Anlatsın
Giriş

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları Türkolog ve Filolog gibi ünvanlar kazanır. Bu bölüm mezunları lisans eğitiminin ardından pedagojik formasyon eğitimini alarak eğitim bilimleri konusunda teorik ve pratik bilgiler elde eder. Böylece devlet kurumlarında ve özel okullarda öğretmenlik yapmaya hak kazanır. Pedagojik formasyon sertifikası olan Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları, KPSS ile öğretmenlik alan bilgisi testine dahil olur. Bu sınavlarda yeteri puanı alan kişiler Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak liselerde öğretmenlik yapmaya hak kazanır.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları gazete ve dergilerde editör olarak da görev yapabilir. Özel kurumların oluşturduğu yayınevlerinde, devlet kurumlarına ait basın ve yayın organlarda yazı işleri müdürü, editör ve editör yardımcısı olarak iş bulabilen Türk Dil ve Edebiyatı bölümü mezunları, ilerleyen dönemlerde kendi birikimlerine göre yazarlık da yapabilir.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan kişiler yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı kürsülerinde akademisyen olarak da görev yapabilir. Akademisyenlik süreci boyunca yurt içinde ve yurt dışında birçok seminere katılan Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyeleri, birçok şehri ve kültürü da tanıyabilmektedir.

Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının akademisyen olması durumunda Türk Dil Kurumunda çalışması da söz konusu olabilir. Bölüm başkanlığı ile birlikte Türk Dili ve Kültürü ile ilgili alanlarda Türkçeyi ve lehçelerini geliştirmeye yönelik projelerde de Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları görev alabilir. Ayrıca gazete ve dergilerde köşe yazarlığı gibi görevlerde de Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarını görülebilir.

edebiyata aşık olduğum ve yazılan her kitapta, her satırda, her cümlede kendimi bulmam..

öncelikle bölüm tercihi yapmalı sonra üniversite tercihi yapılmalı.