Anlatsın
Giriş

Her yıl Nisan ayında Eneji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bir sınav düzenleniyor. Ancak büyük üniversitelerimde bunun reklamının fazla yapılmaması ve öğrencilerin iyi bölümleri bırakmak istememesi yüzünden giden kafiledeki eğitim seviyesi süper düzeyde değil. Tavsiyem kendinize güveniyorsanız ve bir yol çizmek,ülke için birşeyler yapmak istiyorsanız, yeniliğe açık ve kendinizi geliştirme düşünceniz varsa deneyin derim :) Çalışkan,zeki,disiplinli arkadaşlara ihtiyacımız var :) bir de Rusya soğuk falan değil, tavisye ederim gelin görün :)

Ülkemizde Hacettepe üniversitesinde Nükleer Müh. Programı var ancak bu insanların nükleer reaktör bile görmeden mezun olmaları ilginç. Bizler bu proje çerçevesinde Akkuyu'daki santralde çalışacağımız için ilk çalışma sahasının Nükleer Santraller olduğunu söyleyebilirim. Ancak sonuç olarak hepimiz fizik,matematik ve enerji konuları üzerinde eğitim aldığımızdan dolayı devletin çeşitli elektirik üretim tesislerinde,santrallerinde ya da özel enerji şirketlerinde çalışılabiliyor. Bir diğer fırsat ise 10 15 yıl içinde ülkeye girecek olan nükleer piyasası bu konuda eğiğim açığı da dığuracağından üniversitelerde akademisyen olarak da çalışabileceğimizi düşünüyorum.

Nükleeri her zaman sevmiştim. Bu yüzden de evet şuan yaptığım işi, eğitimimi, üniversitemi, bu işin geleceğini seviyorum :)

Okul ile alakalı değil ama Rusya'nın yaşam kalitesi ve şartları insanın günlük hayatını etkilediği için bazen okullar sıkıcı geliyor. Örneğin kışın güneşin 11 de falan doğması sanki tüm gün gitmişte tekrar yatağa yatmışız gibi hissettiriyor.Bir de Rus yemek kültürü çok iyi değil, bazen o da moral bozuyor anne yemeğinden sonra :)

Bu yıl MEPHİ'nin yalnızca hazırlık sınıfını geçtim. Yani asıl iş seneye başlıyor. Ancak eğitim kalitesinin oldukça yüksek, disiplinin ve çalışmanın ön planda olduğu bir okul diyebilirim.Olanaklarında da hiç sıkıntı yok her şeyi kolayca temin edebiliyorsunuz.

Önceki yıllarda öğrenim gördüğüm İTÜ'de Uçak-Uzay fakültesinde eğitimimi bırakıp, bu santral projesi için Rusya'ya gitmeye karar verdim. Nükleeri seçmemin ilk sebebi Nükleerin henüz dünyada ölmediğini,halihazırda en popüler enerji çeşidi olduğunu bilmem ve bu enerjinin Türkiye'de kullanılacak olmasının beni cezbetmesidir. İnternetten yapacağınız küçük bir araştırma ile gelişmiş saydığımız ülkelerin enerji ihtiyacının yüzde kaçını nükleerden sağladığını kolaylıkla görebilirsiniz. Bir diğer sebebi de ülkemizde yaşanan adaletsiz sistemler yüzünden bu tür büyük bir projenin heba olmasından korkmam ve kendimi buna dahil ederek bu alanda ülkeye temiz ve güvenilir bir hizmet sunmak istememdir.

Rusya ile ülkeler arası yapılan bir anlaşma sonucunda kurulacak olan Nükleer Güç Santrali için Rusya'daki MEPHİ üniversitesinde eğitim almamız uygun görüldü. Yani üniversiteyi santrali işletecek olan ROSATOM (Rus devletinin atom şirketi) seçmiştir. Bu üniversite zaten bu şirket tarafından desteklenmekte ve nükleer bilimine hizmet etmek için kurulmuştur.

Benzer Kişiler

Yeşim Şahin
Yeşim Şahin
Talep ve Proje Yönetimi Grup Müdürü, Migros
Doğa Yakup Öztürk
Doğa Yakup Öztürk
Supply Network Operations Senior Manager, Procter & Gamble
Tevfik Çınar
Tevfik Çınar
Ticari Pazarlama Sorumlu Uzmanı, Eczacıbaşı Topluluğu
Duygu Kocatepe Ateş
Duygu Kocatepe Ateş
Dijital Kanal Pazarlama Kıdemli Uzmanı, Pfizer
Esin Öztürk
Esin Öztürk
Customer Services Executive, Coca-Cola İçecek
Büşra Bayat
Büşra Bayat
Regulatory Associate (Ruhsatlandırma Uzmanı) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Ezgi Demiralp
Ezgi Demiralp
İş Geliştirme Sorumlusu, Air Liquide
Serpil Ürek
Serpil Ürek
Ürün Güvenliği Müdürü, Migros
Nalan Özgür
Nalan Özgür
Pazarlama Direktörü, Perfetti Van Melle
Berfin Ötümlü Gökoğlu
Berfin Ötümlü Gökoğlu
Microsoft Office Ürün Pazarlama Yöneticisi, Microsoft
Kurtuluş Cumhur Korkmaz
Kurtuluş Cumhur Korkmaz
Co-founder, Chief Product Officer, Blueground
Bihter Abdullahoğulları
Bihter Abdullahoğulları
Consumer Tech Insight Manager, Unilever
Ahmet Karaoğlan
Ahmet Karaoğlan
Paketleme Şefi, Şişecam