Hukuk okuduktan sonra yurt dışında çalışmak mümkün mü? Nasıl?

5 Cevap

Merhabalar,


Hukuk fakültesi mezunlarının yurtdışında çalışabilme imkanları diğer bölümlere göre daha sınırlıdır. Ancak kaliteli bir okulda belirli bir alana yönelik yapılan yüksek lisans ve İngilizce başta olmak üzere farklı dillerde yeterlilik kazanabilmek çok önemlidir. Eğer akademik anlamda Türkçe dışında farklı bir dile de hakimseniz uluslararası alanlarda ve bu alanlarda çalışan şirketlerde danışmanlık yapabilir ya da hukuk departmanlarında çalışabilirsiniz. Bunun yanısıra Birleşmiş Milletler, Unicef, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi çok uluslu kuruluşlarda da Türk hukukçular çalışmaktadır. Ancak baroya kayıt yaptırıp farklı bir ülkede avukat olabilmek için yapılması gereken o ülkelerin baro sınavlarına girmek ve denklik almaktır ancak bu prosedürler de ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilmektedir. 

Mümkün ancak nasıl olduğu hakkinda ayrıntılı bilgiye sahip değilim.

Aslında hukuk mezunlarının yurtdışında çalışması oldukça sıkıntılı bir konu. Her ülkenin her devletin kendine has bir hukuk sistemine ve kanununa sahip olmasından kaynaklı bu sorun genelde. Türkiye’deki hukuk fakültelerinde verilen eğitim de doğal olarak Türk Hukuku üzerine. Örneğin bizim sistemimiz dizilerdeki jüri sisteminden biraz farklı açıkçası. Ancak üniversitelerin bu yönde uygulamaları olabilir. Mesela bahçeşehir üniversitesinde Amerikan hukuk sistemiyle alakalı çarpraz sorgu yarışmaları gibi uygulamalar ve global kampüs imkanları var. Buralardan alınan sertifika ve eğitimler sayesinde yurtdışında çalışma imkanı kolaylaştırılabiliyor.

Diğer bölümlerin mezunlarına kıyasla hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları oldukça kısıtlıdır. Ancak öncelikle iyi bir İngilizce eğitimi ve üniversitenizin sağladığı olanlaklar ile hukuk mezunlarının da yurtdışında çalışması mümkündür. Örneğin, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Kansas University Law School arasındaki anlaşma ile öğrenciler BAU’dan lisans, Kansas University’den yüksek lisans diplomaları alabilmektedir. Amerika’daki hukuk eğitimini başarıyla tamamlayan hukukçular, New York, California, Washington, Georgia ve Wisconsin eyaletlerinde baro sınavına girme hakkı kazanabilirler. Baro sınavını geçmeleri durumunda BAU hukuk mezunlarının yurtdışında mesleklerini yaparak çalışmaları mümkündür.

Mümkün ancak diğer bölümler kadar yaygın değil, denklik almadığın müddet Türkiyenin temsilciğili çatısı altında mümkün. Örn: konsoloslukta hukuki danışman