Anlatsın
Giriş

İTÜ sizi bir dünya vatandaşı yapmaz, yabancı kaynakları takip edip, dünyadan haberdar olmak size kalır. İTÜ sizi sosyal bir insan yapmaz, kulüplerden, gezilerden haberdar olmak için siz etrafınıza bakmalısınız. İTÜ sizi saf ve katıksız bir mühendis olarak yetiştirir. Ama hiçbir mühendis, tek başına mühendis olarak değerli değildir. Dönem, birden fazla disiplinde yetkinlik, en azından genel kültür gerektiren bir dönem. Tasarım bilen mühendis, sosyolojiye meraklı mühendis, pazarlama beceren mühendis olursanız, rekabette ancak sıyrılabilirsiniz. Ekşi Sözlük'te resmedilen İTÜ mezunu profilinden kurtulmak sizin sorumluluğunuz. Matematikte başarılı, sosyal hayatta başarısız insan, matematikteki başarısını hayatına yansıtamaz.

Hep "İnsan mühendislik eğitimi alınca mı mühendisçe düşünmeye başlar, yoksa mühendisliğe eğilimli olduğu için mi mühendislik okur?" diye düşünmüşümdür. Bu sorunun yanıtını mühendis olduktan sonra bulmak zor, o yüzden bence şimdiden bunu sorgulayın :)
İTÜ'de çoğunlukla akıllı insanlarla biraradasınızdır. En düşük puanlı bölümü bile nitelikli öğrenci alır. İTÜ'de bu anlamda ortalamanın, ilk 10'daki tüm üniversitelerin ortalamasından yüksek olduğunu düşünüyorum.
Laboratuar ve kütüphane olanakları bence bir devlet üniversitesinde yapılabilenin en iyisi. Çünkü laboratuar yalnızca ekipman değildir, o ekipmanı işleten asistan düzeyindeki öğretim üyesinin bile kalitesi, alacağınız verimi etkiler.
Maslak kampusünün büyüklüğü, metroyla ulaşım kolaylığı ve yeme-içme-eğlenme anlamında olanakları, İTÜ'de okumayı bir zevk haline getiriyor. Boğaziçi'ndeki gibi akıl çelen bir manzara olmamasından yakınmayacaksınız.

Ben tercihimi özellikle Elektrik'ten değil, İTÜ'den ve mühendislikten yana yaptım. Ama Elektrik, Elektronik-Haberleşme ve Kontrol-Bilgisayar Mühendislikleri aynı fakültede olduğu için, ve en seçme öğrencilerin ve hocaların bu fakültede olduğunu düşündüğümden, kantininden fotokopicisine, 'yüksek zeka enerjisi' üreten bir ortamda bulunmanın faydasını öğrencilik hayatım boyunca gördüm. Elektronikten ve Bilgisayar Mühendisliği'nden de dersler aldım.

Teknik üniversite, bir birikim, köklü bir altyapı gerektirir. Son yıllarda vakıf üniversitelerinin değerli hocalarımızı transfer etmesi nedeniyle kan kaybetmiş olmasına rağmen, o hocaları yetiştiren kurum olarak, mühendislik eğitimini hakkıyla veren bir kurum olma kimliğini kaybetmemiştir.