Bölüm mezunları, devlet okullarına KPSS ile atanılabileceği gibi (ki kontenjanlar oldukça azdır, yine de son atamaları kontrol etmek gerekir), Fransızcayı ikinci yabancı dil olarak öğreten özel okullarda, Fransız okullarında öğretmen olarak; Fransızca bölümü olan üniversitelerin hazırlık biriminde öğretim görevlisi (Yabancı Diller Yüksekokulları), ya da Fransızca bölümü olan bölüm/ana bilim dallarında araştırma görevlisi, öğretim görevlisi olarak çalışabilirler. Ayrıca özel sektörde de çalışma imkanları mevcuttur.

Cansu Candemir Özkan
Cansu Candemir Özkan
Fransızca Öğretmeni / Akademisyen, Üniversite

Lisede dil bölümü (İngilizce) mezunuyum. Her zaman ikinci bir yabancı dili 4 temel dil becerisine hakim olacak şekilde öğrenmek istiyordum. Bu dil müzikal ve zengin bir dil olan Fransızcaydı benim için. Lisede ikinci yabancı dil olarak Almanca görmeme rağmen, Fransızcaya karşı hep bir merakım ve ilgim vardı. Ailemizde de Fransızca bilenlerin olması bunda bir etkendi. Bu şekilde Fransızcaya karar verdim ve bu kararımdan da çok memnunum. İkinci yabancı dil olarak ülkemizde devlet okullarında sınırlı sayıda verilse ve atamaları az da olsa, bölümümü ve bu dili seviyorum. Akademik alanda ilerlemeye çalışarak bilime katkı sağlamayı hedefliyorum.

Cansu Candemir Özkan
Cansu Candemir Özkan
Fransızca Öğretmeni / Akademisyen, Üniversite

Öğretmenlik Bölümü olduğundan meslek bilgisi (eğitim) dersleri, genel kültür dersleri ve alan dersleri alınmaktadır. İlk yıllar beceri dersleri, metodoloji, edebiyat, dilbilim gibi dersler ağırlıklı olmakla birlikte son yıllarda kültür, çeviri, öğretmenlik uygulaması (staj) gibi dersler görülmektedir. 8 yarıyıllık program ve ders içerikleri için YÖK'ün yeni öğretmen yetiştirme lisans programına bakılabilir: http://www.yok.gov.tr/documents/10279/41805112/Fransizca_Ogretmenligi_Lisans_Programi.pdf

Cansu Candemir Özkan
Cansu Candemir Özkan
Fransızca Öğretmeni / Akademisyen, Üniversite

İstanbul üniversitesini baz alarak anlatmam gerekirse öncelikle üniversite sınavına Fransızca yabancı dilden girmeniz gerekiyor. Okulu kazanıp yerleştiğinizde ise ders dönemi başlamadan hazırlık atlama sınavına giriyorsunuz ki bu sınavda oldukça detay sorular soruluyor. Girdiğiniz üniversite sınavında bir tık daha zor diyebiliriz nedeni ise test ve kompozisyon şeklinde olması. Böylece Fransızca bilginiz ile birlikte kompozisyon kısmı sayesinde bilgiyi ne kadar kavrayıp, onu ne kadar iyi işleyebildiğinize bakılıyor. Bu ön bilgilendirmeden sonra bölümün zorluğundan bahsedecek olursak kolay bir bölüm değil emek, çaba ve bolca araştırma yapmanız gereken bir bölüm bunun içinde meraklı olmanız gerekiyor, araştırmaya yapmayı da sevmeniz gerek.


Okulda öğretilen bazı kavramlardan ders işleyişinin nasıl olacağına dair örnek vermem gerekirse; Edim bilim (Bu derste söylemlerin davranışlara etkisine ve yapılan eylemlerim ifade ettiği söylemlerden bahsedilir.) Söz dizim (Bu derste ise sözcüklerin gramer yapısı içinde oluşturdukları anlam yapılarını incelenerek cümle ve cümleciklerin analizi yapılır.) Özetle burada bir dili nasıl konuşuruz sorusundan daha çok bir dili nasıl öğretebiliriz ve bir dil bilimci adayı olarak dili nasıl inceleyebilirizi öğreneceksiniz. Alacağınız eğitim dilin akademik kısmına hitap edecek. Çoğunlukla güncel yaşamdansa.