Anlatsın
Giriş

Diğer benzeri sorularda verdiğim yanıtlardaki gibi öncelik bence İstanbul ve Ankara'da İngilizce eğitim veren üniversiteler olmalı. Çünkü iş dünyasının kalbi oralarda atıyor. Eğitim, staj, iş etkinlikleri... Akdeniz ve Dokuz Eylül Üniversiteleri kalite açısından oldukça farklı üniversiteler değil. Fakat Dokuz Eylül Üniversitesi'nin İngilizce İşletme bölümü olması bir onu bir adım önde kılıyor. Ayrıca edindiğim tecrübelere göre İzmir'deki iş ve staj olanakları da Antalya'ya göreceli olarak iyi. Bu nedenle İzmir tercih sebebi olabilir fakat dediğim gibi ben de bir Akdeniz Üniversitesi mezunu olarak arada büyük farklar olduğunu söyleyemem.

Çok değişkendir. Kişinin kişisel kabiliyeti, akademik eğitimi, bildiği diller, kariyer tecrübeleri, bulunduğu sektör, bulunduğu pozisyon, yaşadığı şehir... her şey etkilidir. Bu bölüm mezunları genel olarak asgari ücretle veya biraz üstünde iş hayatına giriş yaparlar. Fakat doğru ve yerinde atılan adımlarla bir 1-3 yıla kadar 3.000-5.000 seviyesine çıkmaktadır. Bundan sonrası ise tamamen kişisel ve mesleki beceriye kalmış durumdadır. Mesleğinde yöneticilik unvanı almış kişiler 5.000+ maaş almaktadır.

İş dünyasının yoğunlukla bulunduğu illerdeki, İstanbul ve Ankara, İngilizce eğitim veren üniversiteleri tavsiye ederim. Spesifik olarak verebileceğim tavsiyeler ise İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstanbul ve Marmara Üniversitesi; Ankara'da ODTÜ, Bilkent, Hacettepe.

Soru eğer, İşletme Bölümü'nü bitirmek ise mezun sayıları da gösteriyor ki, kolay. Bu bölüm hiç okula gitmeden Açık Öğretim Fakültesi'nden bile bitirilebilmektedir. Ama söz konusu kariyer hedefleri ve ideallere gelirse bu bölümün zorluk seviyesi çok zordur. Bu bölümün öğrencisi çok okumalı, dünyadaki sosyal ve mali gelişmelerin evveliyatını da bilmeli; güncellenen gelişmeleri de takip etmeli. Derslerine sınavdan geçmek için değil, mezuniyetten sonra mesleğinde kullanmak için çalışmalı. Tabiki de İngilizce'yi çok iyi derecede bilmelidir. Bölüm öğrencilerinin araştırmacı yönlerini geliştirmesi gerekir. İnsan ilişkileri iyi olmalıdır. İşletme Bölümü mezunları kendilerini daima yaşayan ve gelişen bir piyasanın içinde bulacaklar.

Antalya, yaşam kalitesi ve fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'de yaşanabilecek en uygun şehirdir. Şehri anlatmaya kelimeler yetmez. Doğal güzellikleri, mevsimi, turistler, kültürleri... Dünya'da tanınmış bir şehirdir. Buna karşılık fiyatlar genel düzeyi Türkiye'deki benzer şehirlere(İstanbul, Ankara, İzmir...) kıyasla daha düşüktür.

İngilizce bilenler için bence dezavantaj; bilmeyenler için ise daha büyük bir dezavantajdır. İngilizce olarak okumak gündelik yaşamdaki ingilizcenin yanında iş hayatında ve mali konularda kullanılan İngilizce terimleri öğrenmeyi de sağlar. Ayrıca edindiğim tecrübelere göre iş başvurularında daima İngilizce İşletme mezunları daha çok tercih edilir.

Öncelik tabii ki de bölüm tercihidir. Bölümden sonra bölüme uygun üniversite seçilmelidir. Örneğin sağlık ile ilgilenen bir öğrenci sağlık konusunda isim yapmış üniversitelerden yana tercih etmelidir.

Ulaşım maalesef büyük bir sıkıntıdır. Metro bulunmamaktadır. Ulaşım otobüs ve tramvaylar ile sağlanıyor. Ulaşım sisteminde sıkıntılar giderilmeye çalışılsa da hep bir şeyler eksik kalıyor. Son gelen zam haberi ile birlikte de öğrenci tek biniş 1,60 TL(2020: 1,80 TL) olmuştur.


Güncelleme: Son zamanlarda Antalya'da ulaşım konusunda yatırımlar arttırılmıştır. Akdeniz Üniversitesi kampüsüne doğrudan giden tramway yapılmıştır. Fakat henüz test çalışmaları yapılıyor. Aktif değildir.

Sıcak iklimi ve Turizm şehri olması en büyük artıdır. Kış mevsimi Kasımın son haftasi ile Aralığın ilk haftası arasında başlar ve Şubatın son haftası ile Martın ilk haftası gibi biter. Mesela Şubatın son haftası ben kısa kollu okula gidip gelebiliyorum. Tabi şehir de hava bir müddet daha akşam 19:00dan sonra soğuyabiliyor.
Antalya şehri İstanbul ve Ankaraya nispeten biraz daha ucuzdur. Kyk kredisi ve aileden ufacıcık bir destekle bile rahat yaşanabilir. Tabi bu kişiden kişiye göre kesinlikle değişir. Aileden hiç destek alınmadan sadece kyk kredisiyle bile yaşayanlar mevcuttur. Aylık 1000 tl gelirle yaşayamayanlar da :)
Antalya'da çok sayıda kültür turizm ve eğlence faaliyeti vardır. Gelince görebilirsiniz. Bir çoğunu takip bile edemezsiniz.

İşletme bölümü mezunu teorik olarak yöneticidir. Mezunlar kendilerine ait bir işletme kurabileceği gibi özel sektörde bulunan şirketlerde, bankalarda ve kamuda çalışabilirler. Bölüm mezunlarının çalışma yelpazesi geniştir. Çalışılacak bölümlerden bazıları: özel sektörde; Muhasebe-Finans, Pazarlama, İnsan Kaynakları, Denetim... departmanları iken kamuda da oldukça geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır. İşletme Bölümü mezunlarının kamuda en gözde yeri Hazine ve Maliye Bakanlığının Uzman ve Müfettişlik kadrolarıdır.

Ben hem reel olarak hem de eğitimsel olarak ticaretin içinde büyüdüm. Babam esnaf ve ticaret meslek lisesi mezunuyum. Yıllarca Muhasebe ve Finansman eğitimi aldım. Bu eğitimimi Lisans ile devam ettiriyorum. Bu bölümü okuyanlar, uzmanlaşmak için kendilerine bir alan seçmeliler. Çünkü işletme tek bir çıktı yaratmıyor. Bu bölümden mezun olan bir öğrenci; Pazarlama, İnsan Kaynakları, Muhasebe ve Finans, Üretim gibi bir çok alanda çalışabilir. Bunların hepsini anlamak zordur. Genelde bir alanda uzmanlaşılır.

İşletme Bölümü, kesinlikle emek vermek isteyenler içindir. Kolay bir bölüm değildir. Sürekli yaşayan bir bölümdür. Yerel ve Küresel değişimler yakından takip edilmeli ve anlamaya çalışılmalıdır. Kısa yoldan devlete girmek isteyenler hiç tercih bile etmesinler. Çünkü artık kısa yoldan devlete girilmiyor. Bu sebeple bu bölümü okuyanlar mezuniyetten sonra işsiz iibf'liler serüvenine dahil oluyorlar

Kampüsün içindeki Erkek ve Kız KYK yurtları yeterli düzeydedir. Bunun dışında okul çevresinde çok sayıda özel yurt bulunmaktadır.


Güncelleme: 2020 yılı itibariyle kampüsteki KYK yurtlarının kapasitesi oldukça arttırılmıştır.

Akdeniz Üniversitesi, uluslar arası bir üniversitedir. Hemen hemen her sınıfta bir çok yabancı öğrenci vardır. Yurt dışında eğitim görmek isteyenler, uluslar arası ilişkiler ofisiyle kontak kurmalıdırlar. Yıl içinde bir çok yurt dışı fırsatı bulunmaktadır. Tabii ki Erasmus, Mevlana, Farabi gibi değişim programlarını kazanarak da yurt dışında eğitim görülebilir.

İlk etapta KYK yurduna yerleşemeyenler, mutlaka okul başlamadan önce kendileri ev/yurt ayarlamalılar. Okul başladıktan kalacak yer sıkıntısı bulmak zordur ve fiyatlar da yükseliyor.
İlk sene de özellikle İngilizce bilmeyenler hazırlık sınıfı okumalı. Bu hem sosyal çevre kurarak okulu ve şehri tanımaya bir fırsattır. Hem de iş ve sosyal hayat için bir artıdır.
İlk sene de ilgi alanına göre bir öğrenci kulübüne üye olmak, boş vakti değerlendirmek ve hobileri gerçekleştirmek için güzel bir seçenek. Oldukça geniş öğrenci kulübü yelpazesi mevcuttur.
4 sene okuyup okulun neresinde ne olduğunu bilmeden mezun olanlar var. Kampüs oldukça büyüktür. Serasından, botanik bahçesine, mesire alanlarına kadar vakit geçirecek güzel yerler mevcuttur. Özellikle botanik bahçesinin gezilmesini tavsiye ederim.

-Öğrenci otomasyonu yetersiz buluyorum. Okulun kendine ait bir otomasyon sistemi varken farklı bir şirketten hizmet alınıyor.
-Okulda her gün onlarca aktivite etkinlik gerçekleşiyor fakat bunların birçoğu kimse tarafından bilinmiyor. Dolayısıyla bu etkinliklerin paylaşıldığı ortak bir platform yok.
-Yemekhanenin kalitesi gün geçtikçe düşüyor. (2020'de son durum nedir bilmiyorum)


-Öğrencilerin kariyer ve kişisel gelişimleriyle ilgilenen bir bölüm olması iyi olabilir. Bazı köklü üniversitelerde böyle bir birim bulunmakta ve çok aktif çalışmaları var.

-Üniversiteye bağlı yüksekokul ve fakültelerin %90'ının ana kampüs bünyesinde bulunması gerçek bir kampüs havasını hissettiriyor. Okul oldukça büyük.

-Kampüste her türlü sosyal imkanlar mevcuttur. Bir öğrencinin okuldan çıkmasına neredeye gerek yoktur. Bu imkanlardan bazıları;

--Modern erkek ve kız kyk yurtları kampüsün içindedir.
Üniversite içinde 3 adet sosyal çarşı bulunmaktadır. Çarşılarda kafeteryalar, restoranlar, şok alış veriş merkezi, kırtasiyeler vs. bulunmaktadır.
--Üniversitede her ilgi alanında sosyal ve kültürel öğrenci toplulukları mevcuttur. Mesela havacılık klübüyle gerekli eğitimleri aldıktan sonra yamaç paraşütüyle uçabilirsiniz. Yer altı sporları klübüyle denizde dalışlar yapabilirsiniz. Bunların dışında paten, bisiklet, oyun... gibi onlarca klüp bulunmaktadır.

-Kampüsümüzde ulusal ve uluslarası maçlara ev sahipliği yapan futbol ve basketbol stadyumu, plaj veloybolu sahaları, açık kapalı tenis kortları ve bunların dışında daha pek çok spor alanları bulunmaktadır.

-Kampüsümüzde İş Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinin olması ve kampüsün çoğu noktasında bir çok bankanın atm cihazlarının olması çok önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.

-Kampüsümüzün doğal olarak Akdeniz iklimi içerisinde bulunması nedeniyle kampüsümüz çok renkli ve cıvıl cıvıldır. Kampüsten içeri girer girmez yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Kampüsümüzde bir botanik bahçe ve iki tane küçük çaplı yapay göl bulunmaktadır.

-Kütüphane 7.24 açık olması da güzel bir fayda sağlıyor.

En büyük sebep Akdeniz Üniversitesi'nin Türkiye'nin en güzide şehirlerinden birisi olan Antalya'da bulunmasındandır. Antalya sosyal imkanları, sıcak iklimi, çeşitli ulusal/uluslararası kültür, turizm ve eğlence faaliyetlerini bolca barındıran bir şehirdir. Bu nedenle Antalya, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine rahat ve mutlu bir öğrenim hayatı sürdürmelerini sağlar.

Benzer Kişiler

Begüm Cengiz
Begüm Cengiz
Kıdemli Mağaza Müdür Yardımcısı, Migros
Ayşe Uzun
Ayşe Uzun
Vergi Asistanı, EY Türkiye
Özge Gürsoy
Özge Gürsoy
Partner / Kurumsal Finansman, EY Türkiye
Barış Eken
Barış Eken
Vergi Hizmetleri Şirket Ortağı, EY Türkiye
Gökhan Gümüşlü
Gökhan Gümüşlü
Şirket Yönetici Ortağı - Danışmanlık Departmanı Lideri, EY Türkiye
Serap Erdem
Serap Erdem
Acente Satış Yöneticisi, Aksigorta
Yaşar Bivas
Yaşar Bivas
Partner / Denetim, EY Türkiye
Halil Baran Keskin
Halil Baran Keskin
Kıdemli Taze-İşletici Müdür Yardımcısı, Migros
Serdar Sumay
Serdar Sumay
Partner / Vergi Bölümü, EY Türkiye
Füsun Patoğlu Cengiz
Füsun Patoğlu Cengiz
Partner / Danışmanlık, EY Türkiye
Gonca Özsaran
Gonca Özsaran
Kurumsal Finansman Bölümü - Kıdemli Müdür, EY Türkiye
Ahmet Uğur Deveci
Ahmet Uğur Deveci
Kıdemli Mağaza Müdür Yardımcısı, Migros
Gökhan Gür
Gökhan Gür
Product Manager, Nokta
Cenk Özkılınç
Cenk Özkılınç
Global Lojistik Hizmet Sağlayıcı Yönetim Grup Müdürü, METRO Türkiye
Gevher Mutaf
Gevher Mutaf
Design Manager, Koton
Burak Batumlu
Burak Batumlu
Otobüs Filo Satış Grup Müdürü, Mercedes-Benz Türk
Güliz Kıyat
Güliz Kıyat
Müşteri Memnuniyeti Takım Lideri, Pronet
Anıl Günaydın
Anıl Günaydın
Kıdemli Ürün Tanıtım Uzmanı, AstraZeneca
Can Özkan
Can Özkan
Müfettiş / Teftiş Kurulu Başkanlığı Finansal Denetim Ekibi, DenizBank