Kisi eger uzmanligini gerceklestirdiyse bilimsel calismalarda rol alabilir ki bu bilimsel calismalar akademik camiada ya da ozel bir sirket olabilir. Kazi alanlarinda, muzelerde, universitede calisabilir, Hellence ders verilen okullarda ogretmenlik yapabilir. Istanbul Universitesi'nde ogretilen Filoloji (edebi kaynaklari temel alan ogretim) ile ceviri ogretileri sonucunda dil konusunda yeterlilik saglandiginda kitap cevirileri yapilabilir, Akdeniz Universitesi'nin Epigrafi tabanli ogretileri sonucu yazit cozumlemeleri yapilabilir. 

Zannimca konusacak olursam, idealimde dil konusunda kendimi gelistirme istegim yer aliyordu ve bunun icin de o dili konusan insanlari da bilmem gerektigi dusuncesiyle Eski Yunan Dili ve Edebiyati bolumunu sectim. Modern diller ile kiyaslandiginda ekstra caba gosterilmesi gerekilen bir bolum olmasinin yani sira bu kompleks yapisi yine bu yapiya benzer dilleri anlayabilmekte oncu oluyor ki bu da yine benim dil ogrenme hususundaki hevesimi kabartti. Universiteler arasinda mufredat icerigi farkliliklari olmasini da goz onune alarak Akdeniz Universitesi'ni tercih ettim cunku Akdeniz Universitesi'nde tarih egitimi agirlikli gosteriliyor, boylelikle epigrafi alaninda ogrenciler yetistiriliyor. Anadolu'da, ozellikle Akdeniz ve Ege'de hemen her yazitta Antik Yunanca (Attik,Ionik, Dorik...) diline rastlayabiliriz ki boylelikle benim anavatanimda benden binlerce sene once yasayan insanlar hakkinda bilgi edinebilirim, ki benim istedigim de buydu.

Yunanca grameri analizleri, metin çalışmaları, Eskiçağ Yunan tarihi, Eskiçağ tarihi, yazın alanında Homeros, Hesiodos, Herodotos, Thukidides gibi yazarların eserlerini analiz etme; epigrafi çalışmaları, çeviri çalışmaları yapılmaktadır. Kişiye yalnızca Yunan tarihini değil, Antik Yunan (Hellen) dönemindeki diğer polisleri de, kent devletlerini de ya da krallık ve imparatorlukları da anlatan, bakış açısını genişletebilecek tüm kaynakları katmaktadır.

Kisi oncelikle kararli olmali, bu kararlilik ogrenilen dilin kisiye ne kazandiracagiyla dogru orantida olmali. Sonrasinda sabir ve duzenli calisma olmali ki bu bircok dil ogreniminde yarar saglayacaktir. Gorsel hafizayi canli tutmak, dil ogrenme becerisinin yuksek olmasi, matematiksel zeka ya da analitik dusuncelerin baskin olmasi kisiye ogrenmesinde oldukca yardimci olacaktir.


Dili ogrenmek isteyen kisinin vizyonunda eger Eskicag ya da Ortacag diye adlandirilan zaman dilimlerinde calisma yapmak, eserleri orijinalinden okumak ya da cevirmek, antik yazitlari cozumlemek yer aliyorsa; bu zamanlardaki tarihe, felsefik goruslere veya edebiyat alanindaki calismalara yonelim saglaniyorsa şayet, o kisi bu alanda surerliligini yitirmeyecektir.