Sinemaya meraklıyım. Yönetmen olmak istiyorum. Gidebileceğim bölümler arasında en mantıklısı Radyo ve Televizyon Programcılığıydı çünkü LYS'ye girmemiştim.

Her insan televizyon izler ve kamera önünde gördükleriyle yetinir. Her şeyin ikinci bir yüzü vardı. Ben hep işin birde öbür yüzünü kamera arkasını merar ettim. Televizyonda sadece verilmek istenen yer verilir. Göz boyamaca gibi.. Siyaset, eğlence ya da dizilerin gerçek yüzünü görmek istedim. Sizde öyle düşünüyorsanız. Tam size göre..

Puanım tutmadı. Bende önlisanstan devam eder elbette lisansa tamamlarım diye düşünüyorum. Benim için bir basamak. Bunun yanı sıra kendinizi geliştirmeniz şart.

Bu bölüm benim çok küçük yaşlarda başladığım haber yazma çalışmalarının bir sonucudur. Ve ayrıca, toplum faydasının en iyi şekilde kontrol edilip gözetilebileceğini düşündüğüm bir bölüm olduğuna, insanlığa ve insanlara fayda sağlamayı amaçladığım ve bunun için en iyi araç olduğuna inandığım için... Son olarak, mazlumun sesi, masumun göz yaşı, sokakların huzuru olmak için, insanlığa durum ve vaziyeti aktararak hayatı güzel bir yöne sevk etmek arzusu ile seçtiğim bir bölümdür.

Ankara'da ikamet eden kurgu montaj konusunda deneyimli çalışma arkadaşı arıyoruz. 1ufukgorgulu@gmail.com iletişime geçebilirsiniz.

Radyo Tv bölümü ne iş yapar değildir o aslında. Bu bölümle siz ne yapabilirsinizdir. Çünkü kim size ne imkan verirse versin yapamıyorsanız yapamıyorsunuzdur. Basit bir iş değil. Çok fazla şey ister sizden. Haber muhabirimi olacaksınız. Anında haberi yazabilir misiniz? Program sunucumu olacaksınız? Her türlü insana katlanabilir misiniz? Kameraman mı olacaksınız? O kadar ağır bir şeyi taşıyabilir misiniz? Kameraya bakarak konuşmak çok zor bir kere. Bu bölümden çıktıktan sonra her şeyi yapabilirsiniz. Olabilirsiniz demiyorum. Yapabilirsiniz. İlerlemesi kolay bir bölüm. Siz istedikten, içinizden geldikten sonra bu bölümden çıkınca istediğiniz her konuma gelebilirsiniz.

Kendini gelistirmeye dayalı bir durum. Diplomayi alıp yerel gazete ve tvde çalışabilirsiniz. Ya da kendini geliştirip istedigin konuma gelebilirsin. Istek meselesi.

Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümü mezunları radyo ve televizyon sektöründe hatta sinema sektöründe geniş bir iş yelpazesine sahiplerdir. En sık karşılaştıklarımız gazete ve televizyon muhabirliği, radyo sunuculuğu, kameramanlık, set asistanlığı, kurgu ve montaj elemanı, kişisel çabalar dahilinde görüntü yönetmeni kurgu yönetmeni set amiri, yada direk olarak yönetmen olarak görev alabilirler. Kamu alanında pek bir iş imkanı olmasa da özel sektörde rahatlıkla gazete dergi radyo ve televizyonlarda iş bulabilirler. Ancak iş bulmak için elinizde bu diplomanın olması yeterli değil. Kişisel çabalarınız ile sizin kendinizi bu meslek dallarından herhangi birinde geliştirmiş olmanız gerekmekte. Örneğin kameraman olmak istiyorsanız okul size kamera marka modelleri ve lenslerden bahsetmez sizin bunları öğrenmeniz için kişisel çaba sarf etmeniz gerekmekte. Yada muhabir olmak isteyen birinin geniş bir genel kültür bilgisine sahip olması gerekmektedir.

Açık konuşmak gerekirse çok da büyük bir iş sahası yok. Var ama yok.. Yani sorun şu ki, eğer gerçekten kaliteli bir insansanız, önünüz açık olabilir; fakat önceleri herkesin amacı sizi kullanmak olacaktır. Özellikle yerel basın, düşük ücretlerle, kölelik sisteminin güncel versiyonlarını üzerinizde uygulamak isteyecektir. Büyük kanallarda bir yerlere gelmek için tecrübe aranacaktır. Ayrıca iyi makamlarda tanıdığınız insanların olması çok önemlidir. Sektörün en büyük sorunu tecrübe. Tecrübe için çalışmalısınız, çalışmak için kullanılmaya bir ölçüde taviz vermelisiniz. Yani geniş bir saha, fakat bu bahsettiğimiz hususlar sebebiyle, denizde çırpınmak gibi. Çok büyük paralar vaat etmediği gibi dönem dönem çok iyi kazançlar elde edilebilir. Mesela seçim süreçlerinde iyi bir gelir kapısı olabilir. Okunabilecek bir bölüm olduğuna inanıyorum. Ama iki yıl ile sınırlı kalınmaması gerekiyor. Kişisel gelişimin ve birikimin, tecrübenin birleşmesiyle ortaya her yönüyle dolu bir insan çıksa bile, diploma hayatın her alanında oldukça önemli. Masalları bırakalım. Gerçek dünya her meslekte zor. Bu iş ile çok daha zor. Yani iş gücünüzü paraya çevirebilmek de zor, çevirdiğinizde bunu devamlı hale getirmek de.. Gelişen ve küresel köy olan dünyada en önemli unsurlardan biri de halkla iletişim aracı olan basın birimleri. Önü açık denilebileceği gibi, bir yere yerleşmek ciddi çabalara ve zamana mal olabilir. Her türlü sefalete hazırsanız, mesleki olarak pişmeye hazırsanız, evlilik ve geçim konusunda korkunuz yoksa, yapılabilecek bir tercih. Fakat saat meselesi yok, zorluklarla dolu, engelli parkuru gibi. Yoğrulmak için, yorulmak çok gerek. Son olarak, Başbakanlıktan, TBMM'ye kadar, Özel şirketlerden Belediyelere, TRT'den yerel ve genel pek çok özel firmaya kadar pek çok kurum ve kuruluşta yer alabilirsiniz. Unutmayın, her meslek, hiçbir zaman kolay değildir. Yükselmek için önce kanat çırpmak gerekir.