Anlatsın
Giriş
İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yurtdışı imkanları nelerdir?

14 Cevap

Erasmus yapılabilecek bir sürü ülke var ve bu ülkelerdeki üniversiteler de çok köklü üniversiteler.

Erasmus hemen hemen herkes yapıyor ve herkese hibe veriyor. Güzel okullarla işbirliği içinde bölümler.

BEST İstanbul, İTÜ Kültür ve Sanat Birliği bünyesinde yer alan Uluslar arası Mühendislik Kulübü. Bu kulüp Erasmus'tan sonra yurtdışına açılan en eğlenceli ve en geliştirici fırsatlardan biridir. Avrupa'daki diğer teknik üniversitelerin açtığı kurslara katılma şansı sunar. Yalnızca ülkeye gidiş-geliş masrafını ödersiniz, geriye kalan konaklama, yeme-içme, ulaşım kulüp tarafından karşılanır. Farklı kültürlerden mühendislik öğrencileriyle bir araya gelir, aynı kursa katılır, hem öğrenir hem de bir güzel eğlenir, bir lira harcamadan dönersiniz. Üstüne iş görüşmelerinde anlatabileceğiniz başarı hikayeleri de cabası.

En güzel kısmına geliyorum: Bu kurslara katılmak için akademik not ortalaması veya bölüm gibi kısıtlamalar yok, biraz yaratıcılığınız ve hevesiniz olması yeterli. Çünkü sadece neden katılmak istediğinizi anlatan bir motivasyon mektubu yazıyorsunuz ve bir kaç soru cevaplıyorsunuz. Bunu değerlendiren Avrupa'daki üniversitenin kulüp öğrencileri oluyor ve kafalarınız uyarsa sizi çağırıyorlar.

Daha sonra iş hayatında bir çok kez yurtdışına çıktım ama hayatımdaki en eğlenceli yurtdışı tecrübem Polonya'daki Varşova Teknik Üniversitesi'nde İTÜ BEST sayesinde katıldığım "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" konulu kurstu. İyi ki "İTÜ" dediğim en önemli unsurlardan biridir bu fırsat.

Erasmus ve bazı yurtdışı bağlantılı kulüplerle yurtdışına çıkmak mümkün.

Erasmus ve öğrenci kulüplerinin sağladıkları

Erasmus programıyla zaten birçok öğrenci okulumuza geliyor, okulumuzdan gidiyor.

Erasmus olarak çok çeşitli yerlere gönderebilen bir üniversite ama farklı programları ile sizi dünyanın başka yerlerine de götürebiliyor. Bi boğaziçi değil ama gerçekten çalışırsanız gitmek istediğiniz yere gidebileceğiniz bir üniversite.

Erasmus denilen program var, 1/2 dönem boyunca avrupada bir üniversiteye gidip orada okuyabiliyorsunuz, ben şahsen gitmedim ama giden bütün arkadaşlarım bu durumdan faydalandıkları için inanılmaz mutlular.

Yüksek lisans için konuşursak ise aslında bayağı bir kişinin elinde yurtdışına gidebilmek. Okul ayrı olarak sizinle ilgilenmiyor, koçluk yapmıyor. Aynı zamanda hocaların çoğu sadece Türkiye çapında tanınırlıkları olduğu için, referans konusunda da inanılmaz bir etki etmiyorlar. Ki zaten Türkiye gibi bir yerden mezun olmanın da eksiklikleri oluyor.
Ama bu yurtdışına gidemezsiniz demek değil. Hem ben, hem de bir sürü arkadaşım Almanya, İngiltere, Amerika'daki üniversitelerden yüksek lisans kabulu aldılar. Yani bazı olumsuzlukları olsa da, kendiniz her şeyi halledebilirsiniz.

Hem öğrenciyken hem de mezun olduğunuzda yurt dışı şansı olan bir okul. Erasmus imkanları geniş ilk olarak onu söyleyebilirim. İl için de özellikle hocalar bu noktalarda genelde destek oluyor onların bağlantıları ile yurt dışı iş ve staj imkanlarımız daha rahat erişilebiliyor.