Anlatsın
Giriş

Moda ve Tekstil alanında çalışmanın zevkli yanları nelerdir?

Transkript
Ben onu ikiye ayıracağım: Moda ve tekstil (hazır giyim) olarak. İkisi de farklı dinamiklere sahip birimler, bölümlerdir. Modayla benim tanışmamın yaklaşık on beş yıllık bir geçmişi var. Esasen tekstil mühendisiyim; fakat burada F Moda Tasarımı programı kurulduktan sonra Haspel Kader Programı Koordinatörlüğü'nde görev almaya başladım. Bu vesileyle o sektöre olan ilgim daha da yoğunlaştı. Tabi ki mesleğim icabı okuyordum, ancak eğitim içeriği anlamında dikkatim bu kadar yoğun değildi, ister istemez. Hem öğrenci profili hem de eğitim düzeni itibarıyla çalışmaya ve öğrenmeye hızlıca başladım ve bu süreçte birikim ortaya çıktı.

Gördüğüm kadarıyla, o kısımda gerek öğrenci gerekse tasarımcı bağlamında çok yaratıcı bir kitle var. Dolayısıyla da bu durum oldukça keyifli. Ancak, böyle bir bölüm okumak isteyen öğrencilerimize yönelik mini bir mesajım olsun: Bunun arkasında çok ciddi bir teknik birikim olması gerekiyor. Özetle, eğitim programlarına baktıklarında modanın da bir matematiği olduğunu, aslında bir tür mühendislik olduğunu net bir şekilde görecekler. Teknik olarak kalıbı, drapeyi vesaire bilmezseniz, yarattığınız bir giysinin ürüne dönüşme olasılığı oldukça düşüktür. O, ancak duvara asılan bir sanat eserinden öteye gidemiyor. Dolayısıyla, evet, çok zevkli ama bir o kadar da zor ve emek isteyen, dikkat isteyen bir bölüm olarak değerlendiriyorum.

Öbür tarafta, tekstil mühendisliğine baktığımızda, orayı kısaca "tekstil" olarak tanımlayabiliriz. Mühendislerin kafası genellikle iki artı iki dört şeklinde çalışır; çok köşelidir. Hayata tek bir yerden düz bakarız ve genelde siyah ve beyaz vardır; pek fazla grilerle ilgilenmeyiz. Dolayısıyla, her şeyin ölçülebilir olması gerektiğini düşünürüz. Dinamiklerimiz moda ile oldukça farklıdır. Bu dinamikler, temel bilimlerin toplum yararına dönüştürülebilmesini sağlar. Biz mühendisler, temel bilimcilerin ortaya koyduğu kuramları, kuralları ve teorileri, toplum yararına dönüştürebilecek araçlara çeviririz. Örnek vermek gerekirse, Arşimet, suyun kaldırma kuvvetini bulmuştur. Bunu bir gemiye ya da bir deniz taşıtına çeviren kimdir? Bunu yapan mühendistir. Dolayısıyla oradaki birikim ve emek son derece önemli ve keyiflidir.
Bu metin otomatik olarak oluşturulmuştur. Hataları bildirerek geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.