Şöyle bir durum var ki bu hemen hemen her üniversitede aynı şekilde diyebiliriz. İrem arkadaşımızın da bahsettiği gibi ülke popülerliği önemli bir kriter. Fakat Bilkent Üniversitesi'nin Erasmus programları dahilinde anlaştığı okul sayısı birçok üniversiteden de çok daha fazla. Dolayısıyla İtalya'ya gitmek okul bünyesinde daha zor olsa dahi diğer okullardan daha kolay olacaktır :)
Yükseköğretim Kurumları Sınavlarıyla üniversitelerin kendi hazırlık programlarının sınavları birbirleriyle ilişkili değiller maalesef. Eğitim dili İngilizce olan okullarda hiçbir bölüm muaf tutulmaksızın İngilizce seviye tespit sınavı uygulanır. Yani üniversiteye İngilizce dil sınavından dahi yerleşsen üniversitenin İngilizce yeterlilik sınavına bile tabi tutulacaksın :) Bölümün çift dilli olmasından dolayı da kendi içerisinde Fransızca Hazırlık Programı mevcut. Yeterlilik sınavından başarısız olman halinde hazırlık programını tamamlamak zorunlu bir durum. Dolayısıyla Bilkent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümüne kayıt yaptırdığın takdirde hem İngilizce hem Fransızca yeterlilik sınavlarına gireceksin. Umarım yardımcı olabilmişimdir :)
Üniversitemizin kütüphanesi her açıdan oldukça yeterli. Sesli ve sessiz çalışma alanları ile 3 saat boyunca kullanabileceğin çalışma odaları mevcut. Her masada iki priz bulunduğundan bu konuda da asla sorun yaşamıyoruz. Akademik olarak Bilkent Üniversitesi gerek Türkiye içerisindeki üniversiteler arasında gerek uluslararası boyutta yapılan araştırmalarda birçok kez adını en üstlerde duyurmuş bir kütüphaneye sahip. İstediğimiz bir kitap olması durumunda görevlilere bildirip uygun görüldüğü takdirde kitabın temin edilmesini sağlayabiliyoruz. Kütüphane konusunda asla sıkıntı çekmeyeceğini garanti edebilirim:)
http://m.on5yirmi5.com/bilkent-universitesinin-kutuphanesi-dunya-lideri-oldu-235681.html
Aslında sınavı geçmek sınavın sistemine hakim olmakla alakalı. Bilkent İngilizce Yeterlilik ve Seviye Tespit Sınavı’nın (PAE) ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlardan farklı bir sistemi var. İki aşamalı bir sınava tabi tutulacaksın, ilk aşama test usulü olup temel yeterliliklerini ölçecek. Sonrasında kelime bilgisi, okuma ve dinleme becerilerinden sınava girip en az %60 oranında başarı gösterirsen yazma ve konuşma sınavlarına gireceksin ve bundan da en az %60 başarı göstermen gerek. Dolayısıyla bu farklılığından ötürü sınava yönelik kaynaklar bulup onlar üzerinden çalışman senin için daha faydalı olacaktır. Bu anlattıklarımı kelimelere dökünce bana bile korkutucu geldi ama gözün korkmasın :) İngilizcene güveniyorsan içine girdiğinde çok da karmaşık gelmeyecek bir sistem aslında. Ayrıca İngilizce hazırlığa kalsan dahi son iki kurdan birinde başlarsan bir dönem okuyup bölümüne geçebilirsin. Yolun açık olsun!
Mütercim Tercümanlık departmanında akademisyen olmak istiyorsan yüksek bir ortalamayla yurt içinde ya da yurt dışında iyi bir üniversitede Dilbilim, Dil ve Edebiyat, Kültür ve Edebiyat, Mütercim Tercümanlık, Konferans Çevirmenliği gibi dille bağdaştırılabilecek birçok alanda yüksek lisans yapabilirsin. Bunu doktorayla da tamamlayabilirsen kapılar önünde kendiliğinden açılacaktır :)
Aşağıya bıraktığım linkten Bilkent Mütercim Tercümanlık kadrosundaki akademisyenlerin nerelerde eğitim gördüklerine bakabilirsin :)
http://www.bilkent.edu.tr/~trin/faculty.html
Bu biraz öğrenciye bağlı bir durum. Bilkent öğrenciye çok çeşitli imkanlar sunan kaliteli bir üniversite. Eğer öğrenci imkanlarını güzel değerlendirip kendisini geliştirebilirse ileride Bilkent’te geçirdiği yılların avantajını fazlasıyla görecektir. Sonradan burs yükseltme durumuna gelirsek, öğrencinin bölümü içerisinde derece yapması ve belirli bir yüzdelik dilim içerisine girmesi gerekiyor. Bu şekilde %60 %80 gibi %100’e varan üstün başarı burslarından yararlanabiliyor. Yapabilen arkadaşlarımız var. Neden sen de onlardan biri olamayasın? Üniversitenin kendi sitesinden detaylı bilgilerine ulaşabilirsin :)