigün
Akın Yenigün
Sermaye Piyasaları Alım Satım Sistemleri Direktörü, Softtech
Ethem Kamanlı
Ethem Kamanlı
Tedarik Zinciri Çözümleri Grup Müdürü, Migros
M Aziz Ulak
M Aziz Ulak
CTO & Kurucu Ortak , Ollang