Jeoloji mühendisliği sanılanın aksine çalışma alanı geniş bir bölüm mta, dsi, iski, karayolları genel müdürlüğü, türkiye petrolleri anonim ortaklığı, bayındırlık bakanlığı, yapı işleri genel müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, özel sektörde ise inşaat firmalarının zemin etüt ve sondaj bölümlerinde çalışabiliyor. İş alanı maden fakültesine göre geniş ama zorda bir meslek araziye çıkmak için dayanıklı olmak gerek 12 saat arazide kalınabiliyor.
İleride avantajli olacagini düşündüğüm için.
Bir ülkenin kalkınmasında doğal kaynakları önemli rol oynar. Jeoloji ise doğal kaynaklarımızı araştırmamızı sağlar.
Neden jeoloji Doğa da çalışmayaı sevdiğim için ve coğrafik olaylara ilgim olduğundan jeoloji.
Özel sektörde jeoteknik, Geoteknik parametreleri toplamak ve raporlama süreçleri tamamlanıncaya kadar.En aşagıda sondaj CPT yerlerinin belirlenmesi açılacak kuyuların birim tanımlaması numine toplama ilave olarak laboratuvar için uygun tanımlayıcı örnek seçimi dahil Geoteknik paremetrelere yardımcı olacak her kademede ihtiyaç olan bir meslektir.Bir sonrası aşama Geoteknik parametreleri oluşturan süreç tasarım ve dizayn safhalarında yer almak. Kalite kontrol ve saha mühendisli dahil geniş yelpaze özel sektörde fırsat vermekte. İş hayatı başlangıç da başlı başına sancılı ama Jeoloji egitimi konjektöre göre eninde sonunda hayal ettiginiz noktaya sizi taşıyacaktır. Hayat boyu egitim alma kapasitesini korudugunuz sürece kartal yuvalarının yumurtaların görmeniz mümkun diyebilierim. Jeoloji egitimine ilave olarak fark dersleriyle inşaat okumanız 3 tık sizi öne atacaktır. O yada bu şekilde beton nedir gibi konularda ulaşabilecek en iyi bilgi ve tecrübe. 1 tık sizi ileri atmak için yeterli olacaktır. Bu süreci konjektör belirleyici olması nedeniyle olumsuzluklar sizi yıldırmamalı. Sürekli egitim kutusun açmanız., bir sonraki stepte becerinizi gösterme şansınızı artmış olacaktır.
İnşaat sektörü, TPAO, Sondaj şirketleri, MTA, Karayolları, Belediyeler
Temel eğitim 2 tam yıl bunun içerisinde bilgisayar dersi de var. Bölüm dersleri ikinci yıldan sonra Genel jeoloji, mineraloji, petrografi, kimyasal jeoloji, zemin mekaniği, paleontoloji, bitirme tezi, istatiksel jeoloji, yapısal jeoloji, hidrojeoloji, haritalama, dünya jeolojisi, Türkiye jeolojisi, hidrojeoloji, mühendislik jeolojisi alınır ve mezun olunur. Master programı tamamen seçtiğiniz branş dan olduğu için alınacak dersleri daha çok danışman hoca tarafından yönlendirilir
Ben mühendislik jeolojisi mastır programını seçtiğim için ağırlıklı mühendislik dersleri ilave olarak inşaat mühendisliği bölümünden aldiğim geo technical site engineering, zemin ıslahı (Soil-improvement), dersleri yani sıra Geoteknik case study ve geology of clay derslerini aldım. Florida eyaletinde GIS ve remote sensing, fortran 77, C+ derslerin bir kısmını yarıda bırakmak zorunda kaldım
Daha sonra inşaat mühendisliğinin bölüm derslerinin tamamını aldım.
ODTÜ Jeoloji Mühendisliği programı üzerinden konuşmak gerekirse
- Birinci sınıftaki kredili ders programı Calculus, Fizik, Kimya, Teknik Çizim gibi temel mühendislik derslerinden oluşuyor. İlk sene maalesef jeoloji mühendisliği ile ilgili kredili bir ders alınmıyor.
- İkinci sınıfa geçildiğinde Fiziksel Jeoloji, Mineraloji, Petrografi, Stratigrafi, Harita gibi jeoloji mühendisliğinin temelini oluşturan dersler ile Diferansiyel Denklemler, Ekonomi, Mühendislik Mekaniği, Malzeme Mukavemeti, C Programlama gibi yine ortak mühendislik dersleri alınmaktadır. Bölüm derslerinin çoğu fazla yoğun olmayan, giriş seviyesinde arazi ve lab çalışmaları içermektedir.
- Üçüncü sınıfta bölüm derslerinin yoğunluğu artarak Tarihsel Jeoloji ve Paleontoloji, Yapısal Jeoloji, Jeofizik, Petroloji, Jeokimyasal Termodinamik, Saha Jeolojisi alan dersleri ile Zemin, Akışkanlar, Kaya Mekaniği, İstatistik gibi bölüm dışı dersler alınmaktadır. İkinci sınıfa kıyasla arazi ve lab yoğunluğu artmakta olup ikinci dönemin sonunda arazi kampı yapılmaktadır.
- Son sınıf programı ise tümüyle bölüm derslerinden oluşmaktadır ve Maden Jeolojisi, Mühendislik Jeolojisi, Hidrojeoloji, Bilgisayar Uygulamaları, Bitirme Projesi ve teknik seçmeli dersler içermektedir. Teknik seçmelileri mezuniyet sonrası yönelmeyi planladığınız alandan seçmeniz faydalı olacaktır.
- Bunların yanında ikinci ve üçüncü sınıfın bitiminde kamu veya özelde zorunlu stajlar yapılmaktadır.
Tam olarak doga sevgisi üzerinize yapışacagına emin olabilirsiniz.Bakmak ve görmek arasında farkı zamanla hücrenizde hissedersiniz.Küre dagları, Erfelek şelalesi, Yedigöller, pamukkale, kapadokya, smoky dagları, cennet cehenem magraları vd. bir degişik bakış açısıyla bakmanın keyfini alırsınız.
- Jeoloji mühendisliği, mühendislik bölümü olmasının yanı sıra sözel içeriği oldukça fazla olan bir alandır. Yurdışındaki çoğu üniversitede jeoloji, mühendislikten ziyade bir temel bilim olarak bulunur. Bu yüzden Türkiye'de mühedislik bölümü olmasına ve programında ortak mühendislik derslerini içermesine rağmen bu temel bilim durumunun etkisini görmek mümkündür. Sözel dersleri sevmeniz size okuduğunuz süre boyunca avantaj sağlayacaktır.
- Jeoloji mühendisliği arazi çalışmalarının yoğun bulunduğu bir bölümdür. Bu çalışmalar genellikle hafta sonları gerçekleşir. Araziler sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak yorabilir. Ancak önemli bir örneği arazide görerek öğrenmeniz bilginin hafızanızda kalıcı olmasına katkıda bulunur.
- Jeoloji, bugünün ışığında geçmişe bakmanızı sağlar. Jeolojinin temel prensiplerinden biri olan "uniformitarianism" de bunu açıklar. Yaptığı gözlemleri mantık süzgecinden geçirerek, elde ettiği kanıtlar doğrultusunda, jeolojik olayları çözmek için kullanmak bunun bir örneği olabilir. Eğer bu şekilde bir çalışma prensibini seviyorsanız jeoloji mühendisliği sevebileceğiniz bir alan olabilir.
Jeoloji Mühendislerin Maaşı tamamen zaman tecrübe parametreleri ile çalışır. Hayalleri fazla süslememekte fayda var.Açıkçası Jeoloji Mühendisi olmak içi 4 birim koydum geri dönüşü 25 yılda 2 birim oldu. İnşaat mühendisi olmaya karar verdim fark dersleri alarak bu arayı kapattım gibi. Yurt dışı tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim yeni mezun Jeoloji Mühendisi Florida eyaletinde ayda net eline 2500 dolar geçiyor. Görüldügü gibi meslek de parasal sıkıntı her yerde var. PG (Profesional Geologist) serifikası olmadan yüksek dolarlı maaş olmak çok zor. ODTÜ Jeoloji mezunu olmak PG almak için iyi bir fırsat. PG sınavlarına girmedim. PG almak da sanıldıgı gibi kolay degil. İnşaat bölünün girdigi FE yi geçtim, zor fakat kafa patlatmadan olmuyor. İkinci denememde geçtim. Anlaşıldıgı üzere Meslek zor ve sürekli egitim gerektiren bir durum.