Her üniversitenin ders programları ve içerikleri ufak değişiklikler gösterebilir ancak belirli bir iskeleti mevcuttur. Ben kendi ders programım üzerinden anlatacağım.
Öncelikle şunu bilmek gerekir ki Siyaset Bilimi Bölümü bir disiplinlerarası bölümdür yani kavşak bölümdür. Bu ne demek? Birçok disiplinden dersler almakta ve onların sentezini yapmaya yönlendirilmektedir. Bu disiplinler sosyoloji, hukuk, ekonomi, tarih gibi sıralanabilir. Birinci sınıfta daha çok giriş dersleri minvalinde olan bu dersler sene geçtikçe daha da özelleşmektedir. Mesela birinci dönem Sosyolojiye giriş dersi varken ikinci dönem Sosyoloji Kuramları dersi verilmektedir. Bunun dışında hukuk özelinde ise Anayasa Hukuku, İdare Hukuku ve Medeni Hukuk gibi dersleri alıyorsunuz. İlk iki sene daha belirli bir program varken sonrasında Siyaset Bilimi çoklu seçmeli ders seçenekleriyle sizi ulaşmak istediğiniz kariyere göre hazırlamaktadır.
Ders içeriklerine gelecek olursak, daha konsept dersler anlatılıyor demek mümkündür. Belirli bir tema etrafında birçok derste işliyor ve olguyu etraflıca öğreniyorsunuz. Örnek vermek gerekirse Devlet nedir? temasını hem Siyaset Bilimi Dersinde hem Anayasa Hukuku Dersinde hem de Sosyoloji dersinde görüyor ve geniş bir perspektiften bu konuyu inceleme şansına erişiyorsunuz.
Galatasaray Üniversitesinde Siyaset Bilimi Bölümü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü bölümlerin ekol farkından dolayı ayrı durumdadır. Siyaset Bilimi Fransız ekolünden gelirken Uluslarası İlişkiler Amerikan ekolünden gelmektedir. Öncelikle bunu belirtmek gerek. İmkan açısından fark olup olmadığına gelince, bölümlerin mezunları kesişen meslekleri yapabiliyor. Örnek vermek gerekirse Dışişleri Bakanlığında her iki bölüm mezunu da rahatça çalışma imkanı bulabilmektedir. Ve birisi diğerinden daha rahat iş buluyor ya da daha çok imkana sahip oluyor kıyası yapabilmek de çok mümkün değil. Buna ek olarak disiplinler arası ekol farkından kaynaklanan ayrımın imkan açısından en büyük farkı yapılacak olan akademik çalışmalar havzasında diyebiliriz. Bu da akademi düşünenler açısından değerlendirilecek bir kriter.