Anlatsın
Giriş

2021 Ağustos ayında bu kurumda staj gerçekleştirdim. Kariyer kapısı üzerinden yaptığım başvuru ile değerlendirilip kabul edilmiştim. Şehir ve bölge planlama öğrencisi olarak Tabiat Varlıkları Koruma veya İmar şubesinde staj yapabilirsiniz. Ben TVK şubesinde yaptım. Doğal sit alanları planlama süreçlerine dair daha detaylı pratik edinmiş oldum.

Evet. Ayazağa kampüsü okulun ana kampüsü olması dolayısıyla okulun en çok yurdu bulunan kampüsü. Aynı zamanda marketler, kafeler ve kuaför bulunuyor. Yurt başvurusu yapınca size çıkan herhangi bir yurtta kalmaya başlayıp dönem içinde başka bir yurda nakil isteyebilirsiniz buna hakkınız var. Taşkışla ve Maçka kampüslerinde yurt bulunmuyor. Ancak insanlar bu kampüslere yakın olan Gümüşsuyu yurtlarında kalmayı tercih edebiliyor çünkü okul ve yurt arasındaki mesafe daha kısa. Taşkışla mimarlık fakültesi, Maçka işletme fakültesi ve Gümüşsuyu da makine fakültesi yani bu bölümlerde okuyanlar için Gümüşsuyu yurdunda kalma zaman açısından bir avantaj. Bunun yanında neredeyse çoğu mühendislik fakültesi Ayazağa'da yer aldığından oradaki yurtlarda kalmak dersten 10 dakika önce yurttan çıkma rahatlığı sağlıyor.

Şehir ve bölge planlama evet zor bir bölüm ama kuru kuru zor deyip geçilebilecek bir bölüm değil. Çünkü tüm bölümlerin kendine göre zorlukları vardır. O yüzden birkaç örnek üzerinden bölümün sizden beklediklerini anlatayım ve zor olup olmadığına kendiniz karar verin. Özetle bölümün sizden beklediklerini tek bir kelimeyle anlatacak olsam "kapsamlı" kelimesini seçerdim. İnsan hayatını ve aktivitelerini içeren her türlü ilişkiyi kavrama, düzenleme, ve hatta geleceğini görme sorumluluklarını gerektiren bir bölüm şehir planlama. Örneğin tıp çok kritik bir bölüm, insan sağlığı söz konusu. Bu noktada şehir planlamanın ilgi alanı ise; bir şehirde veya bölgede insanların sağlık hizmeti ihtiyacını karşılayabilecek kadar hastane var mı, bu hastanede çalışan doktor, hemşire vs sayısı 1000 kişi başına kaç tane, hastanenin varlığı o şehrin kimliğini nasıl etkiliyor, sağlık çalışanları o şehirde çalışmayı tercih ederler mi, hangi imkanlar var, acil durumlarda hastaneye yetişmek için en uygun yol hangisi, kısa sürede hastaneye varabilmeyi sağlayan bir ulaşım sistemi mevcut mu, hastanenin varlığı çevredeki konut fiyatlarını nasıl etkiliyor, hastane çevresinde trafik ve yaya akışı nasıl sağlanıyor...Bunlar aklıma gelen ilk sorular tabi ki çok daha fazlasını düşünmek mümkün. Özetle şehir ve bölge planlama hem sosyolojik hem teknik hem de tasarım bakış açısının harmanlanması gereken bir disiplin. Okulda aldığımız teorik bir dizi dersin yanı sıra her dönem proje derslerimiz var. Proje dersleri uygulama ve pratik yeteneğimizin artmasını sağlıyor ve neredeyse çevresel, ekonomik ve sosyolojik yapıyla ilgili araştırmalarımızı yapıp proje alanı olarak seçilen şehre veya bölgeye dair vizyon geliştirip önerilerimizi sunuyoruz. İş hayatında çevre mühendisi , inşaat mühendisi, mimarlar ve diğer meslek mensuplarıyla uyumlu bir çalışma biçimi gerektiren bu bölümde öğrenciyken her türlü konu sizin omuzlarınızda oluyor.

ben de kendi üniversitem adına bilgi verebilirim. İstanbul teknik üniversitesi şehir ve bölge planlama bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. mimarlık fakültesi geneli olarak ilk yıl hocalarımız bilgisayar kullandırmaya pek sıcak bakmıyorlardı. genel olarak malzemeleri keşfederek maket yapmak, kolajlar oluşturmak vs hep elde uğraşırdık. sonlarına doğru bilgisayar programlarına hafifçe geçmeye başladık. adobe photoshop, adobe illustrator, sketchup ve bölümlere göre daha farklı programlar derslerimizde gösterilmeye başlandı. daha sonrasında ise (şehir planlama adına konuşuyorum) planlar, analizler, paftalar hep dijital programlarda yapılmaya başlandı. planlar için autocad, analizler için arcGIS, paftalar için ise illustrator ve photoshop başlıca kullandığımız programlardır.

Belediye bünyesinde yer alan müdürlüklere bağlı olarak birçok meslek alanında staj bulabilme imkanı vardır. Örnek vermek gerekirse ben şehir ve bölge planlama öğrencisi olarak imar ve şehircilik dairesi bünyesinde stajımı tamamladım. Aynı dairede mimar, inşaat mühendisi, harita mühendisi vb meslek grupları ile şehir plancıları çalışmaktaydı. Stajyer alımı konusunda pandemi önlemleri dahilinde il genelinde alınan kararlar değişkenlik gösterebileceğinden ötürü insan kaynaklarından bilgi almanızı tavsiye ederim.

Benzer Kişiler

Özlem Bulut
Özlem Bulut
Managing Director, Neuroscience and Digital, Ipsos
Yağız Topcu
Yağız Topcu
Marka Müdür Yardımcısı, Perfetti Van Melle
İrem Önal
İrem Önal
HR Director - Hygiene & Health, Reckitt Türkiye
Bürke Atilla
Bürke Atilla
Genel Müdür Yardımcısı, Softtech
Hüseyin Kır
Hüseyin Kır
Research Team Manager, Huawei
Doğan Fennibay
Doğan Fennibay
Software Architect, Siemens
Asena Kol
Asena Kol
Yapısal Analiz Mühendisi, TUSAŞ
Gizem Kartal
Gizem Kartal
Category Development Manager, Nestlé
Serdar Turan
Serdar Turan
Üretim Müdürü, BSH
Atilla Zorkirişçi
Atilla Zorkirişçi
Kurumsal ve Ticari Teknik Müdürü, AXA SİGORTA
Kerem Küçüker
Kerem Küçüker
Kamyon Controlling PEP Stajyeri, Mercedes-Benz Türk
Ekin Gök
Ekin Gök
Operasyon ve Finans Yöneticisi, Impact Hub Istanbul
Tuna Taş
Tuna Taş
Bilgi Teknolojileri Müdürü, AstraZeneca
Türker Aslan
Türker Aslan
DevOps System Engineer, Vodafone
Özlem Vidin Engindeniz
Özlem Vidin Engindeniz
Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi (Solutions Delivery Center Turkey) Direktörü, Mercedes-Benz Türk
Demet Hatipoğlu Akman
Demet Hatipoğlu Akman
İnsan Kaynakları Direktörü, L'Oréal
Gülşen Çetin Çakır
Gülşen Çetin Çakır
Pazar Erişim Yöneticisi, AstraZeneca
Cem Avcı
Cem Avcı
Ar-Ge Mühendisi, Arçelik