Anlatsın
Giriş

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü mezunu ne iş yapar? İş imkanları nelerdir?

9 Cevap

Biyomedikal Mühendisliği yeni bir bölüm olduğu için, herkes iş imkanları olarak yetersiz olduğunu düşünebilir fakat geleceğin mesleği dallarında, Avrupa ve Amerika'da ' Geleceğin Mesleği ' kategorisinde 2. olmuştur. Biyomedikal Mühendisleri, tıbbi araç ve gereçlerin tasarımından, bakımına, üretimine, pazarlanmasına ve bilim dünyasına sunulmasına kadar birçok yerde görev almaktadır. Aynı zamanda, üniversitelerde açılacak olan Biyomedikal Mühendisliği'nde çeşitli akademik pozisyonlarda da görev alabilirler.
Biyomedikal Mühendisliği, mühendislik alanında, sağlık ve bilim dünyasına açılan en kolay kapılardan biridir. Kendini kanıtlayan ve geliştiren, iyi derecede yabancı dile hakim, takım çalışmasına yatkın, sorumluluk sahibi ve bilimi seven, düşünebilen Biyomedikal Mühendisleri, yurtdışında da çok rahat bir şekilde iş imkanlarına sahiptirler. Türkiye'den özellikle Amerika olmak üzere, yurtdışına giden birçok mühendis adayı, lisansüstü ve doktora derecelerini genellikle Biyomedikal, Biyomekanik ve Biyokimya alanlarında gerçekleştirirler. Şunu söyleyebilirim ki, birkaç yıl içerisinde kendini geliştiren biyomedikal mühendisleri, yurtdışı ve yurtiçi birçok önemli pozisyonda, gelecekteki bilim dünyasına ışık tutacaklardır.

kısaca iki çalışma alanı var diyebiliriz. Bunlardan biri tıbbi cihazların yapımı,onarımı,bakımı,satışı,kalibrasyonudur . İkinci ise yapay organların yapımı onarımı bakımı satışı vs dir. Yapay organ demişken bu terim diş hekimlerinin kullandığı implantlardan tutunda protez kol yapımına kadar her şeyi kapsar. Kısacası çalışma yelpazesi çok geniştir. İş imkanı çekme gibi bir durum yoktur. Bunun kanıtıda arama motorlarına iş ilanları yazıp biyomedikal mühendisliği arattırabilirler .

Daha çok cihazlar üretiyoruz hasta insanlar için

Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında
Üniversitelerde
Tıp araştırma merkezlerinde
Tıbbi cihaz ve malzeme üreten, satan ve satış sonrası destek veren kuruluşlarda
İlaç endüstrisinde
Sağlık kuruluşlarının bilgi-işlem birimlerinde
çalışabilecekleri gibi, dilerlerse, biyomedikal, biyomalzeme, biyomekanik, biyoinformatik, medikal fizik, genetik mühendisliği, doku mühendisliği gibi ilgili alanlarda lisansüstü öğrenime devam edebilecekler; yurtdışı anlaşmalı üniversitelerle yapılan ortak programlara katılabileceklerdir.

Tıbbi cihaz üretim, bakım, onarım, kalibrasyon... Geniş sektör.

Biyomedikal Muhendisleri hastalerin biyomedikal bolumlerinden klinik muhendisi olarak calisirlar.Daha sonra tibbi cihaz ureten firmalarin ar-ge,satis-pazarlama,servis ve aplikasyon bolumlerinde calisabilirler.Bide klinik laboratuvarlarda calisabilirler ve akademisyen olarak devam edebilirler.

- Medikal alet ve cihazlarının üretiminin yapıldığı işyerlerinde,
- Resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, dispanserlerde ve laboratuarlarda çalışabilirler.şu anda boşta mezun yoktur.

Arkadaşlar sırf bu yorumu yazabilmek için üye oldum. Dikkatlice okuyun


Öncelikle tüm yorumları tek tek okudum ve gördüğüm hep soyut olan şeyler ve öngörüler üzerine yorum yapılmış. İnsanlardan bilinmeyenin içine zar atılması isteniyor. Biraz somut şeylerden bahsedeyim.


Bizim bölümümüz 2007 ve sonrasında üniversitelerde kurulmaya başlanan ve ardından saman alevi gibi parlayıp sönen bir bölüm. O yıllarda girip mezun olanlar kaliteli, ÖSYS sıralamasında  20k(ve yıldan yıla aşağı kayan) sıralama yapmış, yani "tıp,diş" isteyip ya direkten dönmüş ya da bile bile bu bölümü tercih etmiş insanlar. O yıllarda devlet ve özel sektörde de bu bölümün trendi artmıştı; devlet kadrolarına düşük KPSS puanlarıyla Biyomedikal Mühendisi alınıyor, özel sektöre girenler de çok sıkıntı çekmiyordu. Zamanla devletin kapasitesi doldu alım yapılmamaya başlandı şu an son 2-3 alımdır Biyomedikal Mühendisi kadrosu "0" yani 100 üzerinden 101 alsan bile giremiyorsun. Arkadaşlarımız sağolsun kadro açılması için sürekli girişimlerini sürdürüyor lakin kadro açılmasına karar verecek kişiler (hastanelerden, kamu hastaneleri kurumundan vs talep geldiği halde) bu bölümün öneminin bilincinde değiller ve bölümün iş tanımı yok onların nezdinde. İnsanlar bilmiyor bu bölümü, bölümün adını söylediğimizde %80 tekrar söyletiyorlar.


Durum böyle olunca bizim yapmamız gereken işleri Elektrik Elektronik Müh. vesair kişilere yaptırıyorlar. Bir arkadaş her hastaneye 1 biyomedikal mühendisi şartı var diye yorum yazmış. Öyle bir şart da kanun da yok arkadaşlar, zamanında öyle bir teklif sunulmuş meclise geçmemiş, ama böyle bir algı kalmış insanların zihninde.


Özel sektör mevzusuna gelecek olursak çoğu konu yukarıdakilerle aynı olmak üzere ekstra söyleyebileceklerim; örneğin özel hastaneler için biyomedikal kadrosu genelde tekniker ağırlıklı olur basit arızalara bakarlar; MR, röntgen, CT gibi cihazlara kendi servisleri bakar SIEMENS, ACENDIS vs o firmalara girme imkanı bulan harbiden güzel bir hayat yaşar ama girmek için zorlu engelleri aşmanız gerekmektedir. Türkiye maalesef üretim yapabilen bir ülke değil şu anda biri de cihaz üretiyoruz yazmış.. Vida bile üretemiyoruz. Biyomedikaldir, mekatroniktir ne olduğu belli olmayan, melez, alt dalımsı bölümler şu anda ülkede alan bulamıyor gibi. Biyomedikal yurtdışında geleceğin mesleği diye lanse edilebilir, yurt dışına çıkarsanız çok çok iyi maaşlar da alabilirsiniz, mümkün. Ancak ben genelden bahsediyorum şu anda istisnalar beni bağlamaz.


Son sözlerim olarak iyi araştırmanızı, işin içinde olan en az 5 6 kişiden tavsiye almanızı tavsiye ediyorum. İnternette veya gerçek hayatta kim olduğu belli olmayan, öngörülerle konuşan veya tuzu kuru söylemek için söyleyen kişilerden değil  gerçekten işin içinde kişilere danışın. Bölümümüz umarım hak ettiği değeri ve yeri bulur, şu an vaziyet bu şekilde..

Hastanelerde ilgili cihazların kullanımı, kontrolü ve yönetiminde, medikal şirketlerde ilgili cihazların üretimi, satışı, pazarlaması gibi alanlarda, üniversitelerde akademisyen olarak veya yurt dışına medikal cihazların alış ve satış kısımlarıyla ilgili çalışabilir.