Anlatsın
Giriş

Üniversite her öğrenciye birçok farklı alanda bilgi ve beceriler sunmaktadır. Seçtiğiniz bölüme de bağlı olarak üniversitede aldığınız dersler ile gerçek hayatta yapacağınız meslekler için altyapı oluşturmaktasınız. Ancak derslerde sizlere sunulan bilgi ve becerileri pratikte uygulamanız ya da bu uygulamaları hayata geçirebilmeniz için daha farklı yeteneklere sahip olmanız gerekmektedir. Öğrenci kulüpleri ise bu açıdan sizlere yardımcı olmaktadır. Ben ve benim gibi öğrenci kulüplerinde aktif görev almış birçok arkadaşımın da tabiriyle bu kulüpler adeta "iş dünyasının birer simülasyonlarıdır". Peki bu kulüpler sizlere hangi açılardan fayda sağlamaktadır?


- Kulüplerde yapacak olduğunuz toplantılar ve gerektiği takdirde gideceğiniz görüşmeler ile iletişim becerileriniz artıyor olacak.


- Düzenleyecek olduğunuz etkinlikler ile takım çalışması, iş geliştirme vb alanlarda tecrübe edineceksiniz.


- Şirketlerin farklı alanlarında çalışan yetkili isimler ile yakın temas kuracak ve onlarla tanışma imkanı sağlayacaksınız.


- İş dünyasında karşınıza çıkabilecek problemleri önceden görecek ve bu sayede ilerde daha kendinden emin hareket edebiliyor olacaksınız.

Üniversitenin birçok farklı imkanı var bundan muhakkak yararlanın. Kendinizi geliştirebileceğiniz ve kendinizden bir parça bulabileceğiniz sosyal ve kültürel anlamda topluluklar bulunmaktadır, bunlara üye olun. Hatta üye olmakla kalmayın bu topluluklarda aktif görev alın. Bu alacağınız görevler ve bunları gerçekleştirirken tanışacağınız insanlar hayatınıza birçok şey katacaktır. İngilizce bir bölüm tercih ettiyseniz gelmeden önce biraz İngilizce altyapısı oluşturmaya çalışın. Çünkü hazırlıkta yapılan düzey belirleme sınavında düşük bir puan aldığınız takdirde maalesef çok basit bir İngilizce seviyesi ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca bir üst kurdan başlamak sizlere son kurda daha iyi bir İngilizce öğrenme imkanı sunacaktır. Son olarak üniversitenin Erasmus anlaşmaları yüksek seviyededir. Bunları muhakkak takip edin ve Erasmus'a gitmeye çalışın. Farklı kültürleri tanımanın avantajlarını emin olun ki birçok yerde hissediyor olacaksınız.

Öncelikli olarak uluslararası bir etkinlik olduğu için sizlere farklı bir kültür ve vizyon sunuyor. Bunun dışında yapılan 18 dakikalık konuşmalar YouTube ve ted.com üzerinde yayınlandığı için sizi daha dikkatli ve titiz bir çalışma yapmaya alıştırıyor. Tabi bu videoların 18 dakika olması sizlere zaman yönetimi konusunda da bazı fikirler veriyor.

Ağırlıklı olarak Mühendislik ve İİBF bölümlerini kapsıyor olsa da her bölüme açık bir etkinliktir.

Hacettepe Kariyer Fuarı direk öğrenci alımı yapmamaktadır. Birlikte çalıştığı 9 öğrenci topluluğunun her biri kendi topluluklarını temsilen bir öğrenci göndermektedir. Hacettepe Kariyer Fuarı'nın bir üyesi olabilmek için öncelikli olarak bu toplulukların yönetim ya da denetim gibi kurullarında aktif görev alınması gerekmektedir. Tabi bu bahsettiğim süreç organizasyonun oluşturulması için gereken 6 aylık süreci kapsamaktadır. Organizasyon günü görev alabilmek için ise bu 9 öğrenci topluluğunun aktif bir üyesi olmak yeterlidir. Bu öğrenci toplulukları aşağıdaki gibi olup zamanla yeni topluluklar eklenebilmektedir;


- Hacettepe ACM Topluluğu


- Hacettepe Elektronik Sporlar Topluluğu


- Hacettepe Endüstri ve Sistem Topluluğu


- Hacettepe Genç Mühendisler Topluluğu


- Hacettepe Girişim ve Yatırım Topluluğu


- Hacettepe IEEE Topluluğu


- Hacettepe İşletme Topluluğu


- Hacettepe Otomotiv Topluluğu


- Hacettepe Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu

Hacettepe Kariyer Fuarı genellikle her yıl Mart ayı içinde ve 2 gün boyunca düzenlenmektedir. 2 gün boyunca firmalar öğrenciler ile etkileşim kurabilmek için stantlar açmaktadır. Stantların yanında ayrıca kendileri ve sektörleri hakkında bilgi verdikleri oturumlar düzenlemektedirler. Ayrıca öğrenciler workshop ve mülakat simülasyonlarına katılarak deneyim kazanmaktadır. Son olarak farklı sektörlerden gelen uzman isimler ve yöneticilerin ilham verici konuşmaları da etkinliğin bir diğer parçasıdır.

Herhangi bir bölüm kısıtlaması yoktur. Her bölümden öğrenciler TEDxHacettepeUniversity'nin farklı takımlarında kendilerine yer bulabilmektedir.

Sene içinde açılan başvuru formunu doldurarak TEDxHacettepeUniversity'nin iş geliştirme, konuşmacı yönetimi, yetenek yönetimi, pazarlama gibi takımlarına dahil olabilirsiniz. Bu başvuruları ise TEDxHacettepeUniversity etkinliğini düzenleyen kurum olan Hacettepe Kariyer Merkezi'nin web sitesi ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

TEDx global düzenlenen TED Konferanslarından bağımsız olarak ve bölgesel çapta gerçekleştirilen etkinlikleri temsil etmektedir. TEDxHacettepeUniversity ise Hacettepe Üniversitesi'ni temsil eden ve sene de 1 kez düzenlenen tek günlük bir konferanstır.

- Sosyal gelişime önem vermesi


- Farklı alanlarda birçok öğrenci topluluğunun aktif etkinlikler düzenlemesi


- Üniversitenin kozmopolit bir fikir yapısına sahip olması

Bence yeterli değil. Hazırlıkta verilen İngilizce eğitimi hem bölümde alınan dersler hem de staj başvuruları gibi süreçlerde maalesef eksik kalıyor. Özellikle diğer üniversite öğrencileri ile karşılaştığınızda bunu daha net hissedebilmektesiniz.

Hem bilimsel çalışmalara hem de öğrencilerin sosyal gelişimlerine önem veren bir üniversite olduğu için... Fikirlerinize önem verilen bir üniversite ve ayrıca kendinizi geliştirebileceğiniz birçok farklı alanlar var. Yalnız baştan uyarıyım; benim gibi İngilizce dilinde bir bölüm tercih ettiyseniz, İngilizce'nizi geliştirmek için kendinizin de çabalaması gerekmektedir. Çünkü hazırlık eğitimi sizlere tam anlamıyla yeterli altyapıyı sunamamaktadır.

Bu soruya iki açıdan cevap vermek gerekmektedir. İlk olarak fuara katılan öğrenciler açısından değerlendirelim. Katılan öğrenciler stant açan 70'in üzerinde firmayı ziyaret ederek iş ve staj imkanları hakkında bilgi edinebilmektedir ve ayrıca bu firmaların düzenledikleri oturum ya da workshoplara katılarak hem firma ve sektör hakkında daha fazla bilgi almakta hem de workshoplarda deneyim kazanmaktadırlar. Şimdi ise fuarı düzenleyen öğrencileri açısından değerlendirelim. En başta Hacettepe Üniversitesi'nin en aktif 9 öğrenci topluluğundan gelen deneyimli öğrenciler ile çalışmak ve onlarla birlikte başarılı bir işe imza atmak kesinlikle keyif vermektedir. Fuar sürecinde karşılaştığınız birçok vaka ise adeta ilerde iş hayatında karşılaşacağınız birçok sorunun simülasyonunu sizlere yansıtmaktadır. Ve tabi bunun ödülü ise farklı sektörlerden uzman isimler ile yakın bir iletişim kurmak olmaktadır. 

Evet Hacettepe Üniversitesi'ni seviyorum çünkü bu üniversitede öğrencilerin derslere girmek dışında kendilerini geliştirebilecekleri birçok farklı alan bulunmaktadır. Örneğin; öğrenci kulüpleri, spor ve sanat kulüpleri, sene içinde hem kariyer hem de sosyal anlamda gerçekleşen bir sürü etkinlik gibi...

Hacettepe Kariyer Merkezi stajyer öğrenci almamaktadır. Ancak Hacettepe Üniversitesi öğrencileri "Bursiyer Öğrenci Programı" ile Hacettepe Kariyer Merkezi'nde yarı zamanlı olarak çalışabilmektedir. Bu çalışma sürecinde Hacettepe Kariyer Fuarı'nın düzenlenmesi, Akran Kariyer Danışmanlığı ile öğrencilerin kariyer hedefleri ile ilgili soruların cevaplanması, eğitim ve kursların düzenlenmesi gibi alanlarda çalışılabilmektedir.

Hacettepe Ekonomi Topluluğu her ne kadar yalnızca Ekonomi bölümüne hitap ediyormuş gibi gözükse de aslında bütün bölümlerden öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için fırsat bulabileceği bir ortama sahiptir. Aslında topluluk içinde sıkça kullandığımız "öğrenci toplulukları şirketlerin simülasyonlarıdır" cümlesi yaptığımız işi özetlemektedir. Hacettepe Ekonomi Topluluğu'nda ise bir etkinlik düzenlerken yaşadığımız birçok aşama aslında bizlerin gelecekte iş dünyasında karşılaşacağı vakalara örnek oluşturmaktaydı. Bu toplulukta çalışırken bu vakalara çözümler üretmek ve öğrencilerin gelişimleri için etkinlikler düzenlemek beni motive etmekteydi.

Hacettepe Kariyer Merkezi öğrencilerin kariyer hedeflerini gözeterek onların en doğru kariyer seçimlerini yapmalarını sağlamaktadır. Özellikle Hacettepe Üniversitesi'nin en aktif 9 öğrenci topluluğu ile birlikte gerçekleştirilen Hacettepe Kariyer Fuarı ile öğrencilerin, kamu ve özel sektörden yetkililer ile bir araya gelmesi ve bu birliktelikte fikir alışverişi sağlanması amaçlanmaktadır. Yaklaşık 3 yıldan fazla bir süredir çalıştığım bu merkezde üniversite öğrencilerinin daha başarılı bir kariyere sahip olmaları için yaptığımız bu çalışmalar ve bunların sonunda aldığımız olumlu geri bildirimler beni motive etmektedir.

Benzer Kişiler

Ahmet Ocaker
Ahmet Ocaker
Acente Satış Uzmanı, Aksigorta
Zennur Ural
Zennur Ural
Yetenek Yönetimi ve İşveren Markası Yöneticisi, TürkTraktör
Sultan Demirci
Sultan Demirci
Ar-Ge Mühendisi, ETİ
Evrim Kuran
Evrim Kuran
Mehmet Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi Konuşmacısı, Mehmet Zorlu Vakfı
Emine Duran
Emine Duran
Key Account Manager (Zincir Mağazalar Müdürü - Cash&Carry) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
Göksu Erkoç
Göksu Erkoç
Management Trainee, Mayen CRM
Özgün Deniz
Özgün Deniz
HR BP - Çorlu & Konya Ice Cream Factories, Unilever
Tuna Barış Özken
Tuna Barış Özken
Sistem Yönetimi Birim Müdürü, Garanti BBVA Teknoloji
Fahri Özkan
Fahri Özkan
Garanti BBVA Talent Camp Katılımcısı, Garanti BBVA
Banu Tabanlı
Banu Tabanlı
Kamu Satışları Yöneticisi, TürkTraktör
Ecem Kavrak
Ecem Kavrak
Yetenek Yönetimi Yöneticisi, BAT Türkiye
Nalan Terzi
Nalan Terzi
NPS Manager - Hygiene & Health, Reckitt Türkiye
Yasin Gül
Yasin Gül
Ar-Ge Müdürü, Ak Gıda
Dilara Balkan
Dilara Balkan
Afrika ve Orta Doğu Gelişen Pazarlar Bölgesi İnflamasyon ve İmünoloji Kıdemli Medikal Direktörü, Pfizer
Ferhat Efe Kaan Kaymak
Ferhat Efe Kaan Kaymak
Piyasa ve Yapısal Risk/Likidite Risk Yönetimi Stajyeri, Garanti BBVA
İdil Hoşgör
İdil Hoşgör
Yetenek Yönetimi Yetkilisi, Garanti BBVA
Yavuz Özdemir
Yavuz Özdemir
Siber Güvenlik Mimarı, Şişecam
Işıl Güden
Işıl Güden
Operasyon Yöneticisi, Bilhassa