Evet, okulumu seviyorum.
Şehre uzak (Tuzlada olması yadırganmasın Taksim 1 saat, Kadıköy 45 dk, üstelik son araç gece 3′te. Yani siz eğlencenize bakın gençler.) Yaşam giderlerinin fazla olması (yemek özellikle bir öğünü en ucuz 5 liraya yiyebildiğiniz başka okul yoktur. Ama burslu bir öğrenci, çalışma bursu da alıyorsa aylık 800 lira gibi bir para kazanıyor ve bu çok problem olmuyor.)
Özgür ortamı, farklı sosyal çevreler (burası İstanbul, kesinlikle çok önemli bir etken sosyal hayat. Üniversite seçerken sadece bölüm, hoca, etiket filan değil, arkadaş da seçersiniz. Özellikle burslu öğrenciler, emin olun sizin gibi 50 kişi yerine, 3 5 farklı görüşlerden insanları, farklı hayatları, görüşleri tercih edeceksiniz burada. Özeller kesinlikle yadırganmamalı tabi. Sağlam akademik kadro, yurt dışı öğrenci kabulleri ciddi bilimsel araştırmalar (bkz: suralp ilk insansı robot ve tübitak son 10 yılın en iyi 10 projesi ödülünden 3 ü ) Klüpler örneğin; özel üniversitelerde aktiviteleriniz için okul kendi bütçe ayırırken, devlette sponsor bulmalısınız. Belkide cebinizden vermelisiniz. Sizi maddi ve manevi destekleyen bir üniversite olmalı bence.
İşte en güzel soru; evet, neden x bölümü? Türkiye’de en yüksek puanlalılar endüstri-elektronik seçer bırakın puanınız bölümünüzü seçmesin. Siz neden niçin öğrenin (sabancıda ki sistem ilk sene herkes aynı derslerı alır 2 3 4 siz seçmeli olarak istediğiniz dersleri alırsınız dahası istediğiniz bölümü bu derslerden seçersiniz mesela elektroniğe giriş dersi alıp aynı anda endüstriye giriş dersi alıp hangisini seçeceğinize karar verebilirsiniz.) Ne kadar tanıyoruz ki dünyayı? Ne iş yapmak istiyoruz?
Sabancı’da size özgür ortam sunuluyor ve son sınıfa kadar ister mekatronik ister elektronik istersen ekonomi nereden girdiğin önemli değil ne okumak istediğin önemli. Bu çok güzel çünkü kaç puan aldıysan al, Sabancı Üniversitesi öğrencisiysen her şeyi okumakta özgürsün.
Bu sorunun cevabı aslında belli eksende dönecektir her üniversite için, bilimsel başarı, akademisyenlerin doktolarını aldığı üniler, sosyal çevre vs vs sizin de gereksiniminize göre bunlar şekillenebilir ama 3 aşağı 5 yukarı Sabancı – Bilkent – Koç – Odtü- Boğaziçi’nde bu konularda tatmin olursunuz. Yani benim sözüm aslında iyi puan yapmış ve acaba hangisi diyen insanlara.
Peki neden Sabancı Üniversitesi? Hayatım boyu özgür olabileceğim (hocam projem var diye genel sekreterin , rektörün kapısını çalabildğiniz, puanınızın değil sizin bölüm tercihi yapabildiğiniz (bkz:sabancı üniversitesi bölümsüz üniversite vs vs) bilimsel anlamda bir şeyler üretmeye çalışabileceğim (bkz:sunum ((yeni kurulan avrupanın en yetkin nanoteknoloji merkezlerinden biri ve lisans öğrencileri projelere 1. sınıftan dahil olabiliyor)) Lisans öğrencilerini araştırmaya katmaya çalışan bir üniversite. Felsefesi olan bir üniversite. Nihat Beker’in tercih döneminde şöyle bir sözü olmuştu: “Derdimiz akademik inovasyon yapan avrupanın MIT’si olmaya ve bu üniversiteden çıkacak şirketlerle ülke ekonomisinin talihini değiştirmektir.” Örneğin MIT’den çıkan şirketlerin yıllık bütçesi türk ekonomisi kadar. Dahası özel üniversite her zaman akademisyenlerle de iç içe olabildiğiniz bir yer ( öyle ki bizim gibi kontejyanı toplam senelik 675 olan bir üniversitede koşu bandında yan tarafınızda fakülte dekanıyla koşmak yadırganmaz sanırım.) Ve tabi burs imkanları. Çok ciddi biçimde ekonomik bağımsızlığınızı sağlıyabiliyorsunuz burs imkanları ile.