Türkçe Öğretmenliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

7 Cevap

Türkçe öğretmenliği bölümü,adından da anlaşıldığı üzere genç nesillerimize eğitim vermek,onları ileriye dönük yetiştirmek amacı güder. Ayrıca Türkçe bizim anadilimiz olduğu için yabancılara dadil eğitimi verebiliyoruz.Bence bu da meslek açısından avantaj.

Kpps illetinin geçebilirse ve devlet okulu kalırsa öğretmen olacak:)Tabi ki saçma eğitim sistemimde ne kadar çok puan alabilir bilinmez eğer olmazsa ya dershane kapılarında sürünecek yada hayatına son verecek gerçekler bunlar ama herşeye rağmen direnmeye devam ve ülkemize en iyi Türkçe öğretmeni olabilmek dileğiyle.

Türkçe Öğretmenliği bölümü adı üstünde öğrenciyi öğretmenlik mesleğine hazırlayan bir bölüm. Mezun öğrenciler, özel okulların ve devlet okullarının ilköğretim seviyesinde Türkçe derslerine girebilirler. Ayrıca KPSS'de Türk Dili ve Edebiyatı ÖABT'ine girip yeterli puanı alıp liselere Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak atanabilirler. Akademik alanda ise ister fen-edebiyat fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı alanında isterlerse de eğitim bilimlerinde yüksek lisanlarını yapabilirler bu sayede öğretim görevlisi olma yolunda ilerleyebilirler. Kendilerini edebiyat sahasında ve yazı yazma alanında geliştirerek dergi ve gazetelerde de çalışma imkanları elde edebilirler.

Türkçe Öğretmenliği mezunu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında ortaokul düzeyinde Türkçe eğitmenliği, dershaneler ve özel okullarda Edebiyat, Dil Anlatım veya Türkçe öğretmenliği, yurt dışında Türkçe eğitmenliği, yüksek lisans ve doktora ile akademisyenlik, dil bilimciliği; çeşitli devlet kurumlarında yazı işleri personelliği yapabilir. İş imkanı, görmesini bilene çoktur.

adı üstünde öğretmenlik:D mezun olduktan sonra kendini paralayarak çalışıp kpssye gireceksin.eğer yeter puan alırsan devlete öğretmen olarak atanacaksın:D ha yüksek lisans yaparsan iş imkanların biraz daha genişlemekte.mesela tömer de çalışabilirsin.ya da bunların hiç birini yapamıyorsan ya dershanede-özel okulda karın tokluğuna çalışmaya başlayacaksın ya da özel ders vereceksin.

Bu alandan mezun olan öğretmen adaylarının hedef kitlelerini 
- Ana dili Türkçe olanlar
- Yabancılar 
- İki dilliler (bilingualler)
- Türk soylular oluşturmaktadır.
Hedef kitlelerden hareketle Türkçe eğitimi bölümünden mezun olanların istihdam edilebilecekleri alanlar ise şöyle sıralanmaktadır:
- Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî okullar ve özel ilköğretim okulları
- Özel dershaneler
- Basın yayın kuruluşları
- Diksiyon ve güzel konuşma eğitimciliği
- Karşılaştırmalı dil çalışmaları
- Diğer bilim alanlarının hemen tamamının dil sorunlarının çözümü
- Arşiv ve müzeler 
- Dünya Türkoloji merkezleri
- Türk Cumhuriyetleri ile ilgili özel ve resmî kuruluşlar
- Üniversiteler    
- Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Merkezleri
- Yabancı ülkelerdeki Türkoloji ve Türkçe eğitimi bölümleri
- Yurtdışındaki Türk özel okulları, üniversiteler