Anlatsın
Giriş

Siemens Almanya'daki staj kolay değildi. İş yoğunluğu açısından buradaki part-time çalışmaya eş değer bir deneyim. Almanlar son derece verimli çalışabilen bir toplum. İş yeri bazen kütüphane sessizliğini andırıyordu. Orada sana bir iş verildikten sonra iletişime geçebileceğin irtibat numaraları veriliyor ve her türlü sormak istediğin soruyu bu numaralardaki kişilere soruyorsun.
Her Cuma günü nasıl olduğumu, herhangi bir destek veya yardıma ihtiyacım olup olmadığını soran bir mentorum vardı. Her Cuma akşamüzeri tüm çalışanlar "Afterwork" etkinliğinde biraraya gelip haftanın stres ve yorgunluğunu atardık. Her yeni projeyi kutlamak için yine farklı eğlenceler olurdu.

Çalışanların sürekli oturmaktan sıkılıp arzu etmeleri durumunda ayakta düşünüp yazıp çizebildikleri odalar vardı.
Almanya Siemens'in girişinde muhteşem bir showroom var. O showroomda sinyallerin gelip gittiği elektrikli bir röleyi ben programladım. Almanya'da edindiğim tecrübeyi, burada benzer konular üzerine çalışan iş arkadaşlarıma çeşitli projelerde aktardım.

Egemen Hancı
Egemen Hancı
Project Engineer, Siemens

Erlangen İstanbul'a kıyasla çok ufak bir şehir olduğu için hayat birçok açıdan çok daha basit. Dışarıdan bakıldığında bu açıdan ilk başta sıkıcıymış gibi gelebilir. Ancak büyük şehirlerdeki gibi bir trafiğin olmayışı ve şehrin son derece organize bir yapıda olmasından dolayı istediğimiz birçok şeyi yapma fırsatına sahibiz.

Bana göre şehrin tek eksiği İstanbul'daki gibi denizin olmayışıdır. Öte yandan doğayla ve muazzam bir yeşillikle iç içe yaşama imkanına sahibiz. İstanbul'da orman veya yeşillik bir ortamda koşuya gitmek istediğinizde trafikte bir saat yol gitmeniz gerekirken Erlangen'da 5 dakikada bu ortama ulaşabiliyoruz.

Almanya'nın büyük şehirlerinden Nürnberg'e 20 dakika, Münih'e 1,5 saat ve Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a 2,5 saatte arabayla rahatlıkla gidebiliyoruz.

Sosyal anlamda soracak olursanız, işteki çevrem ve çocuklarımın okuldaki arkadaşlarının aileleriyle oluşturduğumuz çok uluslararası bir ortama sahip olduk. Almanya'da birçok Türk'ün yaşıyor oluşu, iki ülke arasında uzun yıllara dayalı samimi ilişkiler, Türk yemeği anlamında birçok opsiyonun var olması ve Türk Hava Yolları'nın Nürnberg'e günde 3 adet sefer düzenlemesinden ötürü Almanya aslında kolay bir gurbet yaşamı sunuyor.

Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens

Erlangen'da Siemens için 25.000 kişi çalışıyor. Birçok merkezi birim burada konumlandığı için çok oturmuş bir süreç ve süreci destekleyen yapılar inşa edilmiş durumda. Uluslararası Delegasyon Merkezi Birimi ve size özel atanan bir danışman tüm taşınma ve vize işlem sürecinizde size yardımcı oluyor. Eşyaların taşınması, şirketin hangi konuda destek vereceği, buradaki şart ve haklarınız, ailenizin durumuna göre alacağınız kira yardımı ve çocukların eğitimi gibi tüm bürokratik işlemleriniz danışmanlar aracılığıyla hallediliyor. Örneğin kalacak yer konusunda ben ve ailem için 5 farklı yer önerilmişti.

Erlangen ufak bir yer olmasına karşın Siemens, Adidas ve Puma'nın genel merkezlerinin de burada olmasından dolayı çok farklı kültürlerden uluslararası bir topluluğa ev sahipliği yapıyor. Çocukları olanlar için hem devlet okulları hem de uluslararası eğitim veren okullar mevcut. Benim 10 ve 16 yaşlarında 2 çocuğum var. Onların eğitim masraflarından okula yerleştirilmelerine kadar olan tüm işlemlerde Siemens'in önemli desteği oldu.

Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens

Öncelikle Türkiye'de daha çok gündelik iş ve problemlerle meşgul olurken Almanya merkezde daha çok geleceği ilgilendiren, işin nereye gideceğini ve stratejisini içeren konularla ilgileniyorsunuz. Kültürel iş yapıştaki farklılara bakacak olursak biz Türkler daha pratik ve esnek bir disiplinle çalışırken Almanlar ise çok daha planlı, programlı ve sakin çalışıyorlar. Bir karar alınacağı zaman Almanya'da herkesin fikri ve görüşüne değer verildiğinden süreçler kimi zaman gereğinden fazla uzayabilirken Türkiye'de çok daha hızlı ilerleyebiliyor. Öte yandan çalışanın pozisyonundan bağımsız fikrine değer verilmesi ise çok güzel.

Sosyal haklar açısından Almanya'da çalışanlara Türkiye'ye kıyasla daha medeni haklar sağlanıyor. Zira yasalar çalışanın sosyal haklarını korumaya yönelik inşa edildiğinden iş-özel hayat dengesi ciddi olarak korunuyor. Çalışma saatleri yasalar tarafından belirlenmiş durumda. Kişinin eğer bir gün daha uzun çalışması gerekirse 10 saat ara vermeden tekrar çalışmaya başlaması gibi bir şey söz konusu olamaz. Arada ufak tefek sohbetler olsa da iş odaklı bir çalışma ortamı hakim. Türkiye'de ise toplantı yaparken kimi zaman farklı konulara saptığımız olabiliyor.

Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens

Şu an Almanya'daki genel merkezimizdeki "Industry Customer Services" isimli iş biriminin "Stratejik Planlama Grubu"ndan sorumluyum. Belli bir proje icabı değil standart bir yönetici pozisyonunun gereği olarak burada görevim bulunuyor. Bir ay sonra ise çimento ve madencilik sektörleriyle ilgili kar-zarar sorumluluğunu içeren global bir görevin başına geçeceğim. Açıkçası lokalde edindiğim tecrübe sayesinde uluslararası bir iş birimini yönetiyor olacağım.

Ömer Oydaşık
Ömer Oydaşık
Customer Services Division Director, Siemens