Hemen hemen tüm sektörlerde iş bulabilen bir bilim dalıyız. kısaca bir gömleğin düğmesinden bir roketin üretimine tasarımına kadar pekçok sektör mevcut. Makine mühendisi de en genel anlamda ihtiyaç olunan ürünün tasarımını yapıp üretim yöntemleri kurgulayark o ürünü en kısa zamanda en ucuz maliyette ve en kaliteli şekilde fonksiyonunu yerine getirecek şekilde üretmektir. Tüm bu işlemler yapılırken; sahip olduğu matematiksel, fiziksel ve kimya bilgilerini kullanır. Zevkli bir bilimdir. İlk mühendisliklerdendir.
Bölüm mezunlarının önünde üç ayrı yol vardır.
1-Ya oturup sıkı çalışıp ortalamasını yüksek tutacak bunun yanında ales ve yds den güzel puanlar alıp yüksek lisans,araştırma görevlisi derken akademik basamakları tek tek tırmanacak al sana kariyer yapacağım diyenlere on numara beş yıldız kariyer
2-Kpss çaışıp devlette mühendis olacak torpilin yoksa ve ortalaman düşükse bu seçeneğe asılmanızda fayda var
3-Benim dayım var benim referansım torpilim var askere gidip geliyim işmi hazır diyorsanız özel sektör
iyi mühendis diye bişi vardir kendisini iyi yetistiren kişi kolaylıkla iş bulur
çevre faktörüde önemli tabiki boşta kalmazsın seni havada kaparlar :) :)
İş imkanları oldukça geniştir. 'Makine' sektöründe gayet rahat iş bulunabilir fakat en önemlisi, Türkiye'deki yöneticilerin yarısından fazlasını makine mühendisleri oluşturmaktadır. Bu da çok büyük bir artıdır. Gerçekten pişman olmayacağınız bir bölüm. Buna eminim. Fakat bu bölüm ya da başka bölüm hiç önemli değil. Tek önemli olan hayallerinizdir.
Google'da yazsan cevabını alırdın. (bkz. aşağıdaki)
Isı bölümünü seçtiyseniz ısıtma/havalandırma alanında çok güzel iş imkanları var. Staj yaptığım E Kare mühendislik firmasından örnek verecek olursam , ofis ortamında Autocad ile çizim yaparak ve maliyet hesabı çıkartarak bir işiniz olabilir. Staj yaptığım yer bir taahhüt ofisiydi. Isıtma , havalandırma sistemi yapılacak yerin gerekli mimari çizimleri mimarlık bürosundan alınarak proje çizimi yapılıyordu, daha sonra gerekli cihaz ve malzemeler belirleniyor fiyat ile beraber teklif veriliyordu. İşi yaptırmak için taşeron bir firma yeterli oluyor. Bilgisayar ile çizim konusunda yetişmiş ve gerekli hesapları bilen bir mühendis bu işi yapabilir. Konstrüksiyon ve imalat alanında kendinizi geliştirdiyseniz sanayi de iş bulabilmeniz kolay. İlk stajımı yaptığım fabrikada teknik oda vardı. Burada mühendisler UG , Catia gibi çizim programları ile CNC de işlenmek üzere kalıp tasarımları yapıyorlardı. Programı iyi kullanmak en önemli nokta değil, üretilebilir ürün tasarlamak önemlidir. Bunu da üniversitede uygun dersleri seçerek öğrenebiliyorsunuz. Uludağ Üniversitesi’nde imalat için tasarım konusu ile ilgilenen hocamız Cemal Çakır bu alanda iyi bilgiler veren ve projeler yaptıran bir eğitimcidir. Bu alanda iş sahibi olmanız için gerekli olan tasarım programlarını (ug,catia,proengineer,solidworks,autocad) öğrenim süreniz boyunca iyi bir şekilde öğrenin. Stajınızı da bu alanda yapın. Teknik resim dersinde edindiğiniz bilgiler , imalatta dikkat edilmesi gereken noktaları iyi bir şekilde öğrenmek gerekir. Enerji bölümüne ilginiz varsa bu alanda iş imkanı artmakta. Yenilenebilir enerji, güneş enerjili sistemler, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemler gün geçtikçe önemi arttırıyor. Bu alana yatkınlığınız varsa üniversitede eğitiminiz esnasında katılabileceğiniz topluluklara mutlaka katılın. Güneş arabaları yarışları gibi ekipler içerisinde çok şey öğrenebildiğiniz gibi işverenlerle de irtibat halinde olduğunuz için iş bulma imkanınızda gayet iyi. Ar-ge bölümü olan firmalarda bilgi ve becerinize bağlı olarak proje yapabilecek kapasite ve sorumluluk alabilecek nitelikte biriyseniz bu alanda iş bulabilirsiniz. Maaş noktasında da tatminkar işlere girebilirsiniz. Alana göre yapabileceğiniz işlerin haricinde iş imkanlarından bilgim ölçüsünde bahsedeyim: Kalite kontrol mühendisi olarak bir fabrikada çalışmanız mümkün. Yine fabrikada üretimden sorumlu mühendis olarak çalışabilirsiniz.
Makine mühendisi genel olarak insan hayatını kolaylaştıran her türlü makine, parça, proses ve sistemleri tasarlayan, üretim sürecini yöneten bir teknik elemandır. Faaliyet gösterdiği sektör yelpazesi çok geniş olmakla birlikte başlıcaları imalat, konstrüksiyon, enerji, havacılık, iklimlendirme, ısıtma ve tesisat, otomotiv, ev aletleri ve endüstriyel satış-pazarlama'dır. Sanayinin olduğu her sektörde üretim de olduğu için makine mühendisleri her zaman ve her yerde iş olanağına sahiptir. Çok fazla sayıda şirket yönetici pozisyonlarında makine mühendisi çalıştırmaktadır. Bunun yanında Ar-ge faaliyetlerinde ve akademik çevrelerde de makine mühendisleri etkin rol almaktadır. Kazanç konusunda iyi olup, kendinizi geliştirdiğiniz ve öğrenmeye açık olduğunuz takdirde iyi paralar kazanabilirsiniz. Ancak birçok meslekte olduğu gibi ülkemizde bu mesleğe de gereken önem verilmemekte ve makine mühendislerinin sahip oldukları katma değer potansiyeli ülkemizde yeteri kadar faydaya dönüşememektedir.
Bu tıptan mezun olan ne iş yapar gibi birşey. tıpta nasıl uzmanlaşma varsa makine müh. seçtiğiniz bir alana yönelirsiniz. otomotiv, enerji, üretim, tasarım, analiz gibi daha birçok alanı vardır. Ayrıca illaki üretimde değil satış pazarlama hatta bankacılıkta bile kendinize yer bulabilirsiniz
insanın doğduğunda giyilen zıbının üretiminden öldüğünde kullanılan pamuğun üretimine kadar üretim olan her ama her yerde makine mühendisliği vardır.tıp gibi önü hiçbir zaman kapanamayacak hatta teknolojinin ilerlemesiyle tıpında önüne geçecek meslektir. iş bulmak için ingilizce progam ve sosyallik aranır zaten artık üniversite isimlerinin günümüzde bu kriterlerin arasında çok az bir payı vardır
Makine mühendisi insanların kullandığı çividen uzay istasyonlarına kadar arada aklınıza gelen mekanik-elektromekanik-hidrolik-pnömatik-akışkan gücün olduğu her sistemi tasarlar,projelendirir hizmete sunar bunu yaparken mukavemet-kalite -ekonomik-hızlı ve rekabetçi parametreleri düşünerek katma değer sağlayıcı ürünlerin ham madde halden son haline kadar geçen süreci yönetir.Yağ süt fabrikasından otomatik kontrol sistemlerine otomotivden makine imalatına,ısıtma havalandırmadan demir çelik sanayine kadar her türlü üretimin olduğu fabrika ve atölyelerde üretim,proje,imalat,bakım onarım,servis,ar-ge,analiz mühendisi olarak çalışır.
Makine mühendisliği bir çok alanda hizmet verir, çok geniş çalışma imkanına sahip olmakla birlikte yabancı dil ve kendinizi yetiştirmiş olmanız çalışacağınız ortamın değişmesinde çok etkilidir. Tasarımdan üretime tesisattan ısıtmaya çalışma alanı en geniş mühendislik özellikle bilgisayar bilince.
Hangi dalda istiyorsanız, stajınızı da oralarda yapmışsanız her alanda çalışabilirsiniz, tıp sektöründen otomotive kadar en uç alanlarda çalışma imkanınız var, özellikle buradan mezun oluyorsanız bilin ki çok büyük artılara sahipsiniz.
makine mühendisi demek mühendislik binasının kolonları demek kısa böyle özetleyebilirim herhalde