Bölümün hem iletişim hem tasarım yönünün olması sebebiyle kapsamı oldukça geniş. Tasarım boyutuyla kendini ispatlamana imkan verdiği ve her şeyden biraz eğitimini aldığın için de kendini daha çok keşfedebileceğin bir alan olması sebebiyle " Görsel İletişim Tasarımı " diyebilirim.
Eğer yetenekliysen,yaratıcıysan ve adını duyurmak istiyorsan tam anlamıyla geleceğin mesleği diyebilirim. Yeteneğini,el becerini teknolojiyle birleştirdiğinde görsel iletişim tasarımı bölümü sana birçok seçenek sunuyor. İlgi alanına göre ilerleyebileceğin, ister sanat yönetmeni olup kamera arkasında, ister çizgi film animasyon alanında ister grafik tasarım alanında kendini geliştirebileceğin geniş bir yelpazeye sahip bir görsel iletişim tasarımı bölümü.
Farklılık yaratmayı seviyorum.
Renkleri seviyorum.
Hayal etmeyi çok çok seviyorum.
Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle beraber yaratıcı ve özgün bireylerin gelişmesi gerektiğini düşündüğüm için Görsel İletişim Tasarımı bölümü.
Direkt olarak bir üniversite ismi veremem ama devlet üniversitesinde iletişim okumuş biri olarak eğer iletişim fakültesinde okunacaksa kesinlikle özel üniversitede okunması gerektiğini düşünüyorum. Devlet üniversitelerinin hem teknik ve sosyal olanakları hem sektörle işbirliği hem de akademik kadrolarının yetersiz olduğunu düşünüyorum.
İletişim fakültesinde okuyanlar veya mezun olanlar genel olarak iletişim okumaktan pişmandır. Ama illa iletişim fakültesinde okuyacağım diyorsanız dediğim gibi özel üniversite tercih edin. Hem dil hem sosyal çevre hem de teknik açıdan size birçok şey katacaktır. Yakın çevremden gördüğüm üzere bu konuda en iyi üniversiteler ise Bilgi, Bahçeşehir ve Kadir Has. Teknik olanaklar, dil eğitimi ve sektör ilişkisi bu üç üniversitenin de çok iyi. Devlet üniversitelerinden ise Anadolu Üniversitesi iletişim fakültesi diğer devlet üniversitelerine göre iyi olduğunu biliyorum. Yani en azından mezun olan arkadaşlarım seviyor ama Anadolu Üniversitesi'nin de Eskişehir'de olması ve sektörün %90'ı İstanbul'da olması nedeniyle Anadolu Üniversitesi'ni de önermem. Bu bölümde okuyacak kişilerin kesinlikle 3. ve 4. sınıfta ciddi manada staj yapması gerekiyor çünkü.
Bunlarla birlikte dünyanın en iyi üniversitesinde okusanız bile iş sizde bitiyor. Önemli olan imkanları kullanmanız ve kendinizi geliştirmeniz. İletişim fakültesindeki her bölüm için en geçerli kural kendinizi geliştirmeniz ve iyi bir portfolyo yapmanız.
Bilgi'den mezun iş bulamayan, Kocaeli'den mezun olup kendi ajansını kuran, Marmara'dan mezun olup ajans yöneten, Anadolu'dan mezun yurtdışında çalışan arkadaşlarım da var. İşin özünde her şey sizin isteğiniz ve çabanıza kalıyor. Devlet de okursanız ekstra bir çaba göstereceğinizi yine de unutmayın.
Hangi üniversiteden önce verilen eğitim ne kadar iyi olursa olsun fark etmeksizin kişinin bilgiyi almaya olan azmi ve hevesi önemli bu noktada. Ben bu bölümde verilen eğitimi şu an sadece kendi üniversitemden biliyorum. Başka bir üniversitede nasıldır bilemem. Bu noktada düşündüğün seçenekler arasında üniversitelerin sitelerinden öğretim görevlilerinin listelerini bulup, inceleyip kendine göre kararı kendin vermelisin. Tabi şuna da karar vermek gerekir ki sadece adı olup sana bir şey veremeyen ya da hiçbir şey katamayan birilerinden ders almak mı yoksa adı sanı olmasa da bildiği her şeyi karşısındakine aktarmaya çalışan birisinden ders almak mı daha önemli.
Görsel alanda ilerlemek istiyorsanız iletişim fakültesi içerisindeki en faydalı, en çok verim alacağınız bölüm bence kesinlikle görsel iletişim tasarımı. Tasarım ve tasarımcıların bundan bir 5-10 yıl sonra günümüzden daha fazla değer göreceğini düşünüyorum. Video alanında ise radyo, sinema, tv veya sinema, tv gibi bölümlerden daha faydalı olduğunu düşündüğüm bir bölüm.
Bence video alanında ilerlemek için iletişim fakültesindeki bir bölümde okumanız şart değil. Eğer gerçekten ilginiz, yeteneğiniz ve merakınız varsa kendinizi sosyal ve kültürel açıdan geliştirebileceğiniz bir bölüm okuyup internetteki sınırsız kaynakları kullanarak video alanında kendinizi geliştirebilirsiniz. RTS mezunu biri olarak geçmişe dönsem kesinlikle farklı alanlarda kendimi geliştirebileceğim bir bölüm okurdum. Felsefe, tarih, psikoloji, sosyoloji vs gibi bölümler buna örnek olabilir. Ama illa iletişim fakültesinde okumak istiyorum ve video, tasarım alanında ilerleyeceğim diyorsanız görsel iletişim tasarımı bölümünü tavsiye ederim.
Öncelikle bu bölüm multidisipliner bir bölüm olduğundan pek çok alanla etkileşim içerisinde. Hatta en temelde Grafik Tasarım ile ilişkili diyebiliriz. Grafik tasarımdan daha kapsamlı bir bölüm aslında. Aldığın derslerle kendini pek çok alana yönlendirebilirsin. İstersen kamera arkasında istersen tv kanallarında istersen çizgi film animasyon, film yapım kuruluşlarında istersen reklamcılık alanında istersen oyun tasarımı istersen bilgisayar, yazılım, UI designer (kullanıcı arayüzü tasarımcısı) ya da UX (Kullanıcı deneyimi) gibi kendini geliştirebileceği pek çok farklı alana yönelebilirsin. Esasında ileride tam anlamıyla ne yapmak ya da hangi alanlarda bulunmak istediğine bağlı bir durum bu.
Yani kısacası bana göre oldukça yararı olabilecek bir bölümdür.
Öncelikle güzel sanatlar altında mı iletişim fakültesi altında mı olmak istediğine karar vermelisin bence. Şuan henüz birinci sınıf öğrencisiyim ben de. İletişim fakültesi altında ders görüyorum. Çizim elbette önemli ama bir güzel sanatlar altında önemli olduğu kadar olduğunu düşünmüyorum. Her neyse...
Çizim dersinde kesinlikle para harcaman gerekecek. Kolay gözükse de esas olan uygulamalı işler olduğundan vaktinin çoğu uygulamalara gidecek. Ders programın bir mühendisin ki kadar dolu olmasa hatta boş gözükse bile uygulamalar kesinlikle çok fazla vaktini alacaktır.
Eğer kendine güveniyorsan ve bu bölümün sana göre olduğunu düşünüyorsan bu bölümü seçmelisin. Boş geçen bir bölüm kesinlikle değil. Dışarıdan görünüşüne aldanma yoksa zorlanırsın.
Kesinlikle ilk önce karar vermen gereken şey bölümün sana göre olup olmadığı. Ve unutmadan: Bu bölümle yönelebileceğin alanlar oldukça fazla.
Okulları araştırıp ders programlarına göz atarsan eğer kendi aklında elbet bazı fikirler oluşacaktır. Ve bu şekilde aklında bu bölümü isteyip istemediğine hatta hangi okulları istediğine dair pek çok fikir oluşacaktır.
Eğer güzel sanatlar fakültesi altında gideceksen, çizim yeteneği önemli. Bunun dışında okul dışı çalışma da çok zamanını alacak. Basit bir bölüm, yatarak geçerim diye düşünmemek gerekiyor :)
Ayrıca ıvır zıvırlar için de çok kırtasiye masrafın olacak.
İş imkanları çok fazladır. Mezunlar; reklam ajanslarında, televizyon kanallarında, bilgisayar ve yazılım şirketlerinde, film yapım animasyon kuruluşlarında vb. çalışabilirler.