Anlatsın
Giriş

Bu mühendislik dallarının amacı ve alanı kuvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan sistemlerin yapımı, geliştirilmesi ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktadır. Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, telgraf-telefon haberleşmesinden, uyud optik haberleşmesine, enerji üretiminden bilgisayarla bilgi üretimine, ev aletlerinden tıp aletleri üretimine kadarn yayılan çok geniş bir alanda kullanılan her tür mikroeletronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini sağlar.
PTT, TRT, Aselsan, THY, ALARKO gibi resmi ve özel kuruluşlarda, tıp elektroniği ile ilgili firmalarda, bilgisayar sektöründe görev alabilirler

Dilan Yılmaz
Dilan Yılmaz
Lider sistem mühendisi, Asisguard
Bekir Özmen
Bekir Özmen
Bilgi Güvenliği Mühendisi, Garanti BBVA Teknoloji

İş imkanlarını iş alanlarından daha iyi bulabilirsin aslında. Gecen sene ben öyle arastırmıstım istediğim meslekleri :) Bölüm mezunları haberleşmenın içinde oldugu pek çok firmada, sanayide iş bulma imkanına sahip. Kocaeli gibi sanayi şehrinde okursanız iş bulma imkanınızda bi nebze daha artıcaktır tabi. Ptt,trt, thy gibi firmalarda iş bulma olanagımız var :) haberleşmeyle ilgili sistemlerin (telefon telgraf vs vs) tasarımını çalıştırılmasını da elohab mezunları yapar :)

Alt bölümler vardır

Mikrodalga
Anten
Radar
Gömülü sistemler
Haberleşme
ve dahası aklıma şimdi hepsi gelmedi isteyen araştırıp öğrenebilir.Bu konular üzerinde kendini daha geliştirip o alanlarda gerek devlet gerek özelde iyi paralar kazanılabilir

İki alandan birine yönelme şansınız var. İTÜ gibi uzmanlaşmış öğrenciyi seven bir üniversitede bu harika bir özgürlük. Matematik eğilimliyseniz Haberleşme seçip oldukça sağlam teori çalışabilirsiniz, ben İTÜ'de 'haberleşme' okumayı uygulamalı matematik okumaya benzetiyorum. Alandaki her derste her zaman matematik kullanıyorsunuz ve hep yaptığınız şey modelleme. Ya da elektronik seçip daha mühendislik-vari bir eğitim de alabilirsiniz. Bu iki alanın dersleri çok iç içe. Birini seçiyorsanız, diğerinin zorunlu dersleri sizin opsiyonel dersleriniz oluyor. Ayrıca EHB seçip illa EHB'ci olmak zorunda değilsiniz. Bölümde, EE fakültesinden de birçok ders alıyorsunuz, yani zaman içinde diğer alanlara evrilebilirsiniz. İTÜ'nün en iyi öğrencileri ya bu bölüme gelir ya da Makine'ye gider. Dolayısıyla burada oldukça iyi rekabet edebilirsiniz ve çift ana dal yaparak da alanınızı daha derinleştirebilir ya da genişletebilirsiniz.

Bölümün iş olanağı yüksek. Elektroniğin olduğu her alanda çalışabiliyosunuz. Mezun olduktan sonra direk iş bulabilceğiniz yegane bölümlerden biri oldugunu düşünüyorum. Helede kocaeli gibi sanayinin gelişmiş oldugu bir yerde okuyosanız :) 4 anadal var ve bunlardan istediğinize yoğunlaşabiliyosunuz. Yurtdışındada önü açık olan bi bölüm.

Aslında büyük bir kararsızlık yaşadım bölüm seçme konusunda.Çünkü tam olarak bilmiyordum Bilgisayar ile Elektronik-Haberleşme Mühendisliği arasındaki farkları?Hep kafamda Bilgisayar vardı acıkcası.Ancak yerleştirme süresince eniştemle sohbet ederken dedi ki : Ya Ayşe bak Elektronik-Haberleşme alan olarak çok büyük eğer hosuna gitmeyen bir alanda uzmanlasmaya calısırsan hoop baska bir alana kayarsın bence sana o bölüm daha uygun .ben de kafamda düşündüm tarttım ve son birkaç günde netleşip listenin önlerine Elektronik-Haberleşme yazmaya karar kıldım :D ve geldi Allah a çok şükür.Sonra sonra okudukça iyi ki bilgisayar degil de bu bölüm olmus dediğim de çok olmustur.

Bana göre mühendisliğin üst zirvelerinden biri olan mühendislik bölümlerinden.

Elektronik ve haberleşme günümüzde çok popüler bir alan. Gelişen teknolojiyle günlük hayatta kullandığımız pek çok şeyin işleyişini, ana mantığını bilmek ve öğrenmek ve hatta bunların üretiminde rol almak beni çok cazip etti. Kendimi geliştirmek için çok farklı alanlarda imkanım olan ve mühedislik disiplinini kazanabileceğim bir bölüm olduğu için de tercih ettim.

Elektrik ve Elektronik bölümünü en kaba hatlarıyla dörde ayırabiliriz -> Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Telekomünikasyon (Haberleşme) Mühendisliği ve Kontrol/Otomasyon Mühendisliği. Herhangi bir Elektrik ve Elektronik müh. bölümünde bu dört bölümden birine ayrılabilirsiniz, nitekim çoğu mühendislik fakültelerinde ilk 2 sene bilim ve mühendislik temel dersleri verilir, 3. ve 4. sınıf ise seçtiğiniz opsiyonunuzun (dördünden biri) uzmanlaşma derslerini alarak tamamlarsınız. TR ne yazık ki lisede yeterli akademik ve kariyer danışmanlığı sağlayamadığı için üniversite adayalarına, öğrencilerin çoğu zaman seçtikleri bölüm hakkında bilgisi olmayabiliyor. Dolayısıyla bu tarz durumlarda Elektrik ve Elektronik mühendisliği gibi Elektronik ve Haberleşme'ye göre daha genel bir bölüm seçmek avantaj sağlayabiliyor. Ancak eğer öğrenci yapacağı işi kafasına koymuş ise lisedeyken ve örneğin, Elektrik ile Elektronik mühendisliğinin de farklarını biliyorsa ve bunun da üzerine ben Elektronikçi olacağım diyorsa, o zaman EHB'yi seçmek ya da Elektronik Müh. seçmek o öğrenci için daha avantajlı olur. Nedeni de, bu tarz bölümlerde özellikle son sınıflarında daha bol ve çeşitli seçmeli ders ihtimalidir. Nitekim her bölümün aldığı öğrenci sayısına oranla bir hoca kapasitesi vardır ve eğer siz uzmanlaşmaya yönelik bir bölüm tercih ediyorsanız bu, o bölümde alanınızda ilgili daha çok hoca göreceğiniz anlamına gelir. Yine benzer şekilde laboratuvar imkanlarınız daha yoğun olabilir. Tabii dezavantajı olabilir mi? Bölüme ısınamadıysanız bu yatay geçiş yapmanız anlamına geliyor, ne yazık ki opsiyon değiştirmek kadar kolay değil. Ayrıca 3. sınıftan sonra da, en azından İTÜ'de yatay yapamıyorsunuz. Kısacası EHB gibi bir bölümü tercih ediyorsanız mutlaka alanın dersleriyle ilgileniyor olmanız gerek. Yoksa gerçekten zorlanabilirsiniz. Bunun için üniversitelerin bölümlerinin ders programlarını bulun. Mutlaka ders programları içinde ders içeriklerine rastlarsınız. Programları birbiriyle karşılaştırarak aradaki farkları kendiniz de görebilirsiniz. Ayrıca basit bir vikipedi araştırması bile size dersler hakkında üstünkörü bilgi verebilir. İTÜ'nün ders planları portalından EHB sayfası: http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/EHBE/201110.html

kolay gelsin.

haberleşme olayı farklı elektrik olayı farklı.bizde elbette temel elektrik teoremlerini öğreniyoruz ancak.daha çok ilgilendiğimiz elektronik kısmı yani devre tasarımı ve hazır devrelerin programlarını yazmak.Haberleşme ise başlı başlına bir dal.Daha çok yazılım ağırlıklı ilerleyen opsiyon , matematik ağırlıklı devam eder.Elektornik uygulama ve donanımı dönükken, haberleşme elektroniğe göre daha genel bir bakış açısıyla iletişim kanallarının revize edilmesi gibi amaçlar taşır.

Ana ders olarak Elektrik yerine Haberleşme dersleri alıyoruz. Elektrik sektöründe çalışmak istenirse 5-6 ders (sayısından tam emin değilim) daha ekstradan alıp eşdeğerliğe sahip olabililrler.

Elektrikle ilgili dersleride alıyoruz fakat bi ee kadar ayrıntılı almıyoruz. Elektrik elektronik mühendisleri haberleşme üzerine yogunlasan bir egitim almazken biz ister haberleşme isterse elektonik alanında ki dersleri daha yogun alarak istediğimiz alana yönebiliyoruz. Ee hakkında çok fazla bir bilgim olmadıgı için o bölüm hakkında çok fazla bir yorum yapamıyorum :)

Elektrik kısmı bir takım yüksek voltajları da içermekte şehir elektriği gibi uğraş alanlarına dahil olabilmektedir.
Ancak Haberleşme ve Elektronik günümüzün gelişen mobil sektörü oluşturan en önemli parçalarıdır. Telekomünikasyon da denen bu alan yüksek voltaj yerine haberleşme için gerekli olan bilgiyi ön plana koymaktadır.

Elektronik haberleşme mühendisi her daim.Biz onların iş alanlarında çalışırken onlar haberleşme alanında çalışmıyor.Yökten denklik de alabiliyosun elektronik haberleşme mühendisi elektrik elektronik mühendisliğine denktir diye.Elektrik imzası istersen müfredatlara ek 2 tane yüksek gerilim dersi alarak yine yökten imza yetkisini alıyorsun.

Dilan Yılmaz
Dilan Yılmaz
Lider sistem mühendisi, Asisguard