Anlatsın
Giriş

Bu bölümden mezun olduktan sonra kesinleşmiş meslekler yoktur önünüzde, ileride ne yapmak istediğiniz kendi istediğinize göre şekillenmektedir. İİBF mezunlarının yaptığı çoğu işi yapabilmekle beraber, iyi bir çalışmayla diplomat olanlarda çıkabilmektedir. Kendini ifade edebilen ve ne istediğini bilen kişilerin istedikleri alanda ayrı çaba göstermesini gerektiren bir bölüm.

Devlet alanında meslek memuru ve idari hakimlik gibi imkanlara sahip olmakla birlikte özel sektörde, çok uluslu şirketlerde çalışma alanlarına sahiptir. Dış ticaret, finans gibi alanlarda çalışan şirketlerde yöneticilik imkanına da sahip oluyorsunuz.

Siyaset Bilimi kısmını bir kenara bırakırsak Uluslararası İlişkiler bölümü doğası gereği dil gerektiren bir bölümdür. Bu yüzden İngilizce okumayı tercih ettim. Ayrıca geniş bir çalışma alanına sahip ve sadece devlet bünyesinde değil bir çok şirkette çalışma imkanını size sunuyor. Bu sebeplerden dolayı ben tercih ettim.

Özgüvenli, motivasyonu yüksek, ortaya bir şeyler koyabilen, araştırma yapmayı seven ve bunu bir rutin haline getirebilecek kişilerin bölümü diyebilirim. İlk başlarda adapte süreci çalkantılı geçse de felsefe, tarih gibi konular hakkında araştırmayı seven kişiler için verimli geçecek bir bölümdür. İş olanakları geniş olduğundan ve öğrenci mesleğine kendi şekil verdiğinden çoğu kişiden farklı bir risk alarak bu bölümü seçiyoruz aslında. Eğer yapmak istediğinize karar verdiyseniz biraz azimle çoğu kapı kendiliğinden açılacaktır.

Derslerin İngilizce olması hem avantaj hem de dezavantaj sağlamaktadır. Öğrencilere sınav zamanı külfet olabilirken , akademik kariyer düşünen arkadaşlar için bilgi kaynağına kolayca erişimi sağladığından kolaylık oluşturmaktadır. Dersler eğer yeterli bir İngilizce seviyeniz varsa çok zor gelmeyecektir. Fakat anadil kadar kolay akılda kalmadığından ek araştırmalar ve okumalarla dersler desteklenmelidir. Sorumluluğunu bilen düzenli çalışan ve gerçekten okuduğu bölümü adapte olan kişiler için iyi notlar almak zor olmayacaktır.

Bölümümüzün İngilizce olması doğal olarak zorlayıcı bir faktör sosyal bilimlerin bir parçası olması sebebiyle geniş bir kelim dağarcığı gerektiriyor olması ise bu zorluğu arttırıyor. İsteyerek seçtiğiniz bir bölüm ise dersler sizin için gayet zevkli geçeceğinden hiç şüphem yok.

Bu tamamen öğrencinin kendi kariyer planlaması ile bağlantılıdır. İlerde yapmayı düşündüğü mesleği göz önünde bulundurarak verilecek bireysel bir karardır.

Bölümümüzde zorunlu staj bulunmamaktadır. Fakat isteğe bağlı olarak kendi imkanlarınızla staj yapabilirsiniz. İleride yapabileceğiniz meslekleri tanımak açısından iyi bir fırsat olabilir. Özellikle en az 2 dil öğrenmek ve akıcı  konuşmak iş hayatında kolaylık sağlayacaktır.

Kendini kolay ifade edebilen , tarihe meraklı , objektif olmaya çalışan, araştırmayı ve okumayı seven ,kendini geliştirmek isteyen kişiler  daha verimli bir öğrencilik süreci geçirebilir.

Bölüm genelde güncel dünya gündemine ilgi duyan ve siyaset biliminin teorik bölümü ile ilgili olan kişilere yönelik bir bölümdür. Yabancı dile yatkınlık ve derslerinize yoğun takip gerektirir. 

Öncelikle bölümümüz Siyasal Bilgiler Fakültesi adı altında olduğu için , İİBF derslerinden ziyade siyasi tarih ve uluslararası ilişkiler dersleri öncelik kazanıyor. İlk sene ekonomi, hukuka giriş, anayasa hukuku, sosyoloji, dünya tarihi, siyaset bilimi, istatistik dersleri alınmaktadır. İlerleyen senelerde siyaset sosyolojisi, uluslararası hukuk, siyasi teori dersi gibi dersler alınmaktadır. Ayrıca seçmeli olarak Rusça, İspanyolca, Fransızca gibi ek bir dil seçmenizde mümkündür. Detaylı bilgi için üniversitenin ilgili bölümünün sayfasından ana müfredatı inceleyebileceğiniz gibi ders içeriği açısından herkesin ilgisine uygun ders bulunabileceğini söyleyebilirim.

Teori temeline dayanmayan derslerin çoğu günlük hayatta işinize yarayacak tarihi bilgi ve gündemi içermekte. Bu yüzden sunanlarınıza çalışırken bile gayet eğlenceli anlar yaşamanız gayet doğal. Teori içeren kısmı ise size farklı dünya perspektifleri kazandırıyor olması açısından gayet faydalı oluyor.