Açıkçası ben psikoloji okumak istiyordum, ancak psikoloji bölümüne alternatif bir bölüm araştırdığımda karşıma sosyal hizmet bölümü çıktı. İnsan odaklı olması, bireyi bulunduğu dezavantajlı durumdan, daha iyi bir seviyeye taşımak için uğraşan bir meslek olması, aile, çocuk, yaşlı, kadın vb. gruplarda meydana gelen sosyal sorunları incelemesi, sivil toplum ve siyasetle ilişkili bir meslek olması ve bütün bunları ele alırken çok disiplinli olarak psikoloji, sosyoloji gibi alanlara hakim olması gerekliliği beni bu bölümü yazmaya iten önemli bir nedendi. Ayrıca araştırdığımda iş olanaklarının çok iyi olması gerçekten bu bölüme ilgimi arttırdı diyebilirim. Türkiye koşullarında sıkıntı çekmeden işe yerleşebileceğiniz nadir bölümlerden bir tanesi sosyal hizmet.

Biraz da toplumun dezavantajlı kesimleri söz sahibi olsun diye. Fırsat eşitliği maksimum seviyeye çıksın, toplumsal cinsiyet son bulsun, çocuk cezaevleri kapatılsın... Ve daha bir sürü şey için sosyal hizmet.

Çünkü o bölümün bana uygun olacağını düşünüyorum kendimi bulacağım bu bölümde

Sosyal Hizmet Bölümü, davranış bilimleri, sosyal hizmet yöntem ve teknikleri ile alan uygulamalarını mesleki sorumlulukları çerçevesinde bütünleştirme yeteneğine sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı çalışmalar yapabilecek, sosyal hizmet için gerekli bilgileri bütünleştirip özümseyerek hizmet sunabilecek, profesyoneller yetiştirmeye yönelik bir eğitim-öğretim programı uygular. Günümüzde sosyal hizmet mesleği uygulayıcılarının bazı istihdam ve çalışma alanları aşağıda belirtilmektedir.

Sosyal Hizmet: İnsanların yardımsız karşılayamadığı ihtiyaçlarının karşılanması ve çözemedikleri sorunlarının çözülmesi amacı ile sosyal hizmet uzmanları tarafından gerçekleştirilen profesyonel faaliyetlerdir.

Yoksulluk,
işsizlik,
göç,
madde bağımlılığı,
suçluluk,
sokak çocukları,
korunmaya muhtaç çocuklar,
yaşlılık,
ihmal ve istismar vakaları,
özürlülük ve
hastalık gibi tüm sosyal sorunlar sosyal hizmetin çalışma alanına girer.

Sosyal Hizmet mezunu ''Sosyal Çalışmacı'' ünvanıyla Çocuk Esirgeme Kurumu, huzurevleri, Rehabilitasyon Merkezleri, hastaneler, adliyeler, sivil toplum kuruluşları gibi yerlerde çalışabilir.

Sosyal Hizmet bölümünün amacı, çeşitli boyutlarda toplumsal sorunlar yaşayan bireylere, ailelere ve toplumlara gerekli hizmet uygulamalarını gerçekleştirebilecek bilim niteliğine sahip, yetkin sosyal hizmet uzmanı yetiştirmektedir. Teorik ve uygulamalı olarak alanda uzmanlaşmak isteyen ve toplumsal sorunlara duyarlı bireylerin gelişimini eğitsel açıdan sağlamayı amaçlamaktadır.

Sosyal hizmet uzmanı; birey, aile, grup ve toplumun sorun çözme ve başetme kapasitelerini geliştirerek psiko-sosyal işlevselliğin sağlanması, onarılması, korunması ve geliştirilmesi; sosyal değişimin desteklenmesi; sosyal politika ve programların insan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla planlanması ve uygulanmasının sağlanması yönünde insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak sosyal hizmete özgü yöntem ve tekniklerle uygulamayı yerine getiren meslek mensubudur.
http://idealsosyalhizmet.com/sosyal-hizmet-bolum-ve-meslek-tanitimi/

Sosyal hizmet empati kurabilen , vicdanlı ve merhametli insanlara göre bir meslektir. Çok fazla müracaatçı çeşidiyle karşılaşacağınız için kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Empati kurmanız gerekiyor dedik ama bunu sempatiye dönüştürmemek gerekiyor. İşte bu verilen eğitimlerle size kazandırılıyor. Kendinizi her alanda geliştirmeye, insan ilişkilerinde başarılı olmaya , iletişim tekniklerini uygulamada başarılı olmaya, bu işi yapacaksanız çok ihtiyacınız var.

TIbbı medikal ürünlerin teknik ve kalite kontrolünü sağlamak ameliyat ve steril ortama hazırlamak 

Buse KIZILKAYA
Buse KIZILKAYA
CRM Program Manager, Toyota Plaza Kar