Öncelikli olarak öğretmenlerimin yönlendirmesi,İstanbul'a olan yakınlığı,bir sanayi şehri olması ve Mühendislik Fakültesi'nin köklü olması beni bu üniversiteye tercih yapmaya itti.ÖSS'ye hazırlık döneminde hiç aklıma gelmeyen Sakarya Üniversitesi tercih döneminden sonra aklıma girdi.Eldeki şartlarla da karşılaştırınca Sakarya Üniversitesi'ni tercih ettim.
Mekatronik Mühendisliği üniversite öncesi hazırlık döneminde de sürekli aklımda olan bir bölümdü.Aslında hedefim Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ydi.Ancak Mekatronik'te kendimi daha çok geliştirebileceğimi fark ettim.Çünkü Mekatronik Mühendisliği normal mühendislik bölümlerinden sıyrılan ve hepsini içinde barındırabilen,sistemin tamamını görmenizi sağlayan bir bölüm.Böylece öğrencilere nereye yönelmesi hakkında daha çok seçenek sunuyor.Okuması cidden zor bir bölüm.Mekatronik her bir parçanın sistemle uyumlu olması ve bir bütün olmasını amaçlar,aldığınız eğitimde buna göre şekillenir.Ben çocukluk hayallerimi gerçekleştirebilmek için Mekatronik Mühendisliği'ni seçtim.
Sakarya Üniversitesi'nin en beğendiğim yanı tabii ki kampüsü.Ormanlık içine yayılan ferah,bakımlı ve temiz bir kampüsü var.Zaten Türkiye'de en güzel manzarası olan üniversiteler arasında,Boğaziçi'nden sonra ikinci sırada.Diğer yanı ise zengin spor ve kültür faaliyetleri,bolca öğrenci kulubü bulunması öğrencinin uğraşacak birşeyler bulmasını sağlıyor.Rektörlük öğrenci kulüplerinin çoğunu destekliyor.Ancak desteklemedikleri de yok değil.
Sakarya Üniversitesi'nin en hoşlanmadığım yanı...Bu liste belki biraz uzun olabilir.İlk olarak eğitimini ele alalım.Eğitim Türkiye'ye göre ortalama sayılacak düzeyde.Çok kötü değil,iyi mi ? Tartışılır.Tabii ki kimse buradan bir ODTÜ,Bilkent,Boğaziçi performansı beklemesin.Her fakültenin her dalında bu üniversitelerin değerleri değişiyor.Ben kendi bölümüm için konuşursam,yeni kurulan bir bölüm olduğundan dolayı ciddi kadro eksikliği var.Bu demek istediğim hoca sayısıyla alakalı değil.Yeterlilik düzeyi ile alakalı.Misal 1.sınıf bitmesine rağmen 2-3 defa Elektrikle ilgili laboratuvara girdik.Belki bu seneye özel böyle birşeydi.
İkincisi ise her hocanın açık fikirli olmaması.Yok demiyorum,çok değerli hocalarımız da var,her an sizi dinleyen ancak dediğinden sapmayan çok hoca var bu okulda.
Üçüncüsü; Yemekhane.Fiyat bakımından iyi olabilir ancak kalite bakımından ciddi açık vardı bu okulda.En son gelen firma birazda olsa düzeltmeye çalıştı durumu başlarda.Ancak sonradan onlar da bozdu.Zaten sürekli yemek firması değişir okulda.
Neredeyse yok denecek kadar az.Şöyle ki Sakarya'da kendi ortamını kurar isen senden iyisi yoktur.Çünkü gezilecek o kadar doğal güzellikler var ki bunları tek başına organize edemezsin.Zevki çıkmaz.Çok iyi dostluklar bulabilirsin burada.
Diğer yanı ise yemek.Burada karnını doyurmak gerçekten çok ucuz.Belli başlı öğrencilerin sürekli gittiği mekanlar vardır zaten.Buralarda hiç sıkıntı çekmezisiniz.
Şehrin eksikleri say say bitmez.Ancak bunlar sizi yıldıracak şeyler değil o kadar.Misal doğal güzellik var ancak şehir içi planlaması biraz kötü.Öğrenciye uygun olan mekanı belirlemek zor.Cafeler fena sayılmaz.Ancak eğlence mekanları berbattır.Öğrencilerin çoğunlukta olduğu Serdivan ilçesi fena sayılmaz ama yeterli değil.
Ulaşımı kötüdür.Balık istifi gibi yığılırsınız kampüs içinde ki otobüslere.
Ev kiraları İstanbul ile aynı.Gaddar ev sahipleri ile uğraşmak istemiyorsanız yurtlar,yurt sahibi ve giriş çıkış saatleri ile uğraşmak istemiyoırsanız ev seçeneğiniz var.Yani sonsuz döngüye adım atacaksınız.
Arkadaşlarla ise Evet.
Mekatronik Mühendisliği'nden mezun olanlar genelde seri üretim yapan firmalarda ARGE'de,satış ve pazarlamada,atolyelerde çalışabilir.İş imkanları şu an Türkiye değil yurt dışındadır.Ancak Türkiye'de Mekatronik büyük bir açıklıktır.Bu yüzden ne olurum diye bir sıkıntınız olmasın.Açıkta kalmazsınız.
Tavsiyemi yazdıklarım içinden kendinize ders çıkararak bulabilirsiniz.Gelmeden önce çok yüksek beklentileriniz varsa üzülürsünüz.Ancak dediğim gibi çokta pişman olmazsınız.Gelen arkadaşlara şimdiden başarılar.