Uygulama danışmanı, projelerin başlangıcından sonuna kadar aktif bir şekilde çalışan kişidir. Projenin başlangıcında, müşterinin ihtiyaçlarını sorduğu sorularla belirler, şirket içi ve müşteriyle yapılan toplantılar neticesinde de modelin nasıl kurulacağına karar verir.
Sonrasında, müşteriye modelin kurulması için gerekli olan data formatını aktarır ve müşteriden gelen datanın doğru geldiğinden emin olur. Sonrasında de bu datayı transform ederek model tablolarını doldurur ve modeli koşturur.
Model otomatikleşmeden önce yapacağı son işlem, modelin parametreleriyle oynayarak modelin düzgün çalıştığından emin olmaktır. Yani, modelin girdilerini değiştirerek sonuçları inceler. Model düzgün çalışmıyorsa yapılan hataları düzeltir. Ayrıca, modelde geliştirme yapılması gerekiyorsa bazı durumlarda modelde geliştirmeyi kendisi yapar, bazı durumlarda ise development ekibiyle temasa geçer ve proje yöneticisi gibi çalışır.
Modeller otomatik hale getirildikten sonra da, modelin müşteri tarafından hergün kullanılabilir hale gelmesinde aktif rol oynar.
Uygulama danışmanı, temel olarak müşterilerin tedarik zinciri modellerinin geliştirilmesini sağlar. Solvoyo’da uygulama danışmanı olarak görevlerimi aşağıdaki maddelerle özetleyebilirim:
• Solvoyo Elevation yazılımı kullanarak müşterilerin tedarik zinciri problemleri için çözümler geliştirilmesi
• Tamamlanan projeler için müşterilere destek sunulması ve gerekli dokümantasyonların hazırlanması
• Solvoyo Elavation Platform üzerinde geliştirilebilecek alanların tanımlanması
Uygulama Danışmanının temel aracı Solvoyo Elevation Platformu'dur. Bu platform, bir tedarik zinciri planlama çözümüdür ve müşterilerin tedarik zincirlerini daha yetkin hale getirmemize yardımcı olur.
Uygulama Danışmanı, şirket müşterileri için Solvoyo Elevation Platformu’nun uygulanmasından ve gerekirse onlara destek sağlanmasından sorumludur. Ayrıca, müşteri ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için Solvoyo platformunun işlevselliğini artırmalıdır. Farklı sektörlerde, farklı müşteriler için bu misyonların başarılmasında da Senior Uygulama Danışmanlarına yardım eder.
Solvoyo’da oldukça yeniyim; ama şu ana kadarki deneyimlerimden rutin işler yapmadığımızı söyleyebilirim. Gerçekten de her müşterinin ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Bu ihtiyaçları tamamen anlamak ve en iyi çözümü bulmak gerekir. Aynı anda farklı projeler üzerinde çalışırken, her gün yeni bir şey öğreniyoruz.
Çalışmaların çoğunu bilgisayarda gerçekleştiriyoruz ve farklı araçlar (Excel, Access, SQL ...) ile büyük miktarda veri işliyoruz; ama aynı zamanda da müşterilerle yüz yüze görüşüyoruz.
Uygulama danışmanının görevlerini çözüm odaklı ve müşteri odaklı olarak ikiye ayırabilirim;
• Çözüm ayağında uygulama danışmanı, müşterilerin tedarik zinciri ile ilgili problemlerine Solvoyo Elevation yazılımını kullanarak çözümler üretir ve üretilen çözümlerin dokümantasyonunu yapar. Ayrıca, Solvoyo Elevation yazılımının geliştirilebilecek alanlarını tanımlayarak bu sürece fikirleriyle katkı sağlar.
• Müşteri ayağında uygulama danışmanı, üretilen çözümlerin uygulanma aşamasında müşterilere destek sunar.
Solvoyo’nun hem Türkiye hem de dünya genelinde müşterileri var. Bu yüzden dahil olduğumuz projelere göre gün farklı geçse de, tüm müşteriler için genel bir süreç işlemekte. Örnek vermek gerekirse, benim şu anda dahil olduğum proje bir Avustralya firmasının network design projesi. Haliyle müşterimizle her sabah telefon görüşmesi yapmamız gerekiyor. Konuşma genel olarak var olan modelimizin eksiklikleri, geliştirilebilecek yönleri ve oluşturacağımız muhtemel senaryoların yapısı hakkında geçiyor. Günün devamında ise Solvoyo içerisindeki projeye dahil olan ekip olarak mini toplantılar yapıyoruz, tüm bu konuştuklarımızı uygulamaya geçiriyoruz ve ertesi güne hazırlık yapıyoruz. Belirli dönemlerde de Avustralya’ya giderek geldiğimiz noktaları sunum yapıyoruz ve uygulamaya geçirmeye çalışıyoruz.
Solvoyo’da günümün nasıl geçtiği dahil olduğum projelere ve bu projelerin işleyişine göre farklılık göstermekte. Bir genelleme yapacak olursam yer aldığım projelerde halihazırda uygulanmakta olan çözümlerimizde günlük rutin kontrolleri yapıyorum. Olası bir aksaklık durumunda modele anında müdahale ederek gerekli düzeltmeleri yapıyorum ve modellerin planlandığı gibi çalıştığından emin oluyorum. Henüz uygulamaya konmamış ve üretim aşamasında olan çözümler için projenin bulunduğu aşamada gerekli geliştirmeleri ve testleri yapıyorum. Aynı projede yer aldığım diğer çalışanlarla projenin işleyişi ile ilgili fikir alışverişinde bulunarak proje için durum değerlendirmesi yapıyoruz. Bunun yanı sıra, uygulamaya konmuş veya geliştirilmekte olan çözümlerimiz için gerekli dokümantasyonları hazırlıyorum.