Anlatsın
Giriş

Yüksek lisans yapıyorum ve anket tasarımı&ölçek geliştirme, istatistiksel analiz, regresyon analizi, portföy analizi, çok değişkenli analiz teknikleri, işletmelerde istatistiksel teknikler, örnekleme teknikleri, piyasa ve kamuoyu araştırmaları, sayısal karar analizi, istatistik paket programları derslerini aldım. Bir de dönem projesi var, tezli yüksek lisans yaparsanız tez var bildiğiniz gibi. Bu zamana kadar öğrendiklerimden en sevdiğim konular oyun teorisi, hipotez testleri ve portföy analizi oldu. En güzeli de bir araştırma metni okurken verilerin kaynağı, örnekleme tekniği, örnek hacmi, hangi analiz yöntemlerinin kullanıldığı ve varsayımlarının sağlanıp sağlanamadığı gibi önemli noktalara dikkat etmeyi öğrendim. Bir haberde istatistik bir analiz sonucundan bahsediliyorsa kasıtlı olarak hangi bilgilerin verilmediğini/eksik verildiğini görüp eleştirmeyi öğrendim.


Bu yüzden tavsiye ederim herkese istatistik okumayı.. Farkındalığınızı önemli ölçüde arttırıyor.

Araştırmacı bir kişiliğe sahip olmalısınız.


Sayısala yatkınlığınız olmalı.


Bilgisayar programlarını rahatlıkla kullanabilmelisiniz.


Eleştirel ve sorgulayıcı bir bakış açısına sahip olmalısınız.

Çünkü istatistik hayatımızın her aşamasında var. Bir daha trafik kazasına karışan cinsiyet istatistiklerini, enflasyon rakamlarını, seçim anketi sonuçlarını incelerken istatistik aklınıza gelsin. Rakamlarla nasıl oynanabileceğini, en yüksek mevkilerdeki en akıllı insanların bile nasıl kandırılabileceğini, araştırmacının istediği sonucu zorla nasıl elde edebileceğini hatırlayın. Ayrıca yapılan bütün bilimsel çalışmalarda istatistik kullanılıyor. Bu çalışmalar okuyup anlayabilmek, yorumlayabilmek, değerlendirebilmek, eleştirebilmek için istatistik okur-yazarı olmak şart. Hatta borsada yatırım yaparken bile istatistik size çok yardımcı olabilir. Bence istatistik ilkokuldan itibaren matematik gibi okutulmalı.

Ben turizm rehberliği önlisansı yaptığım için Antalya'da staj yaptım, çoğu zaman otellerde Etstur müşterileri için danışmanlık yaptım, günübirlik tur satışı vb. yaptım. Günübirlik turlarda rehberle beraber tura katıldığım da oldu. Lojmanda kaldım. Staj görüşmesine geldiğimde operasyonda da staj yapabileceğimi söylemişlerdi. Ancak ben Antalya'ya gitmek istemiştim açıkçası. Belki insan kaynakları uzmanı artılarını ve eksilerini daha iyi anlatmış olsaydı operasyonda staj yapmayı da tercih edebilirdim. Bana çok katı ve buyurgan ses tonu ile "burada da staj yapabilirsin" diye bir kaç kere söyledi, aynı cümleyi sert ses tonuyla tekrar etmek yerine operasyonda staj yapmanın artılarını anlatabilirdi. O zaman operasyon tercih edebilirdim çünkü staj sonrası çağrı merkezinde çalışmaya başladığımda anladım ki herkes operasyona geçmeyi istiyor zaten.. Yani siz staj yapacaksanız öncelikle operasyonu, çağrı merkezini veya müşteri ilişkilerini tercih edin. Çünkü daha çok ofis içi deneyime sahip olur, daha hızlı terfi alabilirsiniz.

Sıcak bir arkadaşlık ortamı var. İşten ayrıldıktan sonra anladım ki buradaki yöneticiler diğer şirketlerdeki gibi değiller. Burada adeta bir öğrenme-öğretme atmosferi var. Diğer şirketlerde her şeye hakim olmanız beklenirken, burada yöneticiler daha çok ne öğretebilirim, ne katabilirim gibi bir yaklaşıma sahipler ki bu da çok güzel. Kendinizi baskı altında hissetmeden(iş yoğunluğu hariç) çalışabilir, turizmi öğrenebilir, hatta performansa göre hediye edilen tatillere bile gidebilirsiniz, indirimli uçak bileti, ücretsiz transfer gibi olanaklardan faydalanabilirsiniz. İşe giderken bazen yanlışlıkla "eve gidiyorum" bile dediğim olmuştur.

Uzman yardımcısı bir job title değildir aslında, hiyerarşik düzende nerede olduğunu belirler, yani Stajyer'in bir üstü. Her yerde uzman yardımcısı olabilirsin, örneğin insan kaynaklarında uzman yardımcısı olursun ya da junior human resources specialist olursun. Uluslararası şirketler genellikle ikinci tanımı kullanıyorlar. Sonra senior olursun veya uzman olursun, 3-4 yıl içerisinde. Veya çağrı merkezinde uzman yardımcısı olabilirsin, her yerde olabilirsin yani. Herhangi yardım ettiğin, asistanı olduğun biri yok, uzmanlarla aynı işi yapıyorsun, sadece kıdemin yok yani, o yüzden daha az maaş alıyorsun. Bu anlama geliyor.

Benzer Kişiler

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Satış Stratejisi Geliştirme ve Performans Yönetimi Müdür Yardımcısı, AXA SİGORTA
Fatmanur Şanlı
Fatmanur Şanlı
Data Science Programı Mezunu, UP School
Aylin Tuncer Sönmez
Aylin Tuncer Sönmez
Yetenek Kazanımı ve İşveren Markası Ekip Lideri, PepsiCo
Tuba Orman
Tuba Orman
KOBİ Bankacılığı Pazarlama Ürün Yönetimi Yönetmeni, DenizBank
Selin Susan Tütüncü
Selin Susan Tütüncü
İnsan Kaynakları İç İletişim Uzmanı, Mercedes-Benz Türk
Şahin Uzun
Şahin Uzun
Head of E-Commerce (E-Ticaret Kanal Müdürü) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Neslihan Gündüz
Neslihan Gündüz
İnsan Kaynakları İş Ortağı, Migros
Burak Cem Salay
Burak Cem Salay
Müfettiş - Data Scientist, DenizBank
Pınar Lafçı
Pınar Lafçı
Ticari Krediler Değerlendirme Yetkilisi, Garanti BBVA
Fatma Nur Sarıca
Fatma Nur Sarıca
Strateji, Dönüşüm ve Dijital Kanallar MT, Aksigorta
Çiğsem Ölüç
Çiğsem Ölüç
Area Sales Manager - Marmara - Hygiene, Reckitt Türkiye
Betül Aydın
Betül Aydın
Müfettiş / Teftiş Kurulu Başkanlığı Şube Teftişleri 1 Ekibi, DenizBank
Ayşe Arıcı
Ayşe Arıcı
Accounting Manager, Colgate-Palmolive
Başak Demiryumruk Dikici
Başak Demiryumruk Dikici
İnsan Kaynakları İşgücü Yönetimi Grup Müdürü, Mercedes-Benz Türk
Şennur Batmaz
Şennur Batmaz
Pfizer Temsilcisi, Pfizer
Canan Aynısoy
Canan Aynısoy
Müşteri İlişkileri Uzman Yardımcısı, Doğuş Otomotiv