Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi'nin yurt imkanları nasıl?

7 Cevap

Anadolu illerinden gelen öğrencilere öncelik tanınıyor, hazırlık öğrencileri için Sarıtepe(Kilyos) Kampüsü'ne yeni yurtlar yapıldı; tüm hazırlık eğitiminin Kilyos'ta sürdürülmesi planlanıyor. Bölüme geçen öğrenciler, yine İstanbul dışından gelenler öncelikli olmak üzere, Kuzey, Güney ve Uçaksavar kampüs yurtlarına yerleştiriliyor. İstanbul'un uzak ilçelerinden gelenlerin okul bünyesindeki yurtlar için maalesef pek şansı yok.

Boğaziçi Üniversitesi yurtları şartları açısından gayet rahat yurtlardır. Hazırlık yılında eğer ilk 100'e girmediyseniz Kilyosta kalırsınız. Yurtları 4 kişiliktir. Şimdi bir de 3. yurt açılmış orda 3. yurt nasıldır nedir hiçbi fikrim yok ama ben 1. Kilyosta kalmıştım. 8 kişilik daireydi (2 tane 4 kişilik daire). Güzeldi. Sonra eğer hazırlığı geçerseniz Güney yada Kuzey yurtlarına geçersiniz. Yurt seçimleri-kuraları hiyerarşik sıralamaya göre olur ve oluşturduğunuz odadaki bütün insanların o dönemki kredileri hesaba alınarak oluşturulur. Bütün yurtlarla ilgili bilgiyi websitesinden alabilirsiniz. Bunlar dışında rahattır, giriş çıkış saati problemi olmaz. Yurtta kalmadığınız zaman ebeveynleriniz aranmaz. Ebeveynlerinizin numarası bile alınmaz. Tatlıdır. Bir de sürveyanlık sistemi vardır. Yurt yönetimine bi nevi ortak olursunuz daha az kişiyle daha geniş odada kalırsınız haftada beş gün sorumlusu olduğunuz odaların 12de yoklamasını alırsınız. Bunun dışında belli başlı sorumluluklarınız olur ama bu sayede şahane arkadaşlıklar kurarsınız. Bir de sorumluluk ben de asarım keserim kafasına girmezseniz yurdun tamamını tanır, selamdaş olursunuz. Minnoş bir sistemdir. Bunun içinde her sene nisan ayı gibi yamulmuyosam mülakat yapar yurtlar müdürlüğü. Her yurt müdürünün kendince kriteri olmakla birlikte mülakatta bulunan bütün yöneticilerin ortak puanlandırma sistemiyle değerlendirilirsiniz. Genel olarak ne aşırı obsesif-sorumlu ne de lakayt tipleri sevmezler. Olmaya çalışın mutlu olursunuz. 5 sene yurtta kaldım, son 2 senesini 3. Kuzeyde sürveyan olarak geçirdim. Ayrılırken evimi terkediyorum sanki diyordum ama orası hala benim evim!

Devlet yurdu ve Superdorm isminde, iki yurt seçeneği var. Devlet yurdu prosedürü genel prosedüre dahil. Şehir dışında ikametgahı olan öğrencilere öncelik veriliyor. Superdorm ise nispeten daha pahalı ve nispeten daha konforlu kabul edilir. Yarı-özel bir işletme olarak kabul edilebilir. İki tür yurt da kampüsün içerisindedir. Öğrencilerin bir kısmı Hisarüstü mahallesinde, bir kısmıysa civar mahallelerde ev tutmayı tercih eder.

Okulun kendi yurtlarında kalmanın zor olduğunu bildiğim dışında bir bilgim yok. Ancak okulun çevresinde özel yurtlar mevcut

Hazırlık senesi için Kilyos 3.yurt çok uygun bir fiyata çok müthiş bir yurt. Ama Kuzey yurtları için aynı şeyi söyleyemem, bu yüzden ben kalmamayı tercih ettim. Kalan bilen birilerinden dinlemek lazım.

Okulun sağladığı devlet yurtlarının oldukça yetersiz olduğunu düşünüyorum. Yetişkinlik çağında olarak nitelendirebileceğimiz 19-25 yaşları arasındaki insanların 20 metrekarede beşer altışlar kişi olarak ikamet ediyor olması pek de sağlıklı bir durum değil. Sanırım yenilenmesi gereken en önemli faktörü, okulun yurtlarıdır diyebilirim.

Sanırım Türkiyede yurt imkanı olarak kıyaslayacak olursak Boun çok iyi bir durumda. Hazırlık okuyacaksanız ve başka bir ilden geliyorsanız, size yurt yüzde doksan dokuz çıkıcaktır. Devamındada yine il dışından gelen öğrencilerin yarısı eğitim süreçlerinde yurtta kalmaya devam ediyorlar. Beklentilerinizi yüksek tutmayın fiziksel imkanlar konusunda ama ortam çok güzel!