Anlatsın
Giriş

Aile ve Evlilik Terapisti nasıl olunur? Aile ve evlilik terapisine kimler katılmalı?

Transkript
Psikoloji okuduktan sonra bazı alanlarda uzmanlık almak gerekiyor. Bu, sadece "psikoloji okudum ve ben psikolog oldum" demekle olmuyor. Mesleğimiz böyle bir yapı üzerine kurulu. Yani, dört yıl psikoloji okuduktan sonra bunun üzerine mutlaka uzmanlık yapmanız gerekli. Bunun için çeşitli yüksek lisans programları mevcut. Klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji gibi alanlar bulunmakta; aile ve çift terapisi de bunlardan bir tanesidir. Bu alanlarla ilgili de yüksek lisans yapılabilir.

Tabii ki, on yıl önce bu kadar yaygın yüksek lisans programları çok fazla değildi. Yeni mezun olduğum zamanlarda birçok meslektaşım eğitimlerini yurtdışından alıp getiriyordu; burada sertifikaları olan pek çok kişi vardı. Hala bu sertifikalar devam ediyor. Aslında, sertifika alabileceğiniz çeşitli kurumlar mevcut; örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı veya bir dernek onaylı sertifikalar alınabiliyor. Bu sertifikalar genellikle 450 saati aşan, uygulamalı eğitimi de içeren programlar oluyor. Dolayısıyla, bir psikolog mezun olduktan sonra aile ve çift terapisi uygulamalarını, ne için yararlı olduğunu uzun saatler ve yıllar içerisinde öğrenmiş oluyor.

Peki, bu eğitimlere kimler katılabilir? Elbette, adı üstünde aile ve çift terapisi, iki kişinin bir arada olduğu bir süreçtir ve beraberlik aslında çok özel ve güzel bir şeydir. Ancak, çatışmasız bir ilişki beklenmemesi gerektiği de bir gerçektir. Eğer çatışmasız bir çift varsa, bu genellikle çok soğuk bir savaşa sahiptir. Dolayısıyla, geçmişteki yaşantılarını bir türlü atamayan veya birbirlerini tam anlayamayan çiftler, çoğu zaman çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. Bazı durumlarda, çok basit gibi görünen nedenlerle bile büyük kavgalar çıkabiliyor.

Bu süreçte aile terapisi ne işe yarar diye soruluyor. Ancak artık teknikler çok gelişti ve insanlar bu konulara eskisi gibi bakmıyor. İki kişi yan yana gelip bir terapistin gözetiminde ilişkilerini nasıl yönettiklerini, yaşamlarını nasıl etkilediğini değerlendirebiliyorlar. Bizler kimiz ve ilişki, ne gibi bağlamlarda anlam kazanıyor gibi sorulara yanıt arıyorlar.

Artık gerçekten durum çok farklı. Başvurular oldukça fazla. Mesela, bebekleriyle terapiye katılan çiftler de oluyor. Ben mezun olduktan sonra bu eğitimi almaya başladım ve yaklaşık iki yıla yakın bir süre eğitimime devam ettim. Her hafta sonu, cumartesi ve pazar günleri bu eğitimlere katılıyordum. Uzun bir süre aile ve çift terapisi yaptım. Terapi odasında birçok ilginç ve eğlenceli hikaye yaşanıyor. Aile ve çift terapisi gerçekten keyifli bir alan.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.