Anlatsın
Giriş

Yazar olmak isteyen kişiler Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü mü tercih etmeli?

4 Cevap

Katkı sağlayacağı muhakkak.Ama Türk Dili ve Edebiyatına sadece yazar olmak için gelmek de yanlış.Bir mühendis, tıpçı da yazar olabiliyor.

Bunun cevabını ilk önce hayır, olarak cevaplamak isterim. Böyle bir yükümlülük şart değil. Herhangi bir bölümün mezunu ya da öğrencisi olsanız dahi yazar olabilirsiniz. Önemli olan, hobinizi geliştirmekten yana olmanızdır. Yazarlık tutkunuzun peşinden gitmelisiniz. Tabii Türkoloji bölümü okuyorsanız ve yazmaya meyiliniz varsa bu size ekstra bir katkı sağlayacaktır. Neden böyle bir söze atıfta bulundum, çünkü biz bu bölümü okurken beraberinde sadece bir materyalden yardım almıyoruz. Farklı kaynakları inceliyor, bu kaynaklardan doğan birçok fikri görüyoruz. Yani size birkaç tüyo verebilirim bu noktada. Öncelikle çok okumak gerekiyor, sabırlı olmalısınız. ''Çok okumanız gerekiyor'' dedim, şimdi bunun altını bir dolduralım. Unutmayın ki; ortaya atılan düşüncelerin yandaşları olduğu gibi zıttı da bir hayli olacaktır. Okumamış ve bilmiyorsak bu ortaya atılan fikirleri yorumlayamayacağız. En azından bir konu üzerinde ilerliyorsak genel hatlarına hâkim olmalıyız. Araştırma yapmalı ve argümanları ona layık seçmeliyiz.

Temiz bir Türkçe ile seslenmeliyiz okurlarımıza. Seçtiğimiz sözcükler, ahenkle dans etmeli, geçmişimizdeki başyapıtları da göz önünde bulundurmalı günümüzün koşullarına uygun kelimelerle ilerlemeliyiz yolculuğumuzda. Hayal gücümüzün, engin ufuklarını biraz da gözlemci yönümüzü işin içine kattık mı sırtımız yere gelmez.

Türk Dili ve Edebiyatı sizi yazar yapmaz. Bol bol kitap okutup metin tahlili yaptırarak yol gösterir. Gramer bilginizi derinleştirir yazım kurallarına hakim olmanızı sağlar. Ama Edebi yazılar üzerinden sizleri bilgilendireceği için kuralsızlığın enginliğini de unutmanızı sağlar. Yazım konusunda mükemmelliyetçi olduğunuz müddetçe kısır döngüye girebilirsiniz.