Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü kimlere göre bir bölümdür? Nasıl özellikler gerektirir?

4 Cevap

Zannettiginiz gibi şiir yazacağınız bir bölüm değil öncelikle. Türk dili ve edebiyatı ana bilim dalı okuduğunuzu unutmayın. Ezberci olmamalısınız. Yüzlerce sayfayı rahatlıkla okuyabilmeli, ağır metinleri anlayabilmelisiniz.

Edebiyat öğrencisini en çok afallatan şey dil dersleridir. Buna hazır olun.
- Osmanlı Türkçesi
- Farsça
- Karahanlıca
- Harezmce
- Köktürkçe
- Uygurca
- Tatarca
- Özbekçe
- Çağatayca
Bunlardan bazılarıdır. Çalışınca çok korkunç değiller.

Diksiyonunuz düzgün olmalı. Nereli olursaniz olun Türkçeyi düzgün konuşmaya çalışın. Hiç olmadı, ücretsiz diksiyon kursları var. Ses tonunuzu iyi kullanın. İyi sunum yapın.

Sınavlarda ezberledikleriniz dışında kendinizden bir şeyler katın

El yazma metinleri okuyabilmelisiniz. Osmanlıca öğrenmiş olmanız yetmez, matbu yanı matbaada basılan düzgün yazılı metinler dışında el yazması metinler de okunmalıdır. Bazen harfler eksik yazılmış olabilir, bunu siz tamamlayacaksiniz.

Bir romanı açıklarken farklı bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Sıradan bir okuyucu olmamak farklı tekniklere hazır olmak, ezberden konuşmamak.

İyi yorum kabiliyeti olması gerekir. Divan şiirlerini açıklarken doğru yorumlamak gerekir, roman , öykü şiir her şeye başka bir gözden bakmalisiniz.

Tavsiyeler ders kitapları;
Muharrem Ergin Türk dil bilgisi
Tanpınar 19. Asır Türk edebiyatı tarihi
Haluk ipekten eski Türk edebiyatı nazım şekilleri ve aruz
Erman artun dini tasavvufi halk edebiyatı
Divanı lügatit Turk
Orhun abideleri Muharrem Ergin
Yekta SARAÇ KLÂSİK EDEBİYAT BİLGİSİ
Hayatı develi Osmanlı Türkçesi

Örnekler artırılabilir.. ama en kötü öğrenci bile mezun oluyor.. unutmayın, korkmayın ama hazırlıklı olun..

Kesinlikle kitap okumayı sevenlerin siyasetle içiiçe olanların her şeyden önce biraz araştırma merakı fazla olan insanların bölümü

bol bol yazmalı çok okumalı bir bölüm diye bir giriş bırakalım öncelikle şuraya. Ondan sonra diyebilirim ki ders takibiniz çok iyi olmalı. Yorumlar çıkarımlar fazla olacağı için arkada oturur ders notunda başkalarından notları defterime geçiririm diye düşünmeyin farklı bakış açılarını öğrenin ama kopyalamayın. Araştırmayı seven bir yapınız olmalı. Bir de osmanlıcayı ezberlenecek kelimeler değil akıl yürütüp anlayabileceğiniz bir bilmece gibi öğrenin.

Merhaba, öncelikle sıkılmayan, sabreden ve düzenli çalışma yapabilen, kitap okumayı seven, araştırma yapabilen, gerektiğinde sahaya inebilecek olan, insan ilişkileri güçlü; sağduyulu, hoşgörü sahibi, iletişimde hem alıcı hem verici tarafta yol izleyen, interaktif, soru sorabilen, iyi gözlem yeteneğine sahip genç arkadaşlarımızın zevkle okuyacağı bir bölümdür.