Anlatsın
Giriş

İşletme Bölümü mezunları hangi sektörde, ne kadar maaş alır?

5 Cevap

Günümüzde en çok mezun olan alanların başında işletme bölümü geliyor. Pek çok öğrencide işletmeci çok diye başka bir bölümü tercih edebiliyor. Mezunların önünde temel olarak üç seçenek var. Kamu sektörü, özel sektör ve kendi işini yani girişimcilik. Ülkemizde genel olarak kamu sektörü yoğunlukla terci edilmektedir. Kamu sektöründe memuriyet öncelikle tercih ediliyor. Pek çok kamu kuruluşu işletme mezunu aramaktadır. Bunun yanında KPSS sınavı ile üst düzey yönetici, müfettişlik sınavlarına girebilir.  Özel sektörde kendini yetiştirmiş işletmecilere her zaman ihtiyaç vardır. Özel sektörde tüm sektörlerde çalışabilir. Bankacılık sektöründen, Turizm sektörüne kadar. Yine özel sektörde de yeminli mali müşavir olabilir. Son olarak kendi işini kurabilir. Ülkemizin de en önemli ihtiyacı genç girişimcilerimizin olmasıdır. İşletme bölümünde okuyan öğrenciler. Yönetim pazarlama ve muhasebe finans alanından birinde uzmanlaşmalıdır. Bunun yanında da radarında hangi sektörde çalışmak istiyorsa o sektöre odaklanmalıdır. Ne kadar çok mezun olursa olsun, ülkemizin kendini yetiştirmiş işletmecilere olan ihtiyacı hiçbir zaman bitmeyecektir.  Öğr. Gör. Mehmet Akif Çakırer Afyon Kocatepe Üniversitesi

Çok değişkendir. Kişinin kişisel kabiliyeti, akademik eğitimi, bildiği diller, kariyer tecrübeleri, bulunduğu sektör, bulunduğu pozisyon, yaşadığı şehir... her şey etkilidir. Bu bölüm mezunları genel olarak asgari ücretle veya biraz üstünde iş hayatına giriş yaparlar. Fakat doğru ve yerinde atılan adımlarla bir 1-3 yıla kadar 3.000-5.000 seviyesine çıkmaktadır. Bundan sonrası ise tamamen kişisel ve mesleki beceriye kalmış durumdadır. Mesleğinde yöneticilik unvanı almış kişiler 5.000+ maaş almaktadır.

Dil bilmiyor ise 1500-3000 TL


Dil biliyor ise 3000-10000 TL

Bu soruya sektörel bazda net bir cevap vermek mümkün değil.


İşletme mezununun alacağı maaş çalıştığı sektöre ek olarak, çalıştığı şirketin maaş skalasına, bu şirketteki pozisyonuna, kademesine, tecrübesine göre bile değişiklik gösterebilir.

Muhasebe bolumunde is olanaklari fazla fakat maas konusunda malesef buyuk beklentileriniz olmasin. Sadece on muhasebe bilgisi ile 3000₺ kadar cikabilirsiniz. Insan kaynaklari bolumunde de yine firmanin buyuklugune gore degismekle birlikte ortalama olarak 2500₺ -3000₺ maas alabiliyorsunuz. Bunlarin disinda satis ve pazarlama bolumlerinde is imkanlari fazlasi ile var ama net maas (primsiz) 3000₺ civarindadir. Bu bolumlerde calismanin dezavantaji ise rakiplerinizin fazla olmasi. Buda sirketin sizden kolay vazgecmesine neden olabiliyor.

Ayşegül Demir
Ayşegül Demir
Satın Alma Yöneticisi, ANS Şirketler Grubu