Mühendis adaylarının mutlaka okuması gereken kitaplar nelerdir?

10 Cevap

mühendislik termodinamiği ve Machine Design: An Integrated Approach adlı kitap

Lise yıllarında okuduğum Mühendislik ve ideoloji (Nilüfer Göle)  yeni baskısı da hazırlanıyormuş (dili biraz ağır  gelmişti o yıllarda- doktora tezi için yazıldığını yeni öğrendim.


Sıkılmam okurum derseniz denenebilinir. Açıkçası  kendim sonuna kadar gelemedim.

Bülent Çetin
Bülent Çetin
Kalite Müdürü, Aga Enerji

Gelecek yapay zeka üzerine kurulduğu için içinde machine learning ve artificial inteligence geçen tüm kitaplar okunabilir.

Michio Kaku-olanaksızın fiziği ve geleceğin fiziği

Oğuz Atay - Bir bilim adamının romanı


Mustafa İnan'ı her mühendisin yakından tanıyıp hayatında yolunu çizerken rol model alması gereken ilk 10 kişiden biridir kesinlikle. 

Howard Schultz tarafından yazılan "Starbucks:Gönlünü İşe Vermek" adlı kitabı okumanızı tavsiye ederim. Gündelik hayatta kahve diyerek geçeceğiniz bir ürünü inovatif bir düşünceyle evrimleştirip günümüze kadar getirme hikayesini anlatıyor. Howard Schultz kitapta hem kendi hayatının evrimini anlatırken hem de Starbucks şirketinin evrimini anlatıyor.

Fırat ATAKLI'nın Karanlıkta Gol Atmak Kitabı özellikle endüstri mühendislerinin okumasını şiddetle tavsiye ettiğim bir kitaptır. Kitap Sistem, İnsan, Kurum üçgenini çok iyi irdelemenizi ve çok ciddi bir bakış açısı kazanmanıza olanak sağlıyor. 

            ROMAN/HİKAYE


  • Kitabül Hiyel - İhsan Okay Anar: Hiyel makinelerin tasarım sürecini teknik detayları ve çizimlerini son derece sürükleyici ve keyifli bir hikaye etrafında anlatıyor.  Adeta, hiyel ustalarıyla beyin fırtınası yapmış gibi oluyorsunuz.
  • Rüzgarı Dizginleyen Çocuk: Zaten netflix sayesinde hepten meşhur oldu


        Non-Fiction


  • Buluş Nasıl Yapılır - Edward Schlesinger: Mühendisin problemlere nasıl yaklaşması gerektiğini örneklerle anlatan kısa ve öz bir kitap.
  • Ve Birden Mucit Ortaya Çıkıverdi: Mühendislik fakültelerinde ders olarak okutulması gereken bir kitap. Problemi ele alma, yaratıcı çözümler bulma yöntemlerini örnek problemler ve hikayelerle birlikte anlatıyor.
  • Edison Gibi Buluş Yapmak: Edisonun kullandığı yöntemleri sistemli hale getirip örneklerle anlatıyor. Kitabın sonunda da durumunuzu ölçüp geliştirmek için anketler tablolar hazırlamış. O tabloları excelle aktarırsanız daha faydalı olur.
  • Mastermind: Doğrudan mühendislik temalı olmasa da, olaylara yaklaşma ve problem çözme konusunda beynin nasıl eğitileceğini öğrenmek için iyi bir kaynak.
  • Teknolojinin Evrimi: Teknolojinin aniden sadece mucitlerin dehasıyla değil sosyal şartlarla beraber yavaş yavaş geliştiğini tez-antitez sunarak anlatıyor. Teknolojnin nasıl geliştiğini bilirseniz nasıl gelişeceğini de görebilirsiniz. bu yönüyle faydalı bir kitap.   
  • Da Vinci Gibi Düşünmek
  • Doğada inovasyon
  • mühendislik okulunda öğrendiğim 101 şey


(son üç kitabı okumadım ama tavsiye edildiğini gördüm)


"Mühendisler Ne bilirler nasıl bilirler" diye bir kitap da var. İsmine aldanıp okumaya kalkmayın bence.. çok gerek yok


      

'Robotların Yükselişi'


Martin Ford'un yazdığı kitap biraz akıcılıktan uzak olsa da yapay zeka ve robot teknolojisinin insan geleceğine nasıl büyük bir etki oluşturacağını açıkça gözler önüne seriyor 

Bilgisayar Mühendisliği için An Introduction to the Analysis of Algorithms (Robert Sedgewick, Philippe Flajolet)