ApplyBAU, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 2013 yılında uygulanmaya başlamış bir öğrenci kabul modeli


Bahçeşehir Üniversitesi, ApplyBAU’yu hayata geçirirken dünyadaki ilk 500 üniversiteyi incelemiş ve bu üniversitelerden merkezi yerleştirme ile öğrenci almayıp kendi kabul sistemlerini uygulayanları örnek almış.

ApplyBAU lise öğrencilerinin sınav puanlarından bağımsız fikirlerinin, projelerinin, hayallerinin ve ilgi alanlarının değerlendirilerek kabul kazandıkları başvuru-kabul sistemidir.

ApplyBAU başvurusu kabul mektubu niteliğini taşımaktadır, fakat Türkiye’de kabul mektubu içeriği pek bilinmediğinden ApplyBAU bunu daha anlaşır bir hale getirip başvuruyu 3 aşamaya bölmüştür.


 


Bu başvurunun ilk aşamasında öğrenci 3000 Karakter sınırlaması ile kendini tanıtmaktadır. 3000 Karakter sınırlamasının olmasının sebebi, öğrencinin kısıtlı bir alanda kendini ne kadar iyi ifade edebildiği gözlemlenmektedir.


 


İkinci aşamada öğrencini karşısına iki seçenek sunulmaktadır.


Bu seçenekler “Hayallerin ile mi  başvuracaksın?”  yoksa “Projelerin ile mi  başvuracaksın?”  şeklindedir.


 


Öğrencinin başvuru sürecinden önce katıldığı sosyal sorumluluk projeleri, gerçekleştirdiği veya üzerinde çalıştığı projeler, katıldığı yarışmalar ve sosyal olarak kazanımları başvurusunda öğrenciye fark yaratmaktadır.


 


Üçüncü aşamada öğrenci kendisini diğer adaylardan adaylardan ayıran özelliklerini yazması istenmektedir.


 


Bu aşamaları tamamladıktan sonra öğrenci Bahçeşehir Üniversitesinde “Diş Hekimliği ve TIP Fakültesi” dışında 3 Bölüm seçmesi istenmektedir. Seçtiği bölümlerle ilişkin akademisyenler başvuruyu inceledikten sonra “%0 ile %100” oranı arasında burs kazanmaktadır.


 


Not: Öğrencinin bursunu kullanabilmesi için seçtiği bölümün ücretli kontenjanına yerleşmesi gerekmektedir. ApplyBAU’danalınan burs, öğrenci disiplin suçu işlemediği taktirde 7 yıl geçerlilik gösterip dersten kalma gibi durumlarda kesintiye uğramaz. Yaz okulu ve yurt dışı programlarında da geçerlilik göstermektedir.


 


Not: ApplyBAU bursu ÖSYM bursu ile birleşmemektedir, fakat diploma bursu ile bakiye bursu şeklinde birleşmesi mümkündür.

ApplyBAU ya herkes başvuru yapabilir fakat, Bahçeşehirde öğrenci olup bursunu kullanabilmesi için okula ücretli kontenjandan girmesi gerektiğinden, ÖSYM sınavına girenler ve ücretli kontenjanı kazananlar burslarını kullanabilir.

ApplyBAU programına, o yıl düzenlenen ÖSYM sınavına girecek ve girmiş olan aday öğrenciler başvuru yapabilmektedir.

Akademik başarı dışında, öğrencilerin hayal ve projelerine değer veren bi üniversitede okumak istediğimden başvurdum

Aslında ApplyBAU ile tesadüf eseri karşılaştım. Hiç aklımda olmayan bir anda Hayalleriniz ile üniversiteli olabilirsiniz yazısı gördüm. Tabiki bir öğrenci için mükemmel bir olanaktı. Araştırdığımda akademik başarımdan önce hayallerimi, fikirlerimi ve daha öncesinde yaptıklarımı önemsediklerini öğrendim. Yani ösym sınavında yaptığım bir sorudan çok daha fazlasıyla ilgileniyorlardı. Ezber konularından önce gerçek hayallerimi daha çok önemseyen bir üniversitede okuma fikri ile ApplyBAU sistemine başvuru yaptım ve BAU'yu tercih etmemdeki en büyük etkende bu düşünceyi benimsemiş olmalarıydı.

ApplyBAU’ya applybau.com adresinden başvurunuzu yapabilirsiniz! Başvurudaki adımlarsa şöyle:


1. KENDİNİ ANLAT


Aday öğrenciden ilk olarak kendisini anlatması isteniyor. Öğrencinin kendini anlatırken, kişisel özelliklerinden, spor ve sanat alanlarındaki çalışmalarından, sosyal sorumluluk katılımlarından bahsetmesi bekleniyor.


2. PROJENİ / HAYALİNİ — FİKRİNİ ANLAT


İkinci olarak öğrencinin projelerini veya hayal-fikirlerini anlatmasına olanak tanıyan aşama var.


Daha önce gerçekleştirdiğin bir proje varsa bu projeyi amaçlarından başlayarak anlatabilirsin. Projen yoksa hayal ve fikirlerinle de başvuru yapabilirsin. BAU için öğrencilerin projeleri önemli olduğu gibi proje üretebilme vizyonları da önemli... Bu sebeple sadece hayal ve fikirlerinle de yüksek oranda burs alabilirsin.


3. FARKINI ANLAT


Son olarak sana “diğer adaylardan kendini farklı bulduğun yan nedir?” diye sorulacak. Kendini en yalın dille anlat. 


Tüm bunlardan sonra da en fazla 3 adet BAU bölümü tercih ederek başvurularını tamamlayabilirsin.


Tamamlanan başvurular akademik değerlendirme kurulları tarafından inceleniyor. Ortaya çıkan puan sonucunda da burs oranın belli olur.


Bu burs oranları adaylara 3 ya da 4 dönemde açıklanıyor. Oranlar, sonuçların açıklandığı dönemde adaylara sistem üzerinden ve mail yoluyla iletilen kabul mektubu ile duyuruluyor.


4. SON ADIM


ApplyBAU’dan kabul mektubu aldıysan, bölümüne yerleşebilmek için geriye tek bir adım kalıyor. Türkiye’de uygulanan merkezi yerleştirme sınavına girmek ve burs aldığın bölümün ücretli kontenjanına yerleşmek…


Sınav sonuçları açıklandığında artık ApplyBAU’lu bir öğrencisin.

applybau.com sitesinden başvuru yap seçeneğine tıklayarak kayıt formu doldurulur. Form doldurulduktan sonra telefonunuza aktivasyon kodu gelir aktivasyon işlemi tamamlandığında başvuru formu açılır. Başvuru formunda öncelikle kendinizi tanıtmanızı sonrasında proje, hayal veya fikirlerinizi anlatmanızı ve son olarak da sizi diğer adaylardan farklı kılan özelliklerinizden bahsetmeniz istenir. Bu alanları doldurduktan sonra aday en fazla 3 olmak üzere istediği bölümleri tercih eder. Tüm işlemler bitince başvurumu tamamla butonuna tıklayarak formunuz değerlendirme için gönderilir ve ApplyBau başvurunuz tamamlanır.

ApplyBAU programına, online olarak başvuru yapılmaktadır. Site üzerinden ApplyBAU hesabı oluşturan aday öğrenciler başvurularına başlayabilirler.

ApplyBAU internet sitesi üzerinden başvuruda bulunabilirler.

Dila sezer
Dila sezer
Tanıtım Ekibi Üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi