TDP gönüllüsü olmak çok kolay. Her güz ve bahar döneminin başında, TDP'nin tüm projelerinin anlatıldığı bir tanışma kokteyli düzenlenir. Burada her projenin koordinatörleri kısa birer konuşmayla projelerini tanıtır ve amaçlarını anlatır. Gönüllü olmak isteyen öğrenciler de istedikleri projelere kayıt yaptırır. 


Eğer tanışma kokteylini kaçırırsanız, proje koordinatörleriyle her zaman iletişime geçip, dönem içerisinde de gönüllü olabilirsiniz. Koordinatörlerin iletişim bilgilerine ise TDP'nin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

TDP olarak her dönem başında Merkez ve Doğu Kampüste olmak üzere 2 tane Kokteyl yapılıyor. Burada her projenin kendini tanıttığı sunumlar yapılıyor ve istediğiniz projenin daha sonra standına giderek ismini yazdığınızda siz de bir TDP gönüllüsü olmuş oluyorsunuz. Ayrıca dönem içinde de proje koordinatörlerine ulaşarak gönüllü olabilirsiniz.

Toplumsal Duyarlılık Projeleri Bilkent Üniversitesi'nde sosyal sorumluluk alanında faaliyet gösteren ilk ve tek öğrenci topluluğudur. 

1999 yılında yaşanan Büyük Marmara Depremi'nde depremzedelere yardım etmek amacıyla toplanan kurucularımız, ortaya çıkan bu güzel oluşumu ve enerjiyi 2001 yılında ilk projemiz olan Gönüllü Eğitim Projesi ile sistematik ve sürdürülebilir bir hale getirerek kurmuşlardır.


Toplumsal Duyarlılık Projeleri farklı hedef kitlelere yönelik 16 projesi ile hedef kitlelerini geliştirici ve topluma kazandıracak etkinlikler düzenler. Bunun yanı sıra yurt içi ve yurt dışı yardım kampanyaları düzenleyerek fiziken gidemediği noktalardaki insanlara yardım yollayarak onların eksiklerini kapatmaya çalışır. Toplumda yer etmiş sosyal sorunlar hakkında bilinç ve farkındalık kazandırmak amacıyla konferanslar düzenler.

Toplumsal Duyarlılık Projeleri'nin hedef kitlesi genel anlamda yardıma ihtiyaç duyan kesimlerdir. Fakat detaylandırdığımızda hedef kitlesi şu şekildedir:


Köy çocukları, sevgi evlerindeki çocuklarımız, sokakta çalışmaya eğilimli çocuklarımız, sosyoekonomik durumu yetersiz olduğu için eğitim açısından dezavantajlı olan çocuklarımız, huzurevlerinde kalan yaşlılarımız, şiddet gördüğü için sığınma evinde yaşamak zorunda kalan anne ve çocuklar, görme engelliler, işitme engelliler, zihinsel engelliler, lise öğrencileri, mülteciler ve mülteci çocuklar, annesinin mahkumiyeti yüzünden hapishanede büyümek zorunda olan 0-6 yaş çocuklar, lösemi hastası çocuklar, akademik olmayan personel çocuklarıdır.

Hedef kitleler belirli aşamaların sonunda karara bağlanmaktadır. Öncelikle toplumda eksik bırakıldığı düşünülen hedef kitleye yönelik proje yazımı Genel Koordinatörlere sunulur. Genel Koordinatörlerin incelemelerinden sonra proje Yürütme Kurulu üyelerine sunulur ve oylanır. Eğer Yürütme Kurulu, projenin hedef kitlesini ve içeriğine onay verirse proje Öğrenci Dekanımızın onayına sunulur. Öğrenci Dekanımız da uygun görürse yeni hedef kitlemiz belirlenmiş olur.


Bilkent öğrencisi olmayanlar maalesef TDP üyesi olamamaktadır fakat TDP'ye hibeler, yeni etkinlik fikirleri, mevcut sistemi ve projeleri geliştirici fikirleri ile yardımcı olabilirler.

Çocuklar dışında huzurevinde kalan yaşlılara, üniversitemizdeki akademik olan personele, gazi ve şehit ailelerine, engelli vatandaşlarımıza ulaşmaktayız. İlerleyen dönemlerde hedef kitlemize doğa ile ilgili etkinlikler de eklemeyi planlamaktayız.

TDP'nin her alt projesi birbirinden farklı olduğu için, etkinlikler de farklı oluyor. Örneğin bir proje huzurevindeki yaşlıları ziyaret ederken, bir diğeri yetiştirme yurdundaki çocuklarla etkinlik düzenliyor. Yani tüm projeleri tek bir örnekle anlatmak mümkün değil.


Hedef kitlesi yetiştirme yurdundaki çocuklar olan projeyi örnek verecek olursak, her pazar sabahı gönüllüler, Bilkent'ten kalkan servisle Pursaklar'da bulunan Ankara Sevgi Evleri'ne gidiyor. Burada yaklaşık 2 saat boyunca çocuklarla eğitici ve eğlenceli etkinlikler düzenliyorlar. Daha sonra yine servis ile dönüş sağlıyorlar. Genellikle etkinliklerin bitiminde gönüllüler hep birlikte yemeğe gidip hem o haftaki etkinliğin verimliliğini tartışıyor, hem de proje içi kaynaşma sağlanıyor.