Kamu yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Siyasal Bilgiler Fakültesinde yer alan kamuya kalifiyeli idari kadro yetiştirmeyi amaç edinen bir bölümdür.
Bu bölüm mezunu bir ağabeyiniz olarak yazacaklarımı dikkate alacağınızı umuyorum. Öncelikle kamuda çalışmayı düşünüyorsanız İİBF veya SBF bölümleri arasında mezun olduktan sonra hiçbir fark yok. Bu fakültelerin bölümlerinden mezun olan adayların tamamı KPSS A GRUBU sınavına girmektedir. KPSS, Kurum sınavları ve mülakat çok ciddi emek isteyen bir süreç. Sabırlı olan, yılmayan ve düzenli emek veren arkadaşlar a kadro pozisyonlara atanabilmektedir.
Özel sektörde çalışmak isteyen arkadaşlar kesinlikle bu bölümü %100 İngilizce üniversitede okumalıdır. Ya da Erasmus, Work And Travel gibi programlarla kendilerini geliştirip yurt dışına giderek ufuklarını genişletmelidir. Özel sektör çok acımasız. Çok büyük rekabet de olunca patronlar en iyisini almak için eleme yapıyor. Sosyalliğiniz, yabancı diliniz, iş bitiriciliğiniz iyi olmalı. Bu yüzden mümkün olduğunca üniversitede klüplere aktif katılım sağlayın ve üniversitenizde düzenlenen konferanslara katılın.
"Kamu yönetimi" ile "Siyaset bilimi ve kamu yönetimi" bölümleri arasında çok bir fark yok. Merak eden arkadaşlara belirtmekte fayda var. Çünkü çok kafa karışıklığına yol açıyor. Dersler aynı, sadece isim değişik gibi düşünün.
Ankara Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe, Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesini tavsiye ediyorum. Kamu Yönetimi Taban Puanları tablosundan güncel taban puanlara ulaşabilirsiniz. Bir sorunuz olursa buralardayım. Memnuniyetle cevaplayabilirim.
Üniversitenin kendine ait yurdu bulunmamaktadır. Genellikle öğrenciler KYK yurdu ve özel yurtlarda barınmakta. Ulaşım imkanlarının iyi oluşu ve merkezi konumu sebebiyle KYK yurdunda kalan öğrenciler rahatlıkta üniversite kampüsüne ulaşabilir. Bunun dışında Gazi Üniversitesi etrafında çok fazla özel yurt bulunmakta. Özel yurt arayan öğrenciler Beşevler, Bahçelievler, Emek, Gazi Mahallesi, Tandoğan ve Maltepe semtlerinde bulunan özel yurtları arayabilir.
http://yurt.unibilgi.net/tags/gazi-universitesine-yakin-kiz-yurtlari bu siteden üniversiteye yakın yurtları listeleyebilirsiniz.
Bölümlerin bir çoğunun %30 ve %100 İngilizce olması sebebiyle Erasmus'a gitmek isteyen öğrenci sayısında da bir artış görülmekte. Bunun yanında hazırlık sınıfı ve bölümlerde verilen derslerin dil için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bunun için kurs takviyesi yapmanız gerekebilir. Ancak Erasmus'a gitmek için dilinizin çok iyi olması gerekmiyor. Dönem içinde yapılan sınavda başarılı olmanız durumunda İtalya, Polonya, Romanya gibi üniversitelerde dönemlik veya senelik olarak Erasmus yapabilirsiniz.
Konu hakkında detaylı bilgiye http://erasmus.gazi.edu.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz.
FETÖ'den tutuklanan rektör Süleyman Büyükberber dönemine denk geldiğimiz için "Gazi Üniversitesinde okumak ayrıcalıktır" sloganını hissedemedik. Öğrenci topluluklarının faaliyetleri kısıtlandı, topluluk odaları kapatıldı, kantinlerde yalnızca kart ile yiyecek-içecek satışı yapıldı, günde sadece 11.00-12.30 arası yemek çıkmakta ve ikinci öğretim öğrencileri yemekten faydalanamamakta.
Umarız atanan yeni rektör ile bambaşka bir Gazi Üniversitesi görürüz.
Kesinlikle ulaşımıdır. Gazi Üniversitesi, Ankara'da ulaşımı en kolay üniversitedir. Hemen hemen tüm yerleşkeleri metro veya otobüs güzergahında ve nezih semtlerde yer alır.
* Merkez kampüs Beşevler metrosuna 5 dakika uzaklıkta; otobüs ve dolmuş ile de ulaşım sağlanmaktadır.
* İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Hukuk Fakültesi Beşevler Kampüsünde bulunmakta. Metroya 1 dakika uzaklıkta.
* Mühendislik Fakültesi Maltepe metro istasyonuna sadece 2 dakika uzaklıkta.
* İletişim Fakültesi AŞTİ'nin karşısında yer almakta. Metro istasyonuna sadece 2 dakika uzaklıkta.
Tabi ulaşım dışında öğrenci profilini ve siyasi kimliğini de seviyorum. Sözlük sitelerinde yazılanların aksine bölücü düşünceleriniz olmadığı sürece rahatça üniversitede okuyabilirsiniz.
İngilizce eğitim veren üniversiteler dışında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları kamu kurumlarına girmek için KPSS'ye girmek zorundadır. Esasen herhangi bir İİBF, İşletme Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Fakültesi bölümlerinden mezun olan adayların tamamı KPSS'ye girmek zorundadır.
Mezunların kamuda iki seçeneği bulunuyor. İlki yalnızca KPSS lisans sınavına girerek B kadro memur olmak. İkinci yok ise zor ancak çalışanlar için güzel bir gelecek demek. KPSS A Grubundan bahsediyorum. Hukuk, maliye, muhasebe, iktisat ve işletme testlerinden oluşan alan sınavında iyi bir puan aldıktan sonra kurum sınavı ve mülakatı da geçerseniz kamu kurumlarında uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, denetmek yardımcısı gibi unvanlarla göreve başlayabilirsiniz. A Grubu Sınavının parolası sabır, emek ve düzenli çalışmadır.
Bu sınavı kazanan adayların büyük çoğunluğunun Ankara, İzmir, İstanbul'da bulunan üniversitelerden mezun olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tercihinizi bu istatistiksel bilgiye göre yapabilirsiniz.