Öncelikle geldiğiniz yerin mevsimine göre Ankara sizin için farklı olabilir. Alışık olduğunuz iklim ile Ankara'yı kıyaslayarak giysi(Kazak, pantolon, iyi bir bot ve kalın bir mont) ihtiyaçlarınızı belirleyip bütçeniz doğrultusunda alışveriş yapın. Soğuklar Güz Dönemi başladıktan 1-1,5 ay sonra kapıda!
Eğer yurtta kalacaksanız, sizin için ilan edilen yurdu ve odanızı gezin. Dolaplarınız için, kullanmayı düşünüyorsanız, organizer/kutu/bez raf gibi materyaller için ölçüm yapın. Eğer mutfağı sıkça kullanmayı ve yemek pişirmeyi düşünüyorsanız mutfak gereçleri için size gerekli olacak temel parçaların (tencere, küçük bir tava, tabak, çatal-kaşık vs.) listesini çıkarın. Uygun fiyata bu parçaları edinebileceğiniz pek çok yer var! :)
İlk geldiğiniz hafta kaybolacaksınız: Kaybolun! Kampüsü en iyi öğrenme yolu kaybolmaktır. Bölümler arasında vakit geçirin, kestirme yolları, ring saatlerini öğrenin. Çarşıyı gezin. Restorantları tanıyın, en ucuza nerde yenir? Yemeğin iyisi nerede var? gibi. Spor salonu, Devrim, C Heykeli gibi buluşma noktalarını iyi öğrenin, arkadaşlarınızla haberleşirken lazım olacak :)
Ayrıca MetuEvents'i de takip edin, orada kazandığınız bölüme yeni girenler için sayfalar açılıyor ve duyurular yapılıyor. Oradan da pek çok bilgi edinebilirsiniz.
*Aklıma geldikçe burayı güncelleyeceğim.
Birçoğunuzun aşina olduğu KOBİ diye bir tabir vardı, Küçük ve Orta Bütçeli "İşletme"ler. Bir de tabii Büyük "İşletme"ler var. Bunların Finansmanının yapılması, "İşletme"nin çarklarının dönebilmesi için bir Finans, Muhasebe ve Vergi gibi mali faaliyetlerin düzenli gitmesi gerekir; bu "İşletme"nin sunduğu hizmet ya da malı satabilmesi için bunu tüketiciye/hizmeti alan kişiye tanıtması gerekiğinden Pazarlama; ikna olan kişi ürünü/hizmeti satın alacak kişiyle Satış;elimizdeki ürünü oluşturmak/hizmeti sağlayabilmek için hammadde/işlenmiş malzemeyi sağlayabilmek için Satın Alma; satılacak ya da satın alınacakların bir yerden bir yere ulaşımını denetlemek ve bunlardaki problemleri çözebilmek için Lojistik ;tüm bunları yapabilecek yetkinlikte olan, her konuma/pozisyona hitap eden çalışanları bulabilmek ve düzeni sağlamak için İnsan Kaynakları gibi departmanların hepsinde çalışabilir bir İşletmeci. Veya bir bankada da yine Finans, Kredi, vs. gibi pek çok departmanda da kendine yer bulabilir.
(Bu departmanları tek başlarına söylediğimizde benim anladığım/aklıma gelenler bunlar, sizlerin farklı bulduğu şeyler de olabilir. Yanlış/Eksik bir şey yazdıysam affola.)
İş imkanlarına gelecek olursak, ODTÜ zaten size iyi bir eğitim sunuyor, ama İşletme kişinin kendine Akademik özellikler dışında ne kattığıyla da ilgilenen bir bölüm. Dolayısıyla bölümün kapısından girip 4 yıl sonra sadece müfredatınızda yer alan derslerde öğrendiklerinizin bir kısmını yanınıza alarak çıkarsanız, tabiki bir iş bulabilirsiniz, ama o işin sizi tatmin edeceğini garanti edemem. Ama siz bir yandan derslerinizi takip etmiş bir yandan da bunları eğitimler, seminerler, kurslar, projelerle desteklemişseniz imkanlar artacaktır. Büyük Türk veya çok uluslu firmaların Genel Müdürlük/Merkezlerinin çoğu İstanbulda olduğu için.. Sanırım her şey açık. Tabii Bankacılıkta şehrinizde bulunan şube, Bölge Müdürlüğü gibi yerlerde veya büyük şirketlerin Satış elemanlarının sorumlu oldukları birkaç şehir/bir bölge gibi sorumluluk alanınıza göre değişkenlik gösteren yerlerde çalışmanız da mümkün.
Eğer gece hayatı için ailesinden uzak okumaya gitmeyi amaçlayanlar varsa, İstanbul veya İzmir gibi imkanlar yok. Gece 11-12 gibi hayat ve ulaşım duruyor. Kış mevsiminde ise kampüs dışında kalan arkadaşların ulaşımında aksaklıklar olduğundan derslere/sunumlara geç kalınması muhtemel. Özellikle İşletme Bölümü için, öğrencileri cezbeden büyük firmaların Genel Merkezleri çoğunlukla İstanbul'da olduğu için uzun süreli stajyer olma imkanları direkt sıfırlanmakta.
Çünkü kendinizi özgürce ifade edebileceğiniz, her kültürden ve milletten insanın olduğu, yabancı dilinizi kolayca geliştirebildiğiniz, kendi alanınızda akıcı bir İngilizceye sahip olup global sektörde kolayca iş bulma imkanınızın oluştuğu; ayrıca tüm ihtiyaçlarınızı kolayca giderebileceğiniz, şehrin merkezine bir dolmuş veya otobüsle kolaylıkla ulaşabileceğiniz, istediğiniz sportif,sanatsal vs. faaliyetleri gerçekleştirme imkanınızın olduğu bir kampüste barınma imkanına sahip olmak.. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ODTÜ sizin için oldukça uygun bir seçenek haline geliyor.
Çevremizde gördüğümüz, temel ihtiyaçlarımızı giderdiğimiz, özellikle büyük çaplı kuruluşların devamlılığını sürdürebilmek için vizyon ve misyonları doğrultusunda bir Pazarlama, Satış Stratejileri olmalı, Finansal olaylar Muhasebe, Satın Alma vs. gibi departmanlarca kontrol edilmeli, şirketin faydasına olacak nitelikli çalışanların seçilmesi, bu çalışanların geliştirilmesi gibi konularda iyi bir İnsan Kaynakları çalışması olmalı, Lojistik gibi konularda da yetkin olunmalıdır. Bunlar için de iyi bir İşletmecilik bilgisi gerekmektedir. Tüm bunlar için İşletme Bölümü.
ODTÜ'deki özgür ortam, Hocalarımızın kaliteli ve yüksek eğitim geçmişleri, her zaman yenilikçi, son gelişmeleri yakından takip eden ve bunlara gerekli tepkiyi gösterebilen akademisyen ve öğrencilerin varlığı, eğitim dilinin İngilizce olması sebebiyle yurtdışındaki kaynakların daha kolay incelenmesi, sosyal hayat anlamında da Topluluk/Kulüp olarak fazla seçenek olması, spor komplekslerinin varlığı, Ankara'nın en yeşil ve temiz alanlarından birine sahip olması.
Yemekhane ve bazı restorantların fiyatlarının ailesinden uzakta okuyan pek çok arkadaşımız için cep yakan fiyatlarının olması.
Ankara, ODTÜ dışında birçok devlet ve vakıf üniversitesi de barındıran bir şehir olduğundan öğrenci yoğunlukta, dolayısıyla öğrencilere uygun olabilecek mekanlar, tarihe ilgisi olan kişilerin gezip görebileceği müzeler barındıran bir şehir. Kamu Yönetimi,Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerde okuyan/okuyacak arkadaşlarımız için de staj ve iş imkanları oldukça fazla.