Çok sayıda is görüşmesi mülakat yeteneklerinizi doğal olarak artırmaktadır.İş arama ve işe alınma süreçleri tam zamanlı(Full time) çalışma prensibi gibi algılanmalı ve bu süreci takip edenler işe rahatlıkla alındıgına tanıklık ettim. Her iş görüşmesinde işe almak isteyen taraf, mulakatı olan kişiye çapraz sorularla sınamaya çalışır.Her başarısız iş görüşmesi veya işe alınmamanızla sonuçlanan mülakat sizi daha tecrübeli, sorulara daha zeki cevap verme ve karşınızdaki muhatabı etkilemeyi öğrenmiş, kabiliyetinizi artırmış olarak kendinizi bulursunuz. Farkında olmadan yüz yüze olan görüşmelerde artık kendinize olan güven artmış, mülakati eksiksiz olarak tamamlamış olursunuz. İş arama süreçleri genellikle parasnızın az oldugu zamana denk gelirse ki genelde hep öyle olur. Tüm yeteneklerinizin o an ortaya cıkarma firsatı bulmuş olursunuz.İs arama süreçleri her zamanki gibi konjektore göre degisebildigini unutmamakta fayfa vardir.En dikkat çeken iş görüşmelerimi örnek verebilirim.Chicago da kriz in etkisinin sürdüğü günlerde Newyork da is görüşmesine çağrıldım.Uçak gidiş geliş kalma masraflarını kabul etmeniz durumunda ancak mümkün olacağını söyledim.Kabul edildi önce cepten harca sonra ödeme yapılacak denildi.En iyi otelde kaldım is görüşme günü 6 ayrı şirket yetkilisiyle görüştüm. Kolidor da yürürken dahi ani meslek soruları soyut kavram soruları aniden gelir, hayal bile edemeyeceğiniz sorulara cevap aramanız bulmanız söz konusu olabilir. Bir an kendinizi hangi filmin sahnesini oynuyorsunuz hissi bile duydum.En sona en yetkili yönetici biriyle görüşmemde soru ve cevaplar bir birine girmeye baslamisti. Soru söyle idi, MIT li bir var iken ben sizi neden iş e alayim ki sorusu son derece dikkat çekiciydi. Chicago da edindiğim bir meslek tecrübemin tam sayfa yazmam istendi.Öyle de yaptım. sonunda masraflarımı ödediler ve iş e almadılar tecrübe olarak yeni is maceralarina soluksuz devam ettim.
Bir başka mülakata, kağıt kalem o nedir bu nedir formülüyle ye başladılar. Soruları yaptım verdim.
Başka bir mülakatta, böcek bilimci doktora yapmış beni mülakata çağırdı bir saat boyunca akıl almaz sorular sonunda; bu aptalca soruları kim hazırladı diye sordum.Böcek bilimci ben deyince işe alınmadım.Yeni mezun olmuştum inşaat bölümünden telefonlar sürekli çalıyor, işe almaya çalışan kafa avcıları arıyordu.Telefon görüşmesi de mülakatın bir parçası fakat yüz yüze görüşmeden kimse kimseyi işe almıyor. Atladim chicago gittim. İşe alındım sonuçda.
Bir başkasında paranın sonlarına yakın olsa gerek , kuzeyden birileri gel görüşelim dedi fakat aynı anda yakınlarda bir firma da mülakata çağırdı.Yakın olan firmanın insan kaynakları işe alinmam konusunda kem küm etmeye basladi.Beni bugün aldınız aldınız yoksa yarin uçakla Long island is görüşmesine gidecem deyince kontratı önüne koydu.Işe alındım.
Türkiye şartları çok farklı mülakat süreçleri oldugunu baştan kabül etmek gerekir.Şartlara göre, firma beklentilerii karşılamaya yönelik iş görüşmeleri beklenilebilinir.
Bir firma sizi işe almış ise gerçekten aradıgı kişi sizsini demektir. Bundan dolayı süreç kısa surede sizden doğru kişi oldugunuzu onaylamasıdır. Üç ihtimal vardır işe alındıktan sonra, siz şirkete uyum saglarsınız, şirket size uym saglamaz, yada her ikiside olmuyabilir.
Derya cok yaslanmissin gozumden cok dustun